de Raluca Grințescu
Una dintre cele mai controversate cure de slăbire face furori printre britanice. Dieta KEN (Ketogenic Enteral Nutrition) presupune ca persoana care o urmează să nu mănânce absolut nimic.
Se introduce în nas un lichid în loc de mâncare
În locul mâncării, timp de zece zile la rând, un amestec lichid de proteine şi nutrienţi este picurat direct în stomac cu ajutorul unui tub de plastic. Tubul este lipit de faţă şi pătrunde în corp prin nas. La celălalt capăt se află o pompă electrică, ce funcţionează în permanență pentru a „livra” doi litri de lichid în stomac în 24 de ore. Aportul caloric maximum la care se ajunge este de 800 de calorii.
Urmând dieta KEN, „pacienta” îşi poate trăi viaţa în ritm normal, însă trebuie să fie „conectată” de tubul de plastic şi să poarte punga cu lichid în geantă sau într-un rucsac. Noaptea, lichidul este lăsat lângă pat. Cei care urmează dieta au voie să se deconecteze de la tubul nazal timp de o oră pe zi, pentru a face baie, să bea apă, ceai, cafea (fără lapte, zahăr sau îndulcitori).
Se trimite organismul într-o stare de foame controlată
Se poate mânca orice, însă, după câteva zile de „tub”, senzaţia de foame dispare, şi persoana este automat dependentă de acest regim. KEN funcționează prin trimiterea organismului într-o stare de foame controlată, forțându-l să îşi folosească propria grăsime pentru a supravieţui. Dieta dă rezultate extrem de rapid. În doar zece zile de dietă se pierde până la 10% din grăsimea regăsită în corp, fără pierderea masei musculare şi fără a cauza foamete.
Dieta este originară din Italia şi a fost inventată de Gianfranco Cappelli, profesor de chirurgie generală la Spitalul Universitar La Sapienza din Roma. Italianul este un expert recunoscut pe plan internaţional în hrănirea artificială şi a tratat până în prezent 40.000 de pacienţi cu dieta KEN. „Este o dietă eficientă, adepții săi nu simt niciodată foamea”, explică doctor Oliver Di Pietro, unul dintre medicii care o recomandă pacienților săi şi pentru care percepe un onorariu de 1.500 de dolari.
Nu e recomandată celor cu probleme la rinichi
Fără carbohidraţi, în organism se întâmplă două lucruri: nu vă este foame şi corpul începe să ardă grăsimea într-un ritm rapid. Când dieta este administrată constant peste 24 de ore, organismul rămâne „setat” tot în modul de ardere a grăsimilor. Persoanele cu mai multe kilograme în plus vor slăbi cel mai rapid. Toţi pacienţii care vor să înceapă dieta KEN sunt evaluaţi total din punct de vedere medical. Aproape oricine poate începe cura de slăbire, însă aceasta nu este recomandată persoanelor cu alergie la proteinele din lapte şi celor cu probleme la rinichi. Principalul efect secundar este constipaţia, cauzată de lipsa totală a fibrelor. Însă toţi pacienţii primesc laxative şi sunt rugaţi să îşi verifice urina în fiecare zi.
În Anglia, preţul unei astfel de diete este de 1.000 de lire sterline pentru pompă, 375 de lire sterline pentru primul ciclu de zece zile de dietă şi 350 de lire sterline pentru ciclurile ulterioare