de Gabriela Militaru şi Adrian Barna
Hugh Jackman este unul dintre cei mai activi actori de la Hollywood. Cunoscut din seria „X-Men” și din filmul „Les Misérables”, starul are o viață de familie de invidiat. El este căsătorit de 21 de ani cu Deborra-Lee Furness, alături de care are doi copii. Cât despre carieră, actorul australian este mereu pregătit să joace un rol într-un film de acțiune și pare dispus să-și impresioneze fanii încă multă vreme de acum înainte cu talentul său actoricesc, dar și cu felul în care arată.
Tratamentul pentru cancer îl menține tânăr
La 48 de ani, Hugh Jackman nu pregetă să țină cură de slăbire, să meargă la sală și chiar să încerce cele mai năstrușnice tratamente menite să-l mențină tânăr și în formă. Ultima găselniță este crioterapia. Recent, actorul a postat pe contul de Instagram o fotografie care îl înfățișează în camera de crioterapie. Un termometru amplasat în apropierea sa indica o tempera- tură de -218 grade Celsius. În ciuda frigului, Hugh a reușit să afișeze un zâmbet pentru admiratorii săi. „Luminile de disco și muzica sunt aici să-ți distragă atenția... ție sau mie... de la cele -218 grade Celsius. A funcționat!”, a scris vedeta alături de fotografia din care le zâmbește încurajator fanilor. Este de la sine înțeles că actorul folosește tehnica nu doar pentru a-și menține tinerețea organismului, ci și pentru a combate efectele bolii de care suferă de câțiva ani, cancer de piele.
Boala a recidivat
În noiembrie 2013, Hugh Jackman a anunțat că a fost diagnosticat cu cancer de piele și că a suferit o primă operație de îndepărtare a unor celule canceroase de pe nas. De-a lungul anilor care au urmat, actorul australian a suferit nu mai puțin de șase astfel de intervenții. Ultima a avut loc în februarie anul acesta. „Vă rog să folosiți cremă pentru protecție solară și să mergeți regulat la medic”, și-a îndemnat el admiratorii, postând alături o fotografie care îl arată, ca după fiecare operație, purtând un bandaj pe nas. Deși Hugh suferă de una dintre cele mai „blânde” forme de cancer, el a declarat mereu că este conștient că boala îi va recidiva și că va trebui să aibă mereu grijă de sănătatea sa.
„Încetam să beau apă cu 30 de ore înainte de filmare”
Încă dinainte, dar mai ales după aflarea diagnosticului, Hugh Jackman și-a canalizat atenția și efortul spre a se menține sănătos și în plină formă. Anul acesta, în urma a 17 ani de dietă, actorul a anunțat că, după încheierea filmărilor pentru „Logan”, a renunțat la regimul alimentar care l-a ajutat să atingă forma fizică necesară pentru a întruchipa personajul Wolverine. „Nici nu-mi vine să cred că am făcut asta timp de 17 ani. Ca să pierd cât mai multe kilograme încetam să beau apă cu 30 de ore înainte de fiecare filmare”, a mărturisit el, adăugând că prima masă copioasă de după dietă a fost o farfurie plină cu paste, preparată special de chef Mario Francesco Batali. Însă renunțând la regimul draconic nu înseamnă că Hugh Jackman nu mai ține dietă. Recent, el a dezvăluit că a rămas fidel dietei 16:8, însă a schimbat mult produsele și cantitățile pe care le consumă. Ideea de bază a regimului este că, pe parcursul a 24 de ore, se poate mânca aproape orice în decursul a opt ore, urmând o pauză totală de 16 ore. Dieta a fost inventată de David Zinczenko, autorul cărții „Dieta de opt ore”, și de redactorul-șef al revistei „Men’s Health”, Peter Moore. Cei doi sunt de părere că o perioadă mai lungă de post, adică un răgaz în care în organism nu ajunge niciun fel de aliment, dă ocazia corpului să proceseze mâncarea și să ardă orice depozit suplimentar de grăsime.
Carbohidrați în doze mici
Pe lângă grija de a posti timp de 16 ore pe zi, Hugh Jackman nu își permite decât foarte rar delicii precum ciocolată sau înghețată. Carne slabă, meniuri fără zaharuri și carbohidrați, dar cu aport mare de proteine, acestea sunt produse care se regăsesc în alimentația zilnică a actorului. El folosește şi câteva trucuri care să-l ajute să-și mențină silueta chiar și după ce a renunțat la regimul strict pe care l-a avut aproape două decenii, cât a jucat în seria „X-Men”. De exemplu, starul nu pleacă niciodată de acasă fără să bea o cafea tare, care îi dă energie pentru întreaga zi, mai ales dacă merge la sala de gimnastică sau dacă face jogging. „Nu sunt una dintre persoanele cărora le este frică de un espresso înainte de a merge la antrenament. Îmi dă energia de care am nevoie”, explică actorul. De asemenea, el consumă întreaga cantitate zilnică de carbohidrați la micul dejun, sub formă de tărâțe de grâu, sau la prânz, și astfel nu face rău siluetei. „Carbohidrații nu sunt interziși, ci doar limitați. Eu mănânc ovăz la micul dejun și orez brun sau ignami la prânz”, spune el. Și nu mai consumă deloc carbohidrați după ora 15:00. „Dacă faceți doar schimbarea aceasta și nimic altceva, veți slăbi cinci kilograme în prima lună”, îi încurajează el pe admiratorii care doresc să piardă din greutate. Și nu doar aportul de carbohidrați este important, ci și cel de proteine. „Avem nevoie de două grame de proteine la fiecare kilogram al corpului”, este de părere Jackman, care spune că fără acestea organismul nostru ar fi slăbit și ar avea o imunitate scăzută în fața diferitelor boli.
„Întotdeauna păstrez un shake proteic lângă pat”
Hugh Jackman nu vrea să se îngrașe după ce s-a despărțit de rolul Wolverine, dar nici nu mai simte nevoia antrenamentului epuizant din urmă cu câțiva ani. În prezent, el se mulțumește să se mențină în formă făcând multă mișcare, în ritm echilibrat. Regula sa este: „Mai întâi fitnessul și apoi mușchii!”, pentru că „la vârsta mea este greu să pierzi kilogramele. Așa că urmăresc să mă păstrez suplu, și abia apoi să construiesc câțiva mușchi care să arate bine”. De fapt, acum, singura manieră în care își clădește mușchii este în somn. „Întotdeauna păstrez un shake proteic lângă pat. Dacă se întâmplă să mă trezesc noaptea, beau puțin și mă culc la loc. În felul acesta, mușchii se clădesc și metabolismul își urmează calea”, explică el. Cât despre antrenament, Hugh nu este de părere că trebuie făcut oricând și oricum. Starea mentală este foarte importantă, iar sportul nu trebuie văzut ca o corvoadă. „Decât să tragi de tine ca să mergi la sală, mai bine nu mergi. Sau dacă ești obosit. Mergi acasă, dormi și revii când ești în plină formă”, le recomandă el fanilor.
„Vindecarea rece“, refacere şi gestionare a durerii
Crioterapia nu este doar despre frumusețe, ci și despre sănătate. Potrivit celor mai recente studii, este o metodă terapeutică frecvent utilizată pentru tratarea a diverse leziuni benigne și maligne. Mecanismul distrugerii în crioterapie îl constituie necroza care rezultă în urma congelării și decongelării celulelor. Crioterapia este un tratament de restaurare, pentru gestionarea durerii, netezirea pielii, având rezultate și la capitolul pierdere în greutate. Termenul provine din limba greacă și se traduce prin „vindecare rece”. Această tehnică datează din secolul al XVII-lea. Crioterapia întregului corp a fost dezvoltată inițial pentru tratamentul artritei reumatoide în Japonia, în 1978. În prezent, mai ales sportivii folosesc această tehnică, scufun- dându-se în băi cu gheață pentru a stăvili durerea generată de accidentări.