de Gabriela Militaru
Dietele ne ajută nu doar să avem un corp frumos, dar se pare că ne sunt de folos chiar și pentru a ne prelungi viața. Potrivit unui nou studiu, anumite produse ne pot ajuta nu doar să ne simțim mai bine, dar și să trăim mai mult.
Bogată în pește și în legume
Potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani de la Universitatea Columbia din New York, dieta mediteraneană bogată în pește și legume se află în strânsă legătură cu prevenirea deteriorării funcțiilor creierului și îi prelungește viața cu până la cinci ani. Rezultatele cercetării arată că, în cazul persoanelor care urmează o astfel de dietă (care presupune, de asemenea, și reducerea consumului de carne roșie și de produse din lapte), procesul de îmbătrânire a creierului poate fi cu mult încetinit. „Rezultatele sunt uimitoare, mai ales că arată că există posibilitatea ca oamenii să poată controla atrofierea creierului și efectele îmbătrânirii acestuia doar urmând o dietă sănătoasă”, este de părere coordonatorul cercetării, Yian Gu.
Consumul de carne roşie şi de pui, lactate şi alcool, redus la minimum
Dieta mediteraneană nu este costisitoare și nu se bazează pe produse greu de procurat, așa că poate fi ținută de orice persoană care vrea să se simtă bine. Ea presupune consumul unor cantități mari de legume, fructe, cereale și pește, precum și acizi grași mononesaturați, cum ar fi uleiul de măsline. Regimul prevede ca și consumul de carne roșie, carne de pui, produse lactate, acizi grași saturați sau alcool să fie redus la minimum.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia și-au bazat studiul pe observarea a 674 de subiecți cu o vârstă medie de 80 de ani și care nu sufereau de demență. Potrivit cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că, în cazul persoanelor care urmaseră dieta mediteraneană, creierul este cu 13,11 milimetri mai mare decât în cazul subiecților care nu ținuseră dieta pe bază de legume și pește. De asemenea, volumul materiei cenușii era cu 5 milimetri mai mare, în timp ce al materiei albe, cu 6,4 milimetri. Aceste descoperiri i-a determinat pe oamenii de știință să conchidă că diferența dintre cele două grupe de subiecți face ca persoanele care urmează dieta mediteraneană să aibă un creier cu cinci ani mai tânăr decât cel al subiecților care nu au ținut cont de acest regim. „A mânca pește săptămânal, de preferință de două sau de trei ori, furnizează o protecție suplimentară în fața pierderii celulelor creierului și deci menținerea acestuia mai tânăr cu cinci ani”, a declarat Yian Gu.
Cu toate acestea, unii cercetători britanici specializați în demență sunt de părere că, deși o dietă sănătoasă este recomandată și că poate exista o asociere între un regim alimentar echilibrat și procesul de îmbătrânire a creierului, totuși nu există evidențe științifice cum că dieta ar influența realmente stagnarea atrofierii creierului.
Exemplu de meniu
Pentru a putea aborda dieta mediteraneană cât mai ușor, vă puteți ghida după următorul meniu, iar mai apoi să vă lăsați imaginația să creeze noi delicii sănătoase.
Mic dejun
Prânz
Gustare
Cină
Sau
Sau
Desert