de Raluca Grințescu
Castravetele este o legumă uşoară şi foarte gustoasă, care se potriveşte perfect în curele de slăbire, deoarece conţine foarte multă apă şi numai 13 calorii la 100 de grame. În plus, este depurativ şi un excelent diuretic şi este foarte bogat în fibre, fiind util în eliminarea surplusului de grăsimi.
Cel mai mare conținut de fosfor
Castravetele conţine cantităţi importante de minerale, mai ales oligoelemente, necesare oricărui organism. Dintre acestea, cel mai mare conţinut este cel de fosfor, 23 mg/100 grame, şi de calciu, 19 mg/100 grame. Castraveţii mai conţin şi fier, magneziu şi potasiu, dar şi vitaminele A, B, C, E şi PP. Pe perioada acestei diete nu veți avea senzaţia de foame, deoarece, în afară de castraveţi, veți avea voie să consumați şi altceva. Veți slăbi rapid şi sigur două kilograme, iar dacă doriți să dați jos mai multe kilograme veți putea repeta dieta. În funcţie de gusturile dumneavoastră culinare, puteți alege una dintre cele două variante ale dietei cu castraveţi.
Varianta I
Ziua 1
Micul dejun: o felie de pâine cu seminţe unsă cu o linguriţă cu unt degresat şi o salată din 200 g castravete cu verdeaţă;
Gustare: un pahar cu kefir degresat (125 ml), amestecat cu un castravete şi cu câteva picături de suc proaspăt de lămâie;
Prânz: doi castraveţi umpluţi: se scobesc castraveţii şi se prepară umplutura, formată din cremă de brânză şi smântână, amestecată cu ceapă tocată şi cu mărar. Se lasă pasta de brânză câteva minute la frigider şi apoi de umplu castraveţii;
Gustare: salată cu castraveţi proaspeţi cu verdeaţă în cantităţi nelimitate;
Cină: cartofi gratinaţi: aveți nevoie de 200 g cartofi şi 200 g legume, după preferinţă. Aceste ingrediente se fierb, apoi se amestecă bine cu puţină şuncă slabă de pui (două felii subţiri), cu puţin lapte şi condimente, în funcţie de gust. Pe deasupra se rade puţină brânză şi se coace la cuptor.
Ziua 2
Micul dejun: 100 g fructe cu 30 g müsli şi un pahar de 150 g cu iaurt degresat;
Gustare: un măr;
Prânz: file de vită cu castravete: 80 g file de vită preparat la grătar, doi cartofi fierţi (de mărime medie), pătrunjel şi castravete;
Gustare: un castravete;
Cină: salată de cartofi cu castravete: se taie mărunt 200 g cartofi fierţi şi un castravete, apoi se amestecă. Deasupra se toarnă un sos obţinut din sucul proaspăt al unei lămâi, două linguri cu lapte, ceapă verde mărunţită, muştar şi piper, după gust.
Varianta II
Micul dejun: un pahar cu iaurt degresat (125 ml) şi o felie de pâine neagră sau graham;
Gustare (după trei ore): o salată din 100 g castraveţi, puţin mărar şi câteva picături de suc proaspăt de lămâie;
Prânz: o salată: castraveţi, o roşie, varză tocată şi o lingură cu brânză de vaci, în cantitate nelimitată;
Gustare (ora 16:00): o salată din 80 g castraveţi cu mărar şi suc de lămâie;
Cină: o salată de varză (200 g) şi un ceai de mentă neîndulcit.
Pe parcursul întregii zile se beau doi litri de apă plată.
Dieta nu este indicată persoanelor care suferă de ulcer şi celor a căror digestie nu se împacă foarte bine cu castraveţii. În cazuri rare, castraveţii provoacă indigestie, dureri abdominale sau stare de greaţă. Aceste simptome pot dispărea dacă se îndepărtează seminţele înainte de a fi consumat
Ajută la eliminarea calculilor biliari
Vitaminele şi mineralele din compoziţia castraveţilor au beneficii importante asupra sănătăţii. Aşa că merită să le amintim, deoarece castravetele este vedeta acestei diete. Prin efectele sale diuretice, dar şi prin aportul de apă, vitamine şi minerale, castravetele vă curăţă rinichii de toxine, ajută la eliminarea calculilor biliari şi ameliorează durerea de articulaţii. Un alt beneficiu al consumului de castraveţi este acela de reglare a tensiunii arteriale. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, castraveţii au un rol important în reglarea tensiunii arteriale, mai ales când aceasta oscilează şi are valori ridicate. Şi, nu în ultimul rând, consumul de castraveţi stimulează funcţiile ficatului. Aceştia conţin o enzimă denumită erepsină, care stimulează ficatul să digere proteinele şi să elimine toxinele din sânge. Absorbţia vitaminelor şi mineralelor în organism este foarte bună, deoarece castravetele este consumat în stare crudă.