Main menu

header

   Oamenii de ştiinţă sunt de părere că încălzirea globală e pe sfârşite şi vom cunoaşte în curând reversul medaliei. Scenariul apropierii unei noi ere glaciare este destul de puţin mediatizat, dar este susţinut de numeroşi oameni de ştiinţă, printre care se numără şi geologul Jack Sauers, cel care a promovat pentru prima dată această teorie în 1997, sau geofizicianul Phil Chapman, care susţine că încălzirea globală e pe sfârşite.

Încălzirea globală se apropie de sfârşit
    Vremea o ia razna şi acest lucru îl simţim cu toţii pe propria noastră piele. Nimic nu mai e ca în urmă cu unul, două decenii. Avem nenumărate locuri în lume unde temperaturile au tendinţa să crească, în altele scad, avem locuri unde cresc cantităţile de zăpadă, iar în altele acestea sunt în scădere. De asemenea, creşterea masei de gheaţă, migraţia anumitor tipuri de vegetaţie şi de faună spre latitudini joase, intensificarea activităţii vulcanice şi a fenomenelor meteorologice extreme (tornade, cicloane etc.) fac parte dintr-un fenomen ecogeoclimatic complex, cu tendinţe evidente ce alimentează teoria apropierii unei noi ere glaciare şi deci a sfârşitului încălzirii globale.

Nu există o dată certă
    Pământul a mai trecut prin asemenea fenomene de cel puţin de şapte ori. Prima dintre glaciaţiuni se pare că a fost acum două, trei miliarde de ani, în precambrian, iar ultima şi cea mai bine cunoscută a fost în pleistocen şi s-a terminat acum 11 mii de ani. Declanşarea unei noi ere glaciare, urmare a încălzirii globale (fie din cauza influenţei activităţii omului, fie din motive naturale, ciclice), este un lucru cert, susţinut de majoritatea cercetătorilor acestui domeniu. Însă o dată exactă a declanşării nu există.

Unii gheţari îşi măresc masa
    Geologul Jack Sauers a promovat pentru prima dată teoria apropierii unei noi ere glaciare în ediţia 1997-1998 a revistei Science & Technology. Iată un fragment din acest articol: „- Ce dovezi aveţi în sprijinul teoriei apropierii unei noi ere glaciare? - Am analizat maximul de date posibile, temperaturi şi precipitaţii din emisfera nordică, mai cu seamă în Groenlanda, Norvegia şi Suedia. Am observat, până în anul 1995, expansiunea gheţarului Bering (cel mai mare gheţar maritim din Alaska) cu nouă kilometri timp de 17 luni, lucru ce a dus la apariţia a numeroase aisberguri. Gheţarul şi-a mărit masa şi a împins aisberguri spre râuri şi ţărm, ajungând în cele din urmă în ocean. U.S. Geological Survey realizează în prezent cele mai detaliate hărţi ale gheţarilor şi aisbergurilor din lume. O mulţime de rapoarte şi concluzii ştiinţifice sunt acum publice şi pot fi accesate pe internet.

    Ele demonstrează creşterea în volum a întregii Groenlande şi a Antarcticii, unde fenomenul se manifestă cu mare intensitate.  - Este vorba despre acele rapoarte ce menţionează apariţia a circa 200 de gigatone de gheaţă pe an în Antarctica? - Da, aceasta e cantitatea estimată de echipe diferite de cercetători prin diverse metode. Principalul autor al acestui studiu este profesorul Bentley. Un rezumat a apărut într-un număr al Revistei Americane de Geofizică din anul 1993, împreună cu alte studii ale altor cercetători, care confirmă concluziile sale. Ei au afirmat că întreaga calotă a Antarcticii creşte cu 200 gigatone pe an. Creşterea este observată şi în dimensiuni, calculându-se circa 1,2 m, ce se adaugă grosimii de gheaţă.“

Iarna polară atinge deja unele zone
    „- Ce alte indicii susţin apropierea erei glaciare? - Într-un articol destul de recent am notat faptul că ciclul oscilaţiei polare cvasibianuale s-a extins spre coasta estică a SUA, ceea ce favorizează mai multe furtuni şi o extindere a vortex-ului polar până la est de Seabord. Deja acest fenomen este real. Mulţi oameni din Ontario şi Main au impresia că deja iarna polară a ajuns până acolo. Temperaturile sunt în scădere, au ajuns sub nivelul celor din anii ’80, conform Serviciului Naţional de Meteorologie. În prezent, aceste temperaturi au ajuns la nivelul celor din 1940, chiar dacă în restul lumii situaţia este alta“. (va urma)
Daniela Purgaru