de Raluca Grințescu
Dacă aţi depăşit cu mult greutatea corporală recomandată sau dacă nu vă simţiţi bine în corpul dumneavoastră, atunci puteţi încerca dieta Rina, regimul alimentar care vă promite o slăbire sănătoasă şi eficientă, dar şi o reglare a metabolismului.
Nu este restrictivă
Ideală pentru persoanele care au depăşit cu aproximativ 20 de kilograme greutatea recomandată, dieta Rina vă ajută să slăbiți fără să vă înfometați şi să vă echilibrați în același timp și metabolismul. După cele 90 de zile, perioadă în care trebuie să urmați acest regim alimentar disociat, veți slăbi între 15 şi 20 de kilograme. Această dietă se urmează cu uşurinţă, datorită faptului că nu este restrictivă, puteți mânca orice tip de alimente doriți în aceste 90 de zile, fiind astfel flexibilă. Trebuie doar să nu combinați anumite tipuri de alimente, acesta fiind şi principiul de bază al dietei.
Creată de un medic sportiv
Creată de Brenda Hrobat, un medic sportiv de origine americană, şi Mojca Poljansek), dieta Rina a devenit extrem de apreciată tocmai datorită faptului că este eficientă, echilibrată (bogată în fibre şi în vitamine) şi uşor de urmat. Pe lângă scăderea în greutate, persoanele care au urmat dieta Rina au observat şi o modificare a metabolismului, dar şi o scădere a tensiunii (pentru persoanele care suferă de hipertensiune).
Respectați doar ordinea zilelor!
Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează dieta Rina trebuie să ştiți că aaceasta se împarte în mai multe etape de câte patru zile fiecare, astfel, în cadrul acestor etape trebuie să respectați cu stricteţe un anumit plan alimentar. Dieta este axată pe disociere, aşadar, digestia este uşurată, deoarece stomacul primeşte un singur tip de mâncare o dată, iar astfel procesul de slăbire este ajutat. Trebuie doar să se respecte ordinea zilelor, să începeți cu ziua proteinelor, să continuați cu cea a amidonului şi carbohidraţilor şi să terminați etapa cu cea a fructelor. Extrem de importantă este cea de-a 29-a zi, cunoscută sub numele de ziua de detoxifiere. În această zi trebuie să consumați doar apă plată (nu vă îngrijoraţi, deoarece această zi urmează după ziua în care consumaţi vitamine, şi astfel nu se creează carenţe în organism). În perioada celor 90 de zile ale dietei veți urma trei zile de detoxifiere, tot a 29-a zi, iar după această zi trebuie să urmați o nouă etapă care începe cu ziua în care consumați proteine. În fiecare zi, micul dejun va fi acelaşi, poate fi format din: câteva fructe (două mere sau pere, piersici, un pumn cu fructe mărunte) sau un suc natural (fără adaus de zahăr). Puteţi consuma şi cafea sau ceai, neîndulcite, însă ideal ar fi să consumaţi doar apă pentru detoxifiere.
Prima zi, cea a proteinelor
În această zi puteţi consuma proteine (carne sau produse lactate), legume şi o felie mică de pâine. Masa de prânz poate fi formată din orice tip de carne (pui, curcan, vită, porc, iepure etc.), aceasta trebuie să fie fiartă sau făcută pe grătar. În cazul în care nu doriţi să consumaţi carne, puteţi să o înlocuiţi cu: trei ouă (fierte sau prăjite); brânzeturi, iaurt (maximum 200 g) sau caşcaval şi o felie de pâine integrală (puteţi exclude pâinea dacă doriţi); pește sau fructe de mare. Aceste alimente pot fi consumate alături de o salată dacă doriţi, în orice cantitate, iar un pahar cu suc proaspăt de roşii este recomandat. Dacă simţiţi că încă vă este foame, puteţi consuma şi un bol cu supă simplă. La cină puteţi consuma aceleaşi tipuri de alimente ca şi la prânz, însă în cantităţi mai mici, dar acum excludeţi supa şi pâinea! Aveţi însă grijă să evitaţi legumele care conţin amidon, cum ar fi cartofii!
A doua zi, cea a amidonului
În această zi trebuie să consumaţi carbohidraţi complecşi, cum ar fi cerealele şi rădăcinoasele, dar şi legume. Alimente recomandate: orice tip de legume şi verdeţuri (cartofi, mazăre, fasole, linte, năut, soia), neapărat gătite fără ulei (puteţi însă să le combinaţi cu diverse sosuri naturale). Puteţi consuma şi orez, arpacaş, hrişcă sau alte tipuri de cereale, dar şi supă de zarzavat. Masa de prânz trebuie să fie compusă, pe lângă aceste alimente, şi dintr-o felie de pâine integrală, iar la cină puteţi consuma aceleaşi alimente, însă în cantităţi mai mici. Atunci când gătiţi legumele puteţi folosi, dacă doriţi, şi condimente, sare, suc de roşii sau ketchup.
Ziua a treia, cea a carbohidraţilor
În această zi a dietei puteţi consuma produse de patiserie, prăjituri, iar la cină, îngheţată, ciocolată neagră sau dulciuri. Dulciurile, în general, dar în mod special ciocolata neagră, ajută la îmbunătăţirea funcţionării inimii, iar un consum în cantităţi mici de ciocolată neagră ajută chiar şi la scăderea colesterolului. La masa de prânz puteţi alege produse din făină (pizza, paste fierte cu diverse condimente sau sosuri: ketchup, bulion, roşii sau sosuri pentru pizza), dar şi cereale sau legume, iar la cină puteţi consuma: o felie mică de tort, o prăjitură sau două bucăţi de cozonac. Dacă nu vă plac aceste opţiuni, puteţi consuma trei cupe cu îngheţată şi o bucată de ciocolată neagră (aceasta este obligatorie).
Ziua a patra, cea a vitaminelor
În această zi a dietei puteţi consuma în orice cantitate fructe (de orice tip, proaspete sau uscate), nuci şi seminţe, pe care le puteţi combina cu legume (ideale sunt cele proaspete). Puteţi opta şi pentru sucuri naturale de fructe sau de legume sau pentru nuci şi seminţe în porţii de câte 25 g.
Bine de ştiut!
Dacă suferiţi de diferite afecţiuni ale stomacului sau de diabet nu trebuie să urmaţi dieta Rina! Fiecare aliment are un rol important în buna funcţionare a organismului (şi pentru propria sănătate), din acest motiv nu omiteţi alimentele recomandate! Consumul de ceai şi de cafea este permis, în orice cantitate, trebuie însă să nu folosiţi zahăr sau alţi îndulcitori! În zilele în care consumaţi proteine păstraţi un interval de circa patru ore între prânz şi cină, în zilele în care consumaţi amidonuri şi carbohidraţi, un interval de minimum trei ore între prânz şi cină, iar în zilele în care consumaţi vitamine puteţi mânca din două în două ore. După ce finalizaţi dieta, puteţi trece la o alimentaţie normală, însă, timp de încă 90 de zile, micul dejun trebuie să fie compus doar din fructe (în această perioadă puteţi să mai slăbiţi încă trei kilograme, şi astfel veţi realiza că metabolismul vostru s-a schimbat!