de Ana Trifan
Alimentele pe care le consumați determină eliberarea unor hormoni în organism. În funcție de tipul lor ajungeți să slăbiți sau să vă îngrășați. Zonele în care se depun mai repede grăsimile sunt o oglindă a stării dumneavoastră hormonale. Cu siguranță, nu de puține ori v-a apucat frustrarea când vedeați că mâncați mult mai puțin decât colegele dumneavoastră care erau slabe și totuși straturile de grăsime continuau să vi se adune pe brațe, burtă ori șolduri. Și asta în timp ce colegele dumneavoastră se delectau cu regularitate cu pizza, prăjituri și ciocolată, iar hainele le erau tot largi.
De ce unii mănâncă mult, dar nu asimilează
Metabolismul este cel care dictează cât de eficient utilizăm energia din caloriile consumate și cum de unele persoane mănâncă mult mai mult decât altele, fără să se îngrașe.
Există patru fenotipuri (caracteristici fizice) principale, pe care cu siguranță le găsiți deseori menționate în articolele referitoare la slăbit: corpul sub formă de banană, cel cu formă de măr, cel sub formă de pară și cel de tip clepsidră.
Întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii este dacă mai există și alți factori, în afară de cei genetici (moștenirea trăsăturilor fizice), care să influențeze cum este stocată grăsimea pe zonele corpului. Iar răspunsul a fost clar: hormonii.
De ce pâinea și pastele te „rotunjesc”
Când aud de hormoni, cei mai mulți oameni se gândesc la adolescenți și la femei însărcinate, care-și schimbă dispoziția de la un moment la altul. De fapt, hormonii joacă un rol extrem de important în depozitarea grăsimii. De fiecare dată când mâncați, în organism se eliberează hormoni, iar tipul de calorii consumate (grăsimi, carbohidrați, proteine) determină ce fel de hormoni vor fi secretați. De exemplu, atunci când consumați alimente dulci sau bogate în amidon, cum ar fi pastele, pâinea, merele, ciocolata etc., hormonul numit insulină este eliberat în corp pentru a regla nivelul zahărului în sânge. Proteinele stimulează, de asemenea, eliberarea insulinei, dar și pe cea a glucagonului (hormon secretat de pancreas). Insulina este un hormon implicat direct în depozitarea grăsimii, care scade nivelul de zahăr în sânge, în timp ce glucagonul crește nivelul de zahăr în sânge și grăbește metabolismul grăsimilor. Pe scurt: când consumați ceva dulce vă crește insulina, vi se face foame foarte repede și, mai mult, luați în greutate. Când consumați proteine, vă veți simți sătui pentru o perioadă mai lungă, iar slăbitul va fi mai rapid.
Ce rol are insulina
Organismul nostru nu decide dacă să ardă sau să depoziteze grăsime în funcție de calorii, ci de hormonii care sunt secretați în urma consumării acestor calorii. De aceea, calitatea caloriile contează atât de mult în procesul de slăbire. Pentru că, de exemplu, dacă tăiem porțiile și consumăm mai puține calorii, dar acestea vin din dulciuri, corpul va secreta insulină și ne vom îngrășa, în ciuda deficitului caloric.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm doar proteine și să renunțăm cu totul la carbohidrați. Corpul are nevoie de carbohidrați pentru a funcționa normal, iar fibrele conținute de carbohidrați sunt foarte importante în procesul de digestie.
După cum am mai menționat, moștenirea genetică joacă un rol foarte important când vine vorba despre cum e metabolizată mâncarea pe care o consumăm. Unii oameni au în mod natural un nivel mai ridicat de insulină (rezistenți la insulină), pe când alții au un nivel scăzut (sensibili la insulină). Veți reuși să pierdeți din greutate mai ușor dacă înțelegeți această stare hormonală și aplicați regimul potrivit.
Ce este starea hormonală?
E mai ușor decât ați crede: e îndeajuns să vă priviți în oglindă pentru a vă identifica starea hormonală, analizând zonele în care vi se depune grăsimea mai mult pe corp.
Șunculițe în jurul taliei
Dacă aveți șunculițe în jurul taliei și vă puteți descrie forma corpului ca „măr”, este foarte posibil să fiți una dintre acele persoane cu o puternică rezistență la insulină și să prezentați un nivel ridicat al acestui hormon în sânge. Dacă aveți acest tip de corp și doriți să pierdeți în greutate, atunci ar trebui să evitați alimentele care cresc insulina: zahărul, pâinea albă, pastele.
Șolduri generoase
Depozitele de grăsime care sunt mai mari în partea inferioară a corpului sunt un semnal că nivelul de estrogen e prea ridicat în organism. Așa că va trebui să evitați alimentele pe bază de soia, laptele, brânzeturile, cafeaua. De asemenea, e bine să evitați să mâncați din recipiente de plastic ori să folosiți tacâmuri din acest material.
Exces de grăsime pe burtă
Acesta poate fi cauzat de un nivel ridicat de cortizol și unul scăzut de progesteron la femei. După cum știți, cortizolul este un hormon de stres, așa că va trebui să faceți exerciții de respirație și yoga pentru a scăpa de burtică. Sunt indicate, de asemenea, exercițiile cu greutăți.
Brațe groase
Grăsimile depuse în exces în partea superioară a brațelor (triceps) indică un nivel scăzut de testosteron și, de asemenea, o prezență ridicată a insulinei. Puteți scăpa de aceste depozite de grăsime mai ușor consumând mai mult avocado și somon, dar evitând carnea roșie și lactatele. De asemenea, exercițiile cu greutăți vă vor ajuta să creșteți nivelul de testosteron și să combateți grăsimea.
Straturi de grăsime în partea de sus a spatelui
Acest tip de depozite de grăsime reprezintă semnalul unui nivel crescut de insulină, combinat cu un nivel scăzut de tiroxină - un hormon tiroidian cu rol în metabolism și în arderea caloriilor. Grăsimea de pe spate arată că tiroxina nu este secretată îndeajuns de organism, dar consumând mai multe fructe de mare și vegetale cu frunze de culoare verde închis, precum spanac sau kale, veți putea corecta această problemă.
Glezne voluminoase
Depunerile excesive de grăsime din jurul gleznelor sunt cauzate de lipsa hormonului de creștere, care se eliberează în timpul somnului. Asigurați-vă că vă odihniți destul și aveți un somn de calitate dacă vreți să ajungeți să aveți glezne fine.