de Gabriela Niculescu
Din ce în ce mai multe persoane au probleme cu controlul greutății, iar balanța începe să încline tot mai mult spre o educație mai bună și spre informații actualizate din domeniul nutriției. Poate cel mai enervant lucru la o cură de slăbire nu este faptul că vă înfometaţi, ci că trebuie să vă număraţi caloriile, astfel încât să nu depăşiţi numărul recomandat zilnic. De multe ori se întâmplă să nu ştiţi exact câte calorii aţi consumat la o masă şi dacă, la final, dieta va avea rezultate. Din fericire, există şi alimente care nu vă adaugă nicio calorie şi pe care puteţi să le savuraţi cu plăcere oricând şi în orice cantitate.
Prin digestie se pierde mai mult decât se câștigă
Recomandarea nutriționiștilor este să consumăm constant fructe și legume proaspete, însă, când vine vorba despre perioadele în care țineți diverse cure de slăbire, anumite vegetale vă pot da planurile peste cap. Asta din cauza faptului că nu toate sunt indicate, deoarece unele au un aport mare de calorii, cum sunt bananele și strugurii, de exemplu. Dar trebuie să știți că există fructe şi legume bogate în minerale şi în vitamine pentru care organismul consumă mai multă energie pentru a le digera decât cea pe care o va prelua de la ele. În felul acesta se anulează caloriile, şi tocmai de aceea sunt numite alimente cu zero calorii. Pentru a şti ce să consumaţi fără să staţi cu calculatorul la îndemână, noi vă oferim o listă.
De la salate și lăptuci la piper
Când vă duceţi la cumpărături nu ezitaţi să vă umpleţi coşul cu mere, caise, portocale, ananas, grepfrut, prune, pepene şi afine. Dacă vreţi să gătiţi dietetic puteţi folosi zilnic, fără teama că veţi adăuga kilograme, salate verzi, din orice soi, usturoi, castraveţi, păstăi, varză, praz, lăptuci, ceapă, sparanghel, spanac, roşii, broccoli, morcovi, conopidă, sfeclă, ardei iute şi boabe de piper. Acestea pot fi fierte, înăbuşite sau preparate pe grătar şi sunt suficiente pentru un prânz sau pentru o cină. Cel mai important lucru este să aveţi grijă să mâncaţi diversificat, pentru că, dacă organismul se obişnuieşte cu un anumit fel de mâncare, vă va cere din ce în ce mai mult şi nu veţi mai simţi senzaţia de saţietate. O cură cu legume poate fi „îmbunătăţită” şi făcută savuroasă dacă adăugaţi la prânz peşte la grătar, un ou fiert sau iaurt şi brânză de vaci degresată.
Nutriţioniştii recomandă consumul de fructe şi de legume nu doar pentru persoanele care vor să slăbească, ci şi pentru cele care vor să-şi detoxifieze organismul
Sparanghelul este şi un bun detoxifiant
Unul dintre alimentele ideale în orice sezon este sparanghelul. Pe lângă faptul că nu adaugă nicio calorie corpului, este şi un bun detoxifiant. La această concluzie au ajuns specialiştii americani, care recomandă consumul cu regularitate a acestuia, pentru a avea un organism purificat. Marii bucătari consideră această legumă o delicatesă, mai ales pentru că poate fi mâncată crudă, partea comestibilă fiind reprezentată de lăstarii verzi. O cură cu sparanghel favorizează producerea de celule sănătoase, apărându-vă organismul de boli precum cancerul şi cele cardiovasculare. Tulpinile au proprietatea de a elimina corpurile străine din tubul digestiv, fiind un bun diuretic. Pentru asta trebuie să folosiţi pulpa, curăţată de partea externă. Conţinutul ridicat de potasiu uşurează procesul de slăbire, ajutând la arderea rapidă a grăsimilor nedorite. Pe lângă potasiu, sparanghelul este şi o sursă excelentă de vitamine A, B, C şi K, dar şi de fibre, mangan, cupru, fosfor şi proteine.