de Smaranda Grinţescu
- Topul celor mai extravagante gadgeturi eco
A fi eco nu înseamnă şi a cheltui mulţi bani, însă, pentru ecologiştii milionari, totul este relativ, iar a da peste 370.000 de euro pe o bicicletă nu pare a fi un lucru nebunesc. Este greu pentru majoritatea dintre noi să ne imaginăm cum poate cineva să dea sume impresionante de bani pentru o pereche de papuci de casă, o maşină electrică sau o masă solară, indiferent de cât de „verzi” sunt acestea. Haideţi să vedem care sunt cel mai incredibil de scumpe produse ecologice care au fost puse la vânzare vreodată.
Papuci de casă la 13.500 de euro
Ieftini - şi neecologici -, aşa-numiţii „flip flops” pot fi cumpăraţi chiar şi la preţul de 1 sau 2 euro. Însă merită să dai 13.500 de euro pe o pereche de şlapi ecologici şi... multicoloraţi? Chipkos, un producător cunoscut de papuci de casă din America, a considerat că da. Compania a încheiat un parteneriat cu artistul David Palmer pentru a crea cea mai scumpă pereche de flip flops din lume. Vă puteţi imagina cât de multe gadget-uri eco - şi utile! - ar putea fi cumpărate cu această sumă? Partea bună este că, pentru fiecare achiziţie, Chipkos va „adopta” 9.000 de metri pătraţi din pădurea tropicală pe cale de dispariţie din Costa Rica, pentru a o întreţine.
Sandale din piele de peşte
După ce tocmai aţi văzut o pereche urâtă de flip flops la 13.500 de euro, o pereche de sandale Tilapia Skin Manolo Blahniks la 670 de euro ar putea părea un chilipir. Acestea nu sunt nişte sandale de lux obişnuite, ci sunt realizate din materiale durabile, cum sunt pluta, rafia şi pielea de peşte tilapia, un produs secundar al industriei alimentare.
WC de 60.000 de euro
Toaleta eco-friendly proiectată pentru o insulă micuţă din Scoţia costă aproximativ 60.000 de euro, dar în acest caz nu este vorba despre o fiţă a oamenilor cu foarte mulţi bani. Toaleta publică este construită pe Insula Handa, situată pe coasta de nord-vest a Scoţiei, care este nelocuită pe o perioadă de şase luni dintr-un an şi unde nu există sisteme de canalizare şi lumină electrică. Aceasta este destinată miilor de turişti care vin să vadă diverse specii de păsări specifice insulei, declarată rezervaţie naturală. Este atât de scumpă, deoarece necesită un sistem care să-i asigure rezistenţa la vânturile foarte puternice specifice zonei şi care să protejeze de poluare speciile native sensibile de pe insulă, cum sunt păsările Puffin.
Bicicleta Damien Hirst, la 376.000 de euro
Dintre toate mijloacele de transport, bicicletele sunt opţiunea cea mai bună în ceea ce priveşte protejarea mediului. Dar putem să mai numim o bicicletă ca fiind eco-friendly atunci când ea costă câteva sute de mii de euro? Bicicleta roz cu fluturi, pictată de artistul Damien Hirst, este cu siguranţă foarte simpatică şi prietenoasă cu mediul, însă nici nu zboară şi nici nu-ţi pregăteşte micul dejun.
„Casa Orhidee”, la 10.000.000 de euro
Cu o formă neobişnuită, inspirată din natură, „Casa Orhidee” s-a vândut, în 2008, pentru suma de aproximativ 10 milioane de euro. Casa ecologică se află în rezervaţia naturală Cotswold, din Marea Britanie, şi a fost construită numai din materiale sustenabile. Aceasta produce mai multă energie decât consumă, fiind dotată cu o pompă subterană de încălzire şi răcire geotermală, precum şi cu energie solară şi eoliană.
Masă solară de 10.500 de euro
Nu încape îndoială că aceasta este o masă nemaipomenită. Suprafaţa sa este constituită dintr-un panou solar mare, care, dacă este ţinut timp de un an pe o terasă sau într-o cameră unde bate soarele, poate stoca suficientă energie pentru a-ţi putea încărca telefonul mobil de 6.800 de ori sau laptopul de 168 de ori. Masa este impermeabilă, are LED-uri şi un monitor LCD încorporat. Aceasta a fost iniţial proiectată pentru a fi folosită pe navele de croazieră.
Eliica, maşina electrică de 192.000 de euro
Eliica este un automobil electric cu opt roţi, proiectat de o echipă de cercetători de la Universitatea Keio din Tokyo. Maşina este alimentată de o baterie litiu-ion, fiind poate cel mai interesant prototip şi cel mai rapid sedan electric. Cu un motor de 100 CP, Eliica poate accelera de la 0 la 100 km/oră în mai puţin de patru secunde, atingând 160 km/oră în 7 secunde. Platforma automobilului are 80 de baterii, fiind necesare aproximativ zece ore de reîncărcare completă de la o reţea normală de energie electrică.
Patul plutitor de 19.000 de euro
Fără să vă gândiţi la cât costă, nu-i aşa că patul din imagine este una dintre cele mai bune soluţii pentru a vă relaxa? Patul plutitor a fost conceput de designerul David Trubridge, din Noua Zeelandă, şi este fabricat din latex natural, bambus şi lână. Salteaua este inclusă în preţ.
„Buncărul” de 6.000.000 de euro
Fotbalistul britanic Gary Neville investeşte o parte din averea sa în pământ. Mai exact, într-un buncăr eco-friendly care îl costă nu mai puţin de 6 milioane de euro. „Casa” are 12 dormitoare, un teren de golf, cinema, piscină, sală de fitness şi straturi de flori denumite MUFC (Manchester United Football Club). Este dotată cu turbine de vânt, o sursă de căldură în pământ, iar designul subteran permite terenului mlăştinos să „curgă” peste acoperiş. „Buncărul” de 750 mp va fi construit conform celei mai recente tehnologii eco, Neville fiind cunoscut pentru pasiunea sa faţă de mediu.
Cu insula exotică „la purtător“
De ce să-ţi faci griji că nu mai găseşti o cameră liberă cu vedere spre ocean sau că este prea aglomerat pe plajă când poţi să stai pe propria insulă şi să nu te deranjeze nimeni? Solar Floating Resort este o insulă privată în miniatură, dotată cu o cameră de observaţie sub apă şi un jacuzzi pe punte. Aceasta este acoperită cu panouri fotovoltaice care absorb energia solară şi este fabricată din componente modulare, astfel încât să poată fi uşor de transportat şi de asamblat în câteva zile, asemenea unui joc Lego.
Acqua Liana, cea mai luxoasă casă
Inspirat de excursiile în Tahiti, Hawaii, Bali şi Fiji, cunoscutul campion olimpic la înot Frank McKinney (SUA) a construit o casă eco ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1.400 de metri pătraţi, pe care a vândut-o cu 22 de milioane de euro. Toată casa este acoperită cu panouri solare capabile să producă energie cât pentru două-trei case de mărime medie. Construcţia mai este dotată şi cu un sistem special de colectare a apei de ploaie, care este folosită pentru a umple piscina de înot o dată la două săptămâni, iar sistemul de energie electrică este conceput de aşa natură, încât economiseşte 70% din consumul estimat în mod normal pentru o asemenea construcţie.
Supermaşina electrică de 750.000 de euro
Concept One este o maşină electrică sport lansată în 2011 de compania croată Rimac Automobili. Are o putere de 1.088 CP, poate atinge suta de kilometri în doar 2,8 secunde, iar bateria de 92 kWh asigură o autonomie de aproape 600 de kilometri. Maşina a fost pusă pe piaţă anul acesta şi au fost fabricate doar 88 de exemplare.