de Dana Purgaru
E sezonul vacanţelor, şi zeci de milioane de oameni din lumea întreagă străbat mapamondul în căutare de aventuri. Unele ţări sunt însă un adevărat magnet pentru străini, atrăgând în fiecare an un număr uluitor de vizitatori. Iată care sunt acestea, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Turismului.
Franţa - 79,5 milioane de turişti
Cea mai vizitată ţară a lumii este Franţa. Îmbinarea armonioasă de istorie, cultură şi mult farmec atrage an de an cel mai mare număr de turişti străini. Mulţi dintre ei „roiesc” în Paris în jurul Turnului Eiffel, în căutarea romantismului.
SUA - 62,3 milioane de turişti
Visul american îi determină pe foarte mulţi turişti să viziteze Statele Unite. Cu Hollywood, Las Vegas sau Miami, cu cea mai influentă capitală de pe Glob, Washington DC, şi cu nenumărate atracţii, această ţară este una dintre puţinele în care turiştilor le place mereu să revină.na - 57,6 milioane de turişti
Marele Zid Chinezesc probabil că este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe glob când vine vorba despre turism. Din acest motiv, dar şi din multe altele, China, o ţară cu economia în continuă creştere, este motorul bine uns al sud-estului Asiei, fapt ce atrage foarte mulţi străini.
Spania - 56,7 milioane de turişti
Turiştii se înghesuie în Spania în fiecare an, atraşi în special de tradiţiile locale, de femeile frumoase şi de ospitalitatea binecunoscută a localnicilor.
Italia - 46,1 milioane de turişti
Cu insule şi munţi celebri, cu oraşe pline de istorie precum Roma, Veneţia, Florenţa sau Milano, cu muzee de o valoare inestimabilă, Italia este o destinaţie de Top 5 în fiecare an pentru aproape 50 de milioane de turişti.
Turcia - 33,3 milioane de turişti
Poartă de intrare spre Orient, Turcia oferă de toate: plaje încântătoare, pachete turistice de lux atractive, un relief variat şi o moştenire culturală de mari dimensiuni. Cel mai vizitat loc rămâne oraşul Istanbul, o metropolă aflată pe două continente, plină de atracţii atât culturale, cât şi gastronomice şi de divertisment.
Marea Britanie - 29,2 milioane de turişti
În Marea Britanie vin turişti din toate fostele colonii britanice, din Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă, Australia şi din alte colţuri ale lumii, atraşi în special de limba şi de cultura engleză, de „magneţi” ca Londra, Manchester sau Liverpool.
Germania - 28,4 milioane de turişti
Fie că este vorba despre turism pentru cumpărături, despre afaceri de relaxare, Germania îşi confirmă statutul de superputere şi pe plan turistic. Cei mai mulţi vizitatori ajung aici pe aeroportul din Frankfurt - unul dintre cele mai mari ale Europei - şi sunt atraşi de dezvoltarea economică a acestei ţări.
Malaiezia - 24,7 milioane de turişti
Cea mai mare parte a turiştilor care vin în Malaiezia se îndreaptă spre capitala Kuala Lumpur fie pentru a o vizita, fie pentru a o folosi ca rampă de plecare spre alte destinaţii din partea de sud-est a Asiei.
Mexic - 23,4 milioane de turişti
Deşi mulţi turişti din Mexic sunt din Statele Unite ale Americii, această ţară se află pe locul 10 în top, datorită unui număr imens de vizitatori care vin prin Caraibe sau Riviera Mexicană pe vapoarele de croazieră. Vizate sunt localităţile litorale şi cele cu importanţă istorică mare.
Cel mai puţin preferată de turişti: Kiribati
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, Kiribati a fost vizitată de 4.700 de turişti în 2011, iar în 2012 cifra a crescut foarte puţin. Această ţară insulară, de numai 811 kmp, situată în Oceanul Pacific, este neprimitoare doar din cauza transportului dificil. Altfel, turiştii aflaţi în căutare de aventuri exotice nu se pot plânge de nimic.
România - 7,4 milioane de turişti
Anul trecut, numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu circa 5% faţă de 2011, ajungând la aproape 7,4 milioane. Statistica însă îi include şi pe românii care lucrează în străinătate şi s-au întors acasă în concediu. Turiştii care trec graniţele noastre îşi petrec mare parte a timpului liber vizitând Capitala, Transfăgărăşanul, litoralul, staţiunile de pe Valea Prahovei şi regiuni precum Transilvania, Maramureş, Delta Dunării şi Bucovina.