Oamenii de ştiinţă sunt de părere că încălzirea globală e pe sfârşite şi vom cunoaşte în curând reversul medaliei. Scenariul apropierii unei noi ere glaciare este susţinut de geologul Jack Sauers, cel care a promovat pentru prima dată această teorie în 1997, în revista „Science & Technology”. În numărul trecut vă prezentam un fragment din acest interviu. Iată continuarea.
Multe specii de animale vor dispărea
„- Ce consecinţe vor avea aceste scăderi de temperatură? - Multe specii de plante şi de animale nu vor supravieţui în majoritatea regiunilor nordice. Într-un articol publicat în revista „Nature”, în anul 1993, s-a menţionat un studiu al analizei polenului la sud de Ontario, pe perioada ultimilor 650 de ani. În urmă cu 650 de ani au existat păduri de arţari specifice unui climat temperat. Apoi au dispărut arţarii şi au apărut stejarii, după care au fost înlocuiţi de pinii albi. Acum şi aceştia au început să migreze spre zonele sudice, în locul lor formându-se pădurea boreală, care nu mai are nimic în comun cu un climat temperat. Pădurea boreală este formată din mesteacăni şi plopi.
Acestea sunt caracteristice nordului Peninsulei Scandinave, dar nu şi zonei din Ontario. Cu alte cuvinte, pentru cei din Ontario, perioada geologică a holocenului s-a încheiat. Probabil, următoarea încălzire o vor putea reîntâlni peste 100.000 de ani. Asta înseamnă a aplica şi a înţelege corect palinologia. Cercetările paleoclimatice au evidenţiat o asemenea schimbare în sudul Franţei, în urmă cu circa 115.000 de ani. Practic, în mai puţin de 20 de ani a dispărut întreaga pădure specifică climei temperate şi a apărut pădurea boreală. Nivelul actual al pădurii boreale a ajuns până la Helsinki în numai 20 de ani! Asta se va întâmpla şi în zona Lacului Superior până în Georgia. Este ca şi când Scandinavia s-ar «muta» la noi, în SUA.”
Aisbergurile înaintează către ape calde
Trebuie menţionat faptul că acea cantitate de gheaţă ce se adaugă la calota Antarcticii nu se regăseşte în realitate, deoarece gheaţa se mişcă în permanenţă. Grosimea reală adăugată în fiecare an este de circa 0,2 metri, restul de până la 1,2 metri regăsindu-se în oceane. Cu cât creşte mai mult şi mai repede masa de gheaţă a calotei, cu atât mai repede şi mai mult se va regăsi în oceane sub forma aisbergurilor, ce se rup la ţărm şi înaintează spre apele mai calde. E vorba despre 166 gigatone de gheaţă (adică apă dulce) ce se amestecă împreună cu apa sărată a oceanelor, influenţând circulaţia termosalină.
„Temperatura Terrei este în scădere constantă”
Phil Chapman, geofizician şi fost astronaut la NASA, a declarat că temperatura atmosferică este în continuă scădere, fapt ce ar putea duce la o nouă eră glaciară cât de curând. El este de părere că echilibrul climateric este menţinut la fiecare 10.000 de ani de o perioadă de încălzire ce durează în jur de 11.000 de ani, interval care, se pare, a expirat. „Dacă temperatura continuă să scadă, aceasta va ajunge la o valoare mai mică cu până la 12 grade Celsius în următorii 20 de ani. Odată începută, glaciaţiunea va dura poate 100.000 de ani”, a spus Chapman.
Deşi sunt mulţi cei care susţin încălzirea globală, adevărul este că temperatura Terrei este în scădere constantă în ultimul deceniu, în ciuda creşterii concentraţiei atmosferice de dioxid de carbon. Agenţiile ce monitorizează temperatura Pământului au raportat că aceasta a scăzut cu 0,7 grade Celsius anul trecut. „Sunt destule dovezi că anul 2007 a fost foarte rece. A nins la Bagdad, pentru prima oară de secole întregi, iarna în China a fost îngrozitoare şi calota glaciară australă s-a extins până la nivelul celei găsite de James Cook în 1770. Dacă temperatura nu îşi va reveni în curând, putem să concluzionăm că încălzirea globală s-a terminat”, a completat geofizicianul.
Daniela Purgaru