de Elena Şerban
- În America, ţara tuturor posibilităţilor, un tânăr în vârstă de doar 29 de ani a devenit milionar în urma unui joc de cultură generală. Se întâmpla la 30 noiembrie 2004, după mai bine de 74 de runde
Jenneth Wayne „Ken” Jennings al III-lea e şi acum americanul care a câştigat cele mai multe runde din popularul joc de peste Ocean „Jeopardy”, un fel de „Rişti şi câştigi” de la noi. În 2004, Jennings a câştigat, de 74 de ori, fiecare ediţie a „Jeopardy”! La 30 noiembrie 2004 a fost totuşi învins de Nancy Zerg. În total, americanul a câştigat 3.022.700 de dolari, din care 2.520.700 de dolari în cele 74 de apariţii, 2.000 de dolari pentru locul al doilea în ediţia cu numărul 75 în care a participat şi o jumătate de milion de dolari pentru locul II în Turneul Campionilor „Jeopardy”.
Crescut în Asia
Tânărul câştigător s-a născut în Edmonds, Washington, dar a copilărit în Coreea de Sud şi în Singapore datorită tatălui său, care era avocat la o companie internaţională. El a declarat că, departe de Statele Unite, a urmărit „Jeopardy”, pentru a se simţi mai aproape de casă. După absolvirea cursurilor Şcolii Străine din Seul, Jennings a revenit în SUA. În timpul studenţiei la Universitatea din Washington a făcut parte din echipa de cultură generală participantă la numeroase concursuri naţionale.
Pasiunea pentru jocurile de cultură generală nu l-a părăsit pe Ken niciodată. Aflat într-un permanent antrenament, în 2003, americanul s-a gândit că, punându-şi cunoştinţele la bătaie, va obţine ceva bani pentru a-şi creşte copilul abia născut. Zis şi făcut!
„Omul potrivit, la locul potrivit”
Proverbul românesc „Omul potrivit, la locul potrivit” i se potriveşte parcă la fix lui Ken. Până în 2003, regulile concursului „Jeopardy” specificau că un concurent nu poate participa la mai mult de cinci ediţii, indiferent dacă e câştigător la toate. La începutul sezonului 20 (sfârşitul anului 2003), producătorii au decis să schimbe regulile. Competitorilor li se permitea să rămână în concurs câtă vreme câştigau. Atât i-a trebuit lui Ken, care s-a gândit că e timpul să joace.
Prima participare a lui Jennings la concursul care i-a adus o avere, dar şi celebritatea mondială a avut loc la 2 iunie 2004. De-a lungul celor aproape cinci luni, până la 30 noiembrie, concurentul Jennings a răspuns corect la peste 500 de întrebări din toate domeniile. De la ştiinţă la artă, de la muzică la economie. Concurenta care l-a învins pe Ken s-a clasat doar pe locul al III-lea în etapa care a urmat.
A intrat în Cartea Recordurilor
Privit multă vreme ca un banal concurs tv de cultură generală, „Jeopardy” şi-a făcut loc în inimile americanilor datorită lui Jennings. Cu cât câştigurile acestuia se înmulţeau, creştea şi interesul telespectatorilor pentru acest joc. Astfel, prezenţa lui Ken pe post a făcut ca audienţa show-ului să crească în 2004 cu 22% faţă de un an în urmă.
Câştigul obţinut datorită cunoştinţelor vaste de cultură generală i-a asigurat lui Ken şi un loc în Cartea Recordurilor.
Om inteligent, Jennings nu a ratat momentul să plătească şi nişte poliţe. La un moment dat, invitat la o emisiune tv pentru a povesti câte ceva despre viaţa sa, care devenise subiect de interes naţional, Ken a povestit că a fost respins la audiţiile pentru un concurs similar lui „Jeopardy”, de la un alt post tv. Aşa că nu a ezitat să spună că până la urmă emisiunea „Jeopardy” este emisiunea de oameni mari, iar cealaltă... o jucărie pentru copii.
Viaţa de după joc
După ce a fost învins la emisiunea de cultură generală, Ken a făcut aproape turul televiziunilor de peste Ocean. Fiecare mare prezentator şi-l dorea în emisiune. De la David Letterman la Barbara Walters, care l-a şi numit de altfel unul dintre cei mai fascinanţi oameni pe care i-a întâlnit în 2004.
Participarea la „Jeopardy” i-a adus în conturi lui Ken nu doar banii de la joc. Multe companii americane s-au întrecut să îl angajeze pe câştigător sau să îi ofere acestuia un număr foarte mare de acţiuni. Una dintre cele mai bune oferte a venit din partea firmei H&R Block, care i-a oferit lui Ken servicii financiare, dar l-a şi scutit pe acesta de plata oricăror taxe pentru toată viaţa sa.
Nici politicienii nu au stat cu mâna în sân. Convinşi de capitalul electoral pe care l-ar aduce un om atât de cult partidului lor, democraţii americani au venit cu oferta. I-au propus lui Ken să candideze pentru postul de senator de Utah. Fostul participant la „Jeopardy” a refuzat, afirmând că se simte mai bine în lumea jocurilor de cultură generală.
Alte televizuni, alte show-uri, aceeaşi idee
„Jeopardy” nu este singurul joc de cultură generală la care a participat Ken. Deja un obişnuit al camerelor de televiziune, el a participat fără emoţii la show-ul difuzat de NBC, „1 vs 100”, doar că nu a reuşit să treacă de etapa a doua. Întrebarea care i-a pus capac a fost „care este culoarea căsuţei cu numărul unu la jocul de ruletă?” Răspunsul greşit dat de Ken, negru, a fost explicat de acesta prin faptul că religia sa mormonă nu îi permite niciun fel de jocuri de noroc.
În 2007, Jennings a fost invitat să participe la un alt concurs tv alături de alţi 16 câştigători de la „Jeopardy” sau show-uri asemănătoare. Concursul s-a desfăşurat într-o singură rundă şi i-a mai adus lui Ken încă 100.000 de dolari în cont.
Un alt concurs la care Jennings nu a ezitat să meargă a fost „Eşti mai isteţ decât un elev de clasa a V-a?”. Ken a declarat ulterior că a participat la acest concurs doar pentru a-l depăşi în venituri pe contracandidatul său numărul unu, Brad Rutter. De altfel, după ce a răspuns corect la întrebarea care i-a adus 500.000 de dolari, suficient pentru a-l „bate” la bani pe Brad, Ken s-a oprit. A refuzat întrebarea de 1 milion de dolari de teamă să nu piardă. Apoi, după ce i-a fost completat cecul, a ales să răspundă la întrebare în afara concursului. Spre nemulţumirea sa, răspunsul a fost corect!
Lupta cu computerul
Dornici să revină la audienţele uriaşe pe care le-au avut pe când Ken era concurent, producătorii de la „Jeopardy” au venit cu o idee. Au pus la punct un joc în care să se confrunte, pe de o parte, doi dintre cei mai puternici concurenţi, Ken Jennings şi Brad Rutter, şi, de cealaltă, parte un... computer. Disputa a avut loc în două runde desfăşurate în trei zile, iar suma pusă la bătaie a fost de 1 milion de dolari. Câştigător în această inedită şi, ar spune unii, nedreaptă competiţie, a fost computerul. Banii au fost donaţi în scopuri caritabile.
• Până la Ken Jennings, cel mai mare câştig de la „Jeopardy“ fusese obţinut de Tom Walsh. În opt ediţii, Tom a obţinut 186.900 de dolari, mai puţin de o zecime din suma câştigată de Ken.
• Ken e căsătorit cu Mindy Boam şi au împreună doi copii: un băiat, Dylan, şi o fată, Caitlin, născută în 2006.
• Recordmanul de la „Jeopardy“ este membru al Partidului Democrat.
• Americanul a câştigat 3.022.700 de dolari din care 2.520.700 de dolari în cele 74 de apariţii, 2.000 de dolari pentru locul al doilea în ediţia cu numărul 75 în care a participat şi o jumătate de milion de dolari pentru locul II în Turneul Campionilor „Jeopardy“.