de Cătălina Tăgârță
Indiferent de dietele pe care le încercați și de orele petrecute la sala de fitness aveți impresia că nu o să mai slăbiți niciodată? În acest caz, celebrul Dr. Oz (foto) vă sfătuiește să observați cu atenție alimentele incluse în meniul zilnic. V-ați gândit vreodată că unele produse, deși sunt etichetate drept sănătoase, vă pot încetini metabolismul? Ei bine, într-una dintre emisiunile sale, specialistul a întocmit lista celor cinci alimente care ar trebui eliminate din dietă sau cel puțin consumate mai rar.
Sucurile „naturale” din comerț conțin mult zahăr
Iată ce produse reprezintă o piedică în lupta cu kilogramele. E vorba despre sucurile naturale, cerealele integrale, uleiul de rapiță, untul de arahide și granola din comerț. Contrar părerii că o dietă bogată în grăsimi îngraşă, Dr. Oz susţine că mai periculoase sunt sucurile din fructe, așa-zis naturale, cumpărate din comerț. Acestea conţin o cantitate exagerată de zahăr.
În 250 ml suc de fructe se găsesc circa 30 g zahăr, în vreme ce aceeaşi cantitate de băutură carbogazoasă conţine circa 28 g zahăr, avertizează Dr. Oz. Acest lucru nu este însă valabil și pentru sucurile proaspăt stoarse din fructe și din legume, făcute acasă. De asemenea, puteți consuma cu încredere limonadă cu apă şi cu puţină miere sau cu extract de ștevie. Dacă nu aveți timp să vă faceți sucuri puteți consuma două-trei porţii de fructe pe zi ca desert. Însă, dacă vreți să slăbiți, uitați complet de dulciurile rafinate. Și mare atenţie şi la alte forme de zahăr care sunt ascunse în dulciuri, cum ar fi: maltodextrina, fructoza, siropul de porumb, dextroza, sucul concentrat, zahărul brut, zahărul brun.
Ulei de cocos în loc de rapiţă
Mulți oamenii au renunțat la uleiul de floarea-soarelui și s-au orientat către cel presat la rece, cum este uleiul de rapiță. E adevărat că este sănătos, însă el conţine grăsimi hidrogenate, care generează reacţii inflamatorii în corp, ce interferează cu activitatea hormonală şi cu metabolismul. Sfatul Dr. Oz: folosiți mai degrabă uleiul de cocos presat la rece şi untul de cocos. Spre deosebire de produsele din rapiță, care încetinesc metabolismul, acestea îl stimulează.
Înlocuiți untul de arahide cu cel de migdale
Știați că arahidele pot să dezvolte un anumit tip de mucegai, numit aflatoxină, care afectează grav sănătatea intestinelor? De asemenea, tot arahidele sunt considerate unul dintre alimentele care generează cele mai multe alergii. În plus, ele sunt bogate în acizi graşi Omega 6, care favorizează apariţia inflamaţiilor în corp. În aceste condiții, Dr. Oz recomandă să înlocuiți untul de arahide cu cel de migdale, întrucât acesta stimulează metabolismul şi poate să fie consumat ca gustare între mese sau în smoothie-uri delicioase. În plus, dacă vreți să consumați fructele ca atare ar fi bine ca acestea să nu fie prăjite sau sărate.
Evitați granola din comerţ
Granola este un produs cu cereale şi cu zahăr din belşug. Cel mai periculos ingredient este însă mierea pasteurizată, despre care Dr. Oz spune că este principalul vinovat pentru îngrăşat. După ce că este adesea contrafăcută, prin pasteurizare nu mai conţine nicio substanţă nutritivă, fiind la fel de nocivă precum siropul de porumb. Sfatul Dr. Oz: preparați acasă granola folosind cereale germinate, migdale, caju, nuci, seminţe de chia, miere naturală, stafide, fulgi de cocos, scorţişoară şi puţină sare. Amestecați ingredientele şi puneți-le la cuptor sau la aparatul de deshidratat pentru a obţine o granola sănătoasă.
Acidul fitic din cereale vă fură mineralele şi vitaminele
Multe persoane care încep diete noi includ în alimentație cerealele integrale. Fiți însă cu băgare de seamă! Potrivit specialistului, chiar dacă alegeți cerealele integrale, acestea pot să vă distrugă cura de slăbire şi să încetinească metabolismul. Responsabile de acest efect dezastruos sunt trei componente pe care le conțin aceste produse: glutenul, amidonul şi acidul fitic. Glutenul favorizează reacţii inflamatorii în corp, amidonul, după ce este ingerat, se transformă în zahăr, iar acidul fitic fură din mineralele şi vitaminele care ar trebui să fie absorbite de organism. Sfatul Dr. Oz: cel mai bun substitut pentru porţia zilnică de cereale sunt fructele, legumele sau o felie de pâine din cereale germinate. Făina de cocos este cel mai bun substitut pentru făina de grâu. Ea conţine fibre, care favorizează o ardere rapidă a caloriilor, precum şi grăsimi, pe care corpul le foloseşte pentru a avea energie.
Nu staţi pe scaun timp îndelungat
Nu doar alimentele pot încetini metabolismul, ci și unele obiceiuri zilnice. E vorba, spre exemplu, despre săritul peste... micul dejun; consumul de „bunătăți” dulci și grase - care pot stimula o genă responsabilă de depozitarea grăsimii în exces (pofta de dulce poate fi stinsă cu căpșuni sau cu portocale); statul pe scaun timp îndelungat - această poziție face enzimele ce captează grăsimea în fluxul sangvin nefuncționale (pe când statul în picioare alertează din nou enzimele); stresul (emoțiile puternice, în special cele negative, afectează glanda tiroidă, responsabilă cu reglarea metabolismului); lipsa de somn; rutina; evitarea sălii de gimnastică și multe altele.