de Alexandra Rotărescu
Anul acesta împlinește 80 de ani, însă nimic nu pare să-l poată încetini pe Suveranul Pontif din îndeplinirea misiunii pe care și-a asumat-o. Și asta în ciuda zvonurilor care circulă cu privire la sănătatea sa și a avertismentelor date de medicii Vaticanului.
Activitățile cotidiene devin tot mai solicitante
Din martie 2013, de când a fost numit șeful Bisericii Catolice, Papa Francisc și-a intensificat programul zilnic, făcând excepţie de vârsta sa înaintată. Se deplasează dintr-un colț de lume în altul, își pregătește discursurile, se informează constant cu privire la realitățile politice, sociale și religioase ale țărilor vizitate, încearcă să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă instituția pe care o conduce și oamenii pe care-i întâlnește. Asta în condițiile în care, în mod obișnuit, o persoană de 79 de ani a părăsit câmpul muncii de niște ani buni și singurul efort pe care-l mai face este să se bucure de compania nepoților. În cazul Papei, în schimb, activitățile zilnice devin tot mai solicitante, ceea ce crește riscul declanșării unor afecțiuni cu potențial fatal.
„Papa Pasta”
Anul trecut, echipa de medici desemnată de Vatican să aibă grijă de sănătatea Papei a tras un semnal de alarmă în momentul în care Suveranul a luat câteva kilograme în plus. „Îndrăgostit” iremediabil de spaghetti și de ravioli, „Papa Pasta”, cum este denumit Pontiful, are chiar și un întreg sistem de „pizza delivery” la dispoziția sa. Însă, având la discreție asemenea bunătăți 24 de ore din 24, Mai-Marele Bisericii Catolice nu s-a putut abține și a profitat de „superofertă”. Partea proastă e că, pe nesimțite, s-a ales și cu un surplus de greutate. Iar kilogramele în plus reprezintă, mai ales la vârsta de 79 de ani, un adevărat pericol pentru inimă, ficat și alte organe vitale. Înspăimântați de perspectiva că un atac cerebral sau de cord ar fi posibil în orice moment, doctorii unuia dintre cei mai puternici oameni din lume i-au atras acestuia atenția asupra excesului de carbohidrați consumați și a lipsei unei rutine sportive. „Mai puține paste, mai multe plimbări, și astfel se poate scăpa de cele câteva kilograme în plus care acum pun prea multă presiune pe spatele său și așa dureros”, au punctat specialiștii. Zis și făcut! Vrând-nevrând, preparatele italienești s-au redus la numai două porții pe săptămână pentru Pontif.
„Cel mai în formă lider spiritual din lume”
În toată tevatura legată de starea actuală a sănătății Papei Francisc, presa internațională atrage atenția asupra unei declarații pe care acesta a făcut-o la scurt timp după ce s-a instalat în funcție. „Am senzația că pontificarea mea va fi de scurtă durată: patru sau cinci ani, dacă nu chiar doi sau trei ani”, declara acesta în 2013. Și trei ani au trecut deja. Să ascundă oare vreo afecțiune care-i dă bătăi de cap și să plănuiască o retragere pe motive medicale, precum predecesorul său, Papa Benedict? Cel mai probabil, cele 1,2 miliarde de catolici de pe mapamond pe care-i păstorește n-au de ce să-și facă griji, mai ales dacă măsurile benefice sănătății sale au început să fie luate. Papa Francisc a fost votat - tot anul trecut, ce-i drept - „Cel mai în formă lider spiritual din lume”, devansându-l în clasament chiar și pe Dalai Lama, călugărul budist recunoscut pentru atenția pe care o acordă spiritului, fizicului și chiar nutriției. „Bunăstarea spirituală este componenta-cheie a unui stil de viață sănătos, deoarece are impact atât asupra trupului, cât și asupra stării de spirit”, e de părere cel care a realizat clasamentul.
Face zilnic plimbări lungi
Dar care au fost totuși criteriile după care a fost ales Papa de la Roma „Cel mai sănătos lider spiritual”? În primul rând, are, în cea mai mare parte a timpului, un stil de viață sănătos și pozitiv. Și asta în ciuda faptului că, la 21 de ani, i-a fost extirpat un plămân în urma unei pneumonii păcătoase. O altă criză medicală prin care a trecut a fost depistarea a trei chisturi în jurul aceleiași vârste. Nu se cunosc amănunte cu privire la natura sau la locația acestor chisturi, doar că, din fericire, recuperarea sa fizică a fost completă. Mai mult de-atât, Suveranul Pontif face zilnic plimbări lungi, care-i mențin tonusul ridicat și forma fizică bună, adoră tangoul - pe care l-a practicat în tinerețe - și preferă alimentația simplă și sănătoasă. Mănâncă puțin și des, iar mesele constau, în mare parte, în fructe, pui lipsit de pieliță și salate. Excluzând slăbiciunile sale culinare, precum pastele și ravioli, pe care le-ar savura la orice oră din zi și din noapte, moderația este cuvântul de bază în ceea ce privește alimentația sa. „Dacă ești tentat să mănânci mult, mănâncă mai puțin”, este motto-ul după care se ghidează acesta.
Dansator de tango și microbist
În ceea ce privește modul în care se relaxează după o zi lungă, în care priorități i-au fost eradicarea sărăciei globale și pacea mondială, Suveranul Pontif ascultă muzică clasică și citește o carte bună. Microbist de-o viață întreagă, Papa Francisc este suporterul echipei San Lorenzo de Almagro din Buenos Aires și îndrăgește muzica tradițională din Argentina, denumită milonga. Născut în Buenos Aires, în 1936, Jorge Mario Bergoglio - numele său din acte - a avut un start în viață cât se poate de modest. A făcut tot ce-a fost necesar pentru a se întreține, lucrând ca inginer într-un laborator chimic, dar și ca paznic într-un club de noapte sau ca om de serviciu. A practicat toate aceste meserii înainte de a-și dedica viața Domnului, în 1969.
„Cel mai bine îmbrăcat bărbat“
Cel de-al 266-lea Papă de la Roma a dus întotdeauna o viață simplă și nici măcar după ce a preluat conducerea Bisericii Catolice nu a dorit să trăiască în opulență. Spre disperarea celor care i-au pregătit minuțios instalarea, Suveranul și-a păstrat camera sa din hotelul de la Vatican în defavoarea apartamentului special amenajat pentru el. Crescut într-o familie modestă, n-a fost obișnuit cu „luxul” de a pleca vreodată în vacanță, de a deține o mașină sau chiar haine noi. Ca arhiepiscop al Buenos Aires, mergea cu autobuzul la serviciu și își gătea singur mâncarea. Chiar și acum, ca Papă, își păstrează aceleași principii simple de viață, „reciclând”, de pildă, câteva piese vestimentare de-ale predecesorului său. În 2013, revista „Esquire” chiar l-a desemnat „Cel mai bine îmbrăcat bărbat” al acelui an, datorită faptului că are o garderobă simplă, care este cel mai adesea în ton cu moda minimalistă a vremii.