de Gabriela Militaru
Până nu demult, Botoxul era sinonim cu intervențiile cu efect de întinerire asupra feței. De curând însă s-a găsit o nouă întrebuințare pentru el: scăderea în greutate!
Rezultate treptate
Un studiu arată că Botoxul i-ar putea ajuta pe cei obezi să piardă din surplusul de kilograme. Se pare că Botoxul are capacitatea de a bloca un nerv al stomacului care controlează senzația de foame și de sațietate. Pentru realizarea experimentului care stă la baza studiului, câțiva cercetători din Norvegia au injectat Botox în stomacul a 20 de persoane cu probleme de greutate. Toți participanții au fost injectați cu o primă doză de Botox la începutul experimentului și cu o a doua doză după o perioadă de șase luni. Peste un an (și două injecții), 70% dintre subiecți au scăzut în greutate. În medie, s-a pierdut 17% din excesul de grăsime din organism. După 18 luni, timp în care pacienții au mai fost injectați o dată, procentul celor care au scăzut în greutate a crescut la 75%. S-a constatat că participanții la experiment au eliminat în medie 28% din excesul de grăsime. Deși cercetările sunt abia la început, Duan Chen, coautorul acestei noi descoperiri, spune că Botoxul ar putea deveni „o nouă modalitate de a scăpa de obezitate”.
Posibile efecte adverse
În replică, Matthew Schulman, un renumit chirurg plastician, avertizează asupra riscului la care se expun persoanele care apelează la această procedură. „Injecțiile cu Botox nu sunt 100% sigure atunci când sunt făcute în stomac”, spune el, explicând că, spre deosebire de Botoxul administrat la nivelul feței, injecțiile în stomac necesită anestezie, precum și introducerea unui endoscop prin gură și prin esofag până în stomac. În opinia sa, într-o astfel de procedură există riscul unei reacții adverse a organismului la anestezie, al perforării unui organ sau al sângerării interne. În plus, paralizia muşchilor stomacului și a nervilor existenți acolo poate duce la balonare, stări de greață, probleme digestive și chiar de respirație.
Duan Chen dă asigurări că niciunul dintre subiecții care au participat la experiment nu a înregistrat vreo reacție adversă