Main menu

header

587 3 1de Raluca Grințescu

Pentru a înţelege mai bine ce presupune acest regim alimentar, trebuie să ştiţi că acesta mai este cunoscut şi sub numele de regimul „alimentaţiei vii”. Aşadar, dieta raw vegan presupune consumul alimentelor de origine vegetală în stare crudă, proaspete. Cu alte cuvinte, persoanele care adoptă această dietă trebuie să devină vegetariene, însă nu trebuie să consume legumele şi fructele preparate termic (fierte, coapte, prăjite, sotate, făcute în cuptorul cu microunde). Singurele metode gastrotehnice permise sunt: umezirea, extragerea sucurilor, germinarea, uscarea şi deshidratarea sau măcinarea.

Blender și aparat de deshidratare utile

Pentru a vă uşura munca şi pentru a putea mânca diversificat, este indicat ca în timpul dietei să aveţi la îndemână un blender şi un aparat de deshidratare pentru legume şi fructe. Dacă doriţi doar să scăpaţi de câteva kilograme, este indicat să urmaţi această dietă timp zece zile, iar după finalizarea perioadei să vă dedicaţi o zi pe săptămână pentru a mânca în acest stil. Astfel, dacă nu mai faceţi excese culinare, veţi reuşi să vă menţineţi silueta dobândită pentru o perioadă lungă. Există şi persoane care adoptă stilul de viaţă raw vegan pentru tot restul vieţii. Aceasta este o alegere personală care însă nu este agreată de foarte multe persoane de specialitate.

Indice glicemic mic

La „baza” acestui regim alimentar stau alimentele consumate (la fel ca şi în majoritatea dietelor), care sunt caracterizate printr-un indice glicemic redus şi o densitate calorică scăzută. Astfel, cele mai „consumate” tipuri de alimente în cadrul dietei raw vegan vor fi: fructele şi legumele proaspete, diferitele tipuri de nuci (alune de pământ, nuci autohtone, macadamia, fistic etc.), ce pot fi consumate ca atare sau sub formă de „lapte”, cerealele şi leguminoasele germinate (adică încolţite), grăsimile vegetale presate la rece (cum ar fi uleiul de măsline).

Fibrele consumate oferă şi o saţietate pentru o perioadă lungă

587 3 2Este foarte important să înţelegeţi cum funcţionează această dietă, mai exact cum reacţionează organismul la alimentele pe care le consumați. Atunci când urmați dieta raw, alimentele consumate introduc în organism nutrienţi în formă brută (adică crudă), astfel, toate glucidele, proteinele sau lipidele ingerate sunt introduse alături de o cantitate ridicată de fibre. Însă organismul uman digeră foarte greu (uneori deloc) fibrele consumate şi, în acest fel, tubul digestiv este solicitat la maximum. Din cauza faptului că aceste alimente au nutrienţi energogeni care nu pot fi separaţi şi apoi prelucraţi, vor fi utilizate digestiv puţin, mai exact veți mânca, însă nu veți putea reţine ceea ce consumaţi. Pe lângă acest aspect, fibrele consumate oferă şi o saţietate pentru o perioadă lungă (datorită volumului mare pe care îl ocupă), şi în acest fel nu veți mai simţi senzaţia de foame atât de des.

Meniu

Ziua 1

Dimineaţa: suc de sfeclă, morcov şi măr, salată de pătrunjel, seminţe crude de floarea-soarelui, goji, avocado tăiat cubuleţe şi multă lămâie;

După-amiaza: salată de varză şi fenicul, cu merişoare uscate;

Simptome: uşoară durere de cap, somn profund şi îndelungat - zece ore.

Ziua 2

Dimineaţa: suc de ţelină, morcov, sfeclă şi grepfrut;

Seara: salată de spanac, salată verde, nuci, măr, cu dressing de lămâie şi ulei de măsline;

Simptome: durere profundă de cap, iritația pielii de pe faţă, somnolenţă, sete puternică.

Ziua 3

Dimineaţa: suc de sfeclă, morcov, măr, salată de avocado cu rodie, germeni de grâu şi seminţe de cânepă;

La prânz: o banană;

Seara: salată de varză roşie, rodie, fenicul şi germeni de secară;

Simptome: piele iritată, proastă dispoziţie.

Ziua 4

Dimineaţa: suc de sfeclă şi grepfrut, budincă raw din seminţe de chia, banană pasată şi pudră de carob (roşcove);

La prânz: un măr;

Seara: salată de morcov, avocado, fenicul, portocală, stropită cu lămâie şi ulei de măsline.

Ziua 5

Ziua de sucuri. Pe durata întregii zile se consumă numai sucuri proaspăt stoarse - sfeclă, ţelină, măr, portocală, precum şi ceai verde şi apă.

Ziua 6

Dimineaţa: suc de sfeclă, ţelină, lămâie, salată de fructe (banană, mango, rodie), stropită cu lămâie şi presărată cu seminţe de chia;

Seara: humus raw din germeni de năut (ingrediente: germeni de năut, ulei de măsline, pastă tahini - humusul raw are un gust total diferit de humusul clasic) şi salată tabbouleh, cu pătrunjel, roşie, ceapă roşie şi multă lămâie.

Ziua 7

Dimineaţa: suc de sfeclă, morcov, măr, salată de avocado cu rodie, germeni de grâu, lămâie şi ulei de măsline;

Seara: salată cu radicchio, salată verde, nuci şi mere, cu dressing de suc de portocală şi ulei de măsline.

Ziua 8

Dimineaţa: suc de morcov, ţelină şi grepfrut, salată de pătrunjel cu seminţe crude de floarea-soarelui, goji, nuci şi multă lămâie;

Seara: salată de sfeclă roşie crudă cu măr şi varză fermentată, cu dressing de ulei de măsline şi lămâie.

Ziua 9

Dimineaţa: suc de sfeclă, morcov, măr, budincă raw de hrişcă (hrişca şi caju crud lăsate peste noapte la înmuiat în apă plată, dimineaţa băgate la blender împreună cu două curmale);

Seara: salată de rucola, rodie şi germeni de grâu, cu dressing de lămâie şi ulei de măsline.

Ziua 10

Dimineaţa: suc de sfeclă, ţelină şi lămâie, germeni de grâu cu bucăţele de curmale;

Seara: salată de avocado cu roşii cherry, pătrunjel, ceapă roşie şi seminţe de rodie, cu multă lămâie şi ulei de măsline.

Veganii sunt acele persoane care au eliminat definitiv din alimentaţie produsele de origine animală şi care, în plus faţă de vegetarieni, susţin protejarea animalelor de orice fel de abuz

Staţi departe de gândurile negative, încercaţi să aveţi control asupra minţii, să gândiţi pozitiv şi să vă concentraţi asupra prezentului - veţi vedea că nu e atât de greu, că o să reuşiţi din ce în ce mai des şi, cel mai important - că o să vă placă

Atenţie!

  • Consumaţi zilnic doi litri de apă şi ceai verde şi, de câte ori aveţi ocazia, câte un pahar cu borş de casă pentru vitamina B12;
  • Dormiţi cât mai mult posibil, pentru a-i da organismului răgaz pentru refacere;
  • Eliminaţi cafeaua şi ţigările pe toată perioada detoxifierii;
  • Nu luaţi cina după ora 18:00;
  • Faceţi un pic de mişcare în parc ori de câte ori aveţi ocazia (poate să fie şi o plimbare scurtă, dar conştientă - încercaţi să respiraţi profund şi să primeniți plămânii cu aer curat.