de Raluca Grințescu
Omul contemporan este în permanentă alertă, stresat și fără griji asupra sănătății sale. Tocmai de aceea, în ritmul haotic al vieții prezente, doi tineri londonezi s-au gândit să îmbine utilul cu plăcutul, iar ceea ce a rezultat a fost Hotpod yoga, un concept de mișcare cardio și yoga într-un studio gonflabil și mobil. Despre beneficiile acestei inovații ne vorbește chiar una dintre instructoare, Mariana Drăgan.
„Se practică la 37 de grade Celsius”
- În ultimii ani asistăm la o creştere a numărului de practici yoga. Cu ce vine nou Hotpod yoga? Cui i-a venit această idee?
- Hotpod yoga, după cum îi spune şi numele, „hot” - este yoga practicată la temperaturi mai ridicate, mai exact la 37 de grade Celsius (temperatura corpului), iar secvenţa care se practică este un flow de Vinyasa - adică o serie de posturi care sunt legate între ele ca un dans, mai rapid sau mai încet, şi coordonate prin respiraţie. Conceptul Hotpod yoga a fost creat și dezvoltat de doi tineri antreprenori londonezi, un profesor de yoga şi un fost consultant, care au încercat să combine beneficiile yoga cu ritmul nostru de viață contemporan, mai alert, făcând un studio în care sunt create condiţiile de a practica yoga de omul grăbit. Este un studio care poate fi umflat şi dezumflat şi purtat oriunde, într-o sală de sport, de conferințe sau în aer liber.
- Cine poate practica Hotpod yoga?
- Acest stil este benefic tuturor, mai puţin copiilor, femeilor însărcinate şi persoanele hipertensive (din cauza căldurii). În acest studio, corpul se simte perfect relaxat - ce ai înăuntru ai şi afară. Pe lângă temperatura ridicată, mai există umiditate, bine ajustată, aromoterapie, o lumină plăcută și muzică, practic, este un univers care se închide şi te separă de exterior - încă o metodă prin care practicantul rămâne cu el şi este scos din ritmul haotic al vieţii.
„Este un program dinamic, pentru că se lucrează intens”
- Cât de dificilă este o lecţie de yoga? Vorbind despre oameni care nu au practicat niciodată, am constatat că au o percepţie destul de deformată - unii cred că vor fi puşi de la prima lecţie să stea în posturi foarte dificile, iar alţii cred că este floare la ureche.
- Este un program creat special să fie accesibil oricui, fie că este practicant yoga, sportiv, cineva care nu a mai făcut yoga niciodată sau care nu a mai făcut mişcare de mult timp. Posturile sunt adaptabile. Este însă un program destul de dinamic, pentru că se lucrează intens. Una dintre intenţiile principale ale acestui program a fost aceea de a combina efectul cardio al unui exerciţiu aerobic cu unul detoxifiant și cu beneficiile pe care le aduce yoga.
- Care este programul? Câţi instructori aveţi?
- Am început de o lună. Suntem trei instructori deocamdată și ținem în fiecare zi cel puţin două clase de yoga, seara și în weekend (sâmbăta şi duminica), dar testăm şi dimineața sau la prânz, pentru oamenii cu orar flexibil.
- Care au fost reacţiile primilor participanţi?
- Au fost surprinşi de cât de mult lucrează şi transpiră. Toate reacţiile au fost pozitive. Vin fete în special, dar au început să vină și băieţi, pentru că practica este destul de fizică, și atunci sună tentant. Însă toți care vin capătă mai mult de atât. Prima lecţie este gratuită, poţi să vii să testezi, şi e adevărat că vine şi lume care doar testează. Dar deja avem foarte multe abonamente.
„Te detoxifici prin transpiraţie şi slăbeşti”
- Ce beneficii de sănătate există pentru cei care practică Hotpod yoga?
- Sunt mai multe beneficii. Dacă vii şi cauţi doar exerciţiul fizic, îl ai din plin, însă nu capeţi doar asta: te detoxifici prin transpiraţie şi slăbeşti dacă asta cauţi, faci corpul puternic şi echilibrat, îţi reglezi circulaţia, respiraţia, îţi aliniezi coloana şi oasele, practic, te echilibrezi fizic, mental, energetic și emoţional (devii mai calm).
- Este singurul Hotpod în România. Aveţi în plan dezvoltarea proiectului?
- Este singurul Hotpod din România și al treilea din lume. Ca şi concept, primul a fost deschis în Londra, apoi la Amsterdam de curând și urmează Johannesburg, în Africa de Sud. Există planuri de extindere a acestui concept și în alte orașe din România, însă deocamdată rămânem aici, pe Strada Ion Brezoianu din București.
- De unde pasiunea pentru yoga? Unde ai învăţat și care este cea mai mare provocare pe care ai reuşit s-o depăşeşti cu ajutorul acestei practici?
- Practic yoga de şase ani, însă am avut destul timp încât să-mi dau seama de beneficiile pentru sănătate, pentru minte şi în plan emoţional. Pe mine personal m-a scos dintr-un impas din care nimic altceva nu a mai putut să mă scoată, şi am început să practic Hatha - forma mea preferată de yoga - cu o profesoară minunată, Anastasia, din Republica Moldova, de la care am învățat foarte multe lucruri, nu doar practica fizică, ci tot ce înseamnă filosofie şi spiritualitate yoga.
„Yoga te aduce spre tine şi te ajută să-ţi rezolvi tu singur problemele”
- Care este cel mai preţios lucru pe care l-ai învăţat în yoga?
- Printre multe lucruri bune și frumoase, m-a învăţat să fiu calmă, răbdătoare şi să mă întorc asupra mea pentru răspunsuri. Poate suna filosofic, dar nu este aşa. Pur şi simplu, yoga te aduce spre tine şi te ajută să-ţi rezolvi tu singur problemele şi să te deschidă mai apoi spre lume şi spre ceilalţi.
- Mai predai şi alte tehnici de yoga?
- Predau Hatha - Sivananda într-o sală de gimnastică pentru fete, Rose Aerobic, unde am o singură clasă pe săptămână. La început a fost un pic de reticenţă din partea elevilor, dar din ce în ce mai multă lume începe să vină, şi fete, şi băieţi. Mă bucur foarte tare că s-a creat un nivel de acceptare şi de normalitate în felul în care este privită yoga. Mă bucur de cei care vin la curs, și care au o înţelegere personală şi pleacă astfel cu mai mult decât se aşteptau.
- Este yoga un mod de viaţă sau doar exerciţiu şi meditaţie?
- Yoga poate fi ceea ce cauţi. Poate fi exerciţiu fizic, însă pentru mine nu contează ce intenție ai când alegi să faci yoga, important este că te duci să faci yoga şi primeşti mult mai mult. Şi atunci îţi poţi alege. Da, înseamnă un stil de viaţă.
„E bine să-ţi aşterni salteaua... de yoga“
- Românii au un proverb: „Cum îţi aşterni, aşa dormi.” E pregătită umanitatea să schimbe... cearşafurile? Cum ai convinge o persoană cu un stil de viaţă dezechilibrat să facă o schimbare benefică?
- Sunt foarte convinsă că e foarte bine să-ţi aşterni salteaua de yoga pentru schimbare. Din ce în ce mai multă lume începe să-şi schimbe percepţia. Eu mai fac parte din proiectul Zen Coner, care mi-e foarte drag și pe care l-am conceput împreună cu prietena mea Ioana, care este şi ea instructor la Hotpod. Intenția noastră este de a face yoga accesibilă, prietenoasă şi uşor de testat de toată lumea. Organizăm evenimente și workshop-uri (gratuite sau cu contribuție) în parc, în aer liber, în pădure, la mare, în săli de sport. În general, se observă o schimbare de atitudine.