de Cătălina Tăgârță
Alegerea unei diete trebuie făcută în mod responsabil, întrucât există riscul să vă facă mai mult rău decât bine. Dacă nu aveți șansa de a consulta un nutriționist, mai bine încercați „intermittent fasting” („înfometarea periodică”).
Cine ține post negru are o speranță de viață mai mare
Înfometarea nu a fost văzută bine niciodată, întrucât slăbește organismul și vă poate face mult rău, dar, sub această formă, ea nu are de ce să vă dăuneze, fiindcă nu trebuie să vă abțineți de la mâncare săptămâni sau luni la rând, ci doar câteva ore zilnic sau/și maximum o zi pe săptămână. Iar dacă vă gândiți la sfatul nutriționiștilor de a nu mânca după ora 18:00, se încadrează foarte bine în acest tipar. De asemenea, și postul negru, pe care îl țin creștinii ortodocşi în anumite zile, poate fi un alt exemplu. În ultimii 50 de ani s-au făcut multe studii pe această temă atât pe oameni, cât și pe animale, și se pare că, datorită deficitului caloric din zilele respective, speranța de viață a crescut mult în rândul subiecților testați.
Apare canibalismul intracelular
Această „dietă” fără niciun fel de mâncare pentru câteva ore sau pentru o zi induce procesul de autofagie. Mai exact, cu un număr insuficient de calorii, organismul își reorganizează prioritățile energetice și apare canibalismul intracelular, organitele (fiecare dintre elementele constitutive permanente ale celulei) bolnave devin hrană pentru cele sănătoase. Fără autofagie, organitele afectate supraviețuiesc, și celulele devin mai puțin eficiente, în timp ajungându-se la infecții virale și bacteriene. De asemenea, acest proces are capacitatea de a scădea nivelul insulinei și rezistența la insulină - un hormon ce diminuează nivelul glucozei din sânge, pe care o transportă la nivelul celulelor musculare și adipoase. Un nivel excesiv de glucoză în sânge produce un dezechilibru în funcționarea normală a metabolismului, care poate duce la comă diabetică și ulterior la exitus.
Deveniți conștienţi de beneficiile pauzelor alimentare
Pe de altă parte, chiar dacă poate părea greu de crezut, această dietă prin înfometare vă va ajuta pe viitor să vă controlați bine foamea. Căci, cu siguranță, vi se întâmplă să vreți să ronțăiți ceva și să simțiți fluturi în stomac după trei-patru ore de la ultima masă. Ei bine, aflați că totul ține de... psihic. Dacă deveniți conștienţi de beneficiile pe care vi le oferă pauzele alimentare, totul va fi mult mai simplu. V-ați hotărât să urmați „intermittent fasting”? Cel mai ușor este să renunțați la micul dejun sau la cină. Puteți sări și peste prânz, dar, pentru o persoană activă, acest lucru este mai greu. De asemenea, vă puteți alege o zi pe săptămână în care să renunțați complet la mâncare (dar e preferabil să fie o zi cu activitate fizică și psihică redusă). În ziua de post negru e recomandat să vă treziți târziu și/sau să vă culcați devreme.
Urmând acest stil de viață puteți pierde trei-patru kilograme în câteva săptămâni. Datorită unor mecanisme de supracompensare, corpul va folosi mai bine nutrienții după ce a fost privat de ei
Gândiţi clar şi luaţi decizii repede
Înfometarea crește capacitatea de concentrare și ascute simțurile. Când oamenilor le este foame, corpul lor eliberează catecolamine (adrenalină și noradrenalină), niște hormoni de stres care cresc frecvența cardiacă și direcționează fluxul sangvin către mușchi. Pe lângă asta, crește frecvența respiratorie și se mobilizează rezervele de energie prin metabolizarea grăsimilor. Timpul pare că se dilată, gândiți mai clar și intrați într-o permanentă stare de alertă. Luați decizii mai repede și vă stabiliți mai bine prioritățile.