de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Fiecare persoană funcționează după un anumit bioritm, dar puțini sunt cei care știu că acesta influențează și dieta. Ținând cont de acest bioritm, nutriționistul Alain Delabos a concretizat în anul 1986 bazele crononutriției, dezvoltând unele alegeri naturale pe care oamenii le păstrează în dietă zi de zi. Cum vă ajută crononutriția să vă hrăniți, dar în același timp să fiți supli și sănătoși, aflați în rândurile următoare.
Principii nutriționale pentru prima parte a zilei
Întrucât stomacul nu va digera oricând, orice, crononutriția propune o alimentație în funcție de ritmul natural al organismului și al secrețiilor sale enzimatice. Potrivit specialiștilor, caloriile consumate la micul dejun și la prânz mențin energia pentru toată ziua și uneori și peste noapte. În aceste condiții, este extrem de important ca micul dejun să nu se rezume doar la o ceșcuţă cu cafea sau cu ceai, ci trebuie să reprezinte o masă completă, iar alimentele să fie alese cu mare grijă. Pentru că dimineața organismul secretă insulină, proteaze și lipaze, specialiștii recomandă consumul de alimente bogate în proteine, în grăsimi și în fibre, precum uleiuri extravirgine, cereale integrale, sucuri naturale de fructe sau de legume, hrișcă, carne, ouă. Cafeaua și ceaiul ar fi bine să fie băute neîndulcite și consumate cu o jumătate de oră înainte de masă. Se va mânca încet, menținând o stare de armonie.
Evitați supele și ciorbele dacă suferiți de hipertensiune sau de tensiune oscilantă
În ceea ce privește masa de prânz, aceasta trebuie să cuprindă proteine animale sau vegetale, glucide complexe cu absorbție lentă, dar și glucide cu absorbție rapidă pentru creșterea ușoară a glicemiei și un plus de energie organismului. Puteți opta pentru salată de crudități, orez integral, năut, ciuperci, linte, budincă din chia, carne de pui sau pește, ciorbe. Întotdeauna după-amiază glicemia scade, iar organismul se simte lipsit de energie, de aceea puteți savura câteva pătrățele de ciocolată neagră sau un desert sărac în grăsimi, fructe deshidratate, nuci, alune sau fructe dulci. Crononutriția înseamnă ca cina să fie formată dintr-o masă ușoară și hidratantă. Se pot alege cartofi fierți sau copți, fasole verde fiartă sau la aburi, ciuperci, legume la abur, supe-creme. Atenție! Persoanele care suferă de tensiune arterială oscilantă sau hipertensiune trebuie să limiteze seara consumul de supe și ciorbe, acestea crescând tensiunea pe timpul nopții. De asemenea, seara spuneți un nu hotărât alimentelor prăjite, carne tocată sau preparatelor bogate în grăsimi, care pot perturba somnul, predispunând la boli digestive. Carnea roșie sau albă nu trebuie să depășească trei mese pe săptămână, iar peștele și fructele de mare pot fi consumate zilnic. Trebuie limitat consumul de morcovi, de banane, de sfeclă roșie, dar și al alimentelor cu indicele glicemic mare.
Vara, legumele nu se fierb
Primăvara, crononutriția ne învață că trebuie să ne detoxifiem organismul cu legume de sezon, pentru a ține departe bolile care se pot reactiva, respectiv ulcer, tulburări nervoase, stări de oboseală fizică și mentală. În acest anotimp, se diminuează consumul de carne și se crește cel de leurdă, urzici, untișor, ceapă verde, păpădie, sparanghel, pătrunjel, ridichi, broccoli, salate. Spre mijlocul primăverii e bine să se mănânce morcovi noi, fasole fideluță, plante aromate, fenicul, ardei, grâu. Odată cu apariția verii, când bioritmurile celulare se intensifică, iar energia se amplifică, legumele nu se mai fierb! Se va acorda întâietate secarei și alimentelor condimentate cu mentă, busuioc, care este un excelent tonifiant, dar și salvie și oregano, care sunt stimulente. Întrucât vara organul cel mai solicitat este stomacul, se va crește consumul de fructe și legume apoase, precum roșii, ardei, dovlecei, castraveți, țelină, vinete, piersici, pere, pepene, prune, smochine crude. În ultima perioadă a verii, sunt indicate ciupercile, porumbul, dudele, orez și lăptișor de matcă, care în această perioadă își manifestă cel mai intens calitățile vindecătoare.
Toamna, mâncați legume care cresc în pământ
Dacă vara sunt indicate legumele și fructele care cresc la suprafață, toamna se consumă cele care se dezvoltă în pământ: păstârnac, rădăcină de țelină, napi, ghimbir, cartofi. Nu asociați proteine animale cu pâine, orez, paste și nici carne cu brânză la aceeași masă. Legumele și fructele care ajută toamna sunt prazul, varza, conopida, sfecla, gutuile, merele, fasolea boabe, mazărea, nucile, andivele, feniculul, mandarinele, strugurii, cicoarea și castanele comestibile. Atenție! Când consumați alune sau nuci, păstrați miezul în coajă până când îl mâncați, altfel, devine dăunător sănătății. Pentru buna funcționare a ficatului, optați pentru ridiche neagră sau albă. Iarna e anotimpul vitaminei C, de aceea murăturile sunt prietenii cei mai buni, alături de anghinare, cicoare, ceapă, cartofi, dovleci, carne de pui, de fazan, de porc, pește, năut, soia, hrișcă, linte. Crononutriția spune că iarna nu sunt indicate brânzeturile, iar consumul de carne trebuie redus la 10% din aportul caloric zilnic total.
Zahărul se consumă până la ora 17:00
Potrivit nutriționistului Alain Delabos, trebuie să mâncați la ore fixe, pentru ca organismul să își programeze secrețiile digestive, pregătindu-se pentru masa ce urmează a fi ingerată. Astfel, metabolismul rămâne la un nivel adecvat și lipidele nu sunt depozitate ca rezervă în organism. Principiile doctorului Delabos sunt aplicate în nenumărate spitale din lume pentru a susține refacerea bolnavilor. Conform acestuia, zahărul nu trebuie să fie consumat după ora 17:00, iar produsele lactate trebuie mâncate în porții mici. Dacă alegeți brânza, optați pentru cea veche sau bine fermentată. Sunt interzise produsele fast-food, băuturile alcoolice și carbogazoase. Singura excepție de la această regulă o are vinul roșu. Este permis să beți un pahar cu vin roșu de trei ori pe săptămână. Chiar dacă nu este o dietă, odată ce veți începe să aplicați principiile crononutriției veți constata că încep să dispară kilogramele în plus, fără ca dumneavoastră să faceți vreun efort și fără ca sănătatea să vă fie afectată.
Cartofii fierţi sau copţi şi răciţi nu îngraşă
Chiar dacă au fost mult timp blamați pentru că au un indice glicemic mare și îngrașă, specialiștii în crononutriție spun că gustoșii cartofi sunt un aliment sățios și o sursă de energie mult mai bună decât ciocolata. Cu o singură condiție: să fie preparați dietetic, la cuptor, fierți sau sotați. Mai mult decât atât, cartofii fierți sau copți și răciți nu îngrașă, deoarece amidonul se transformă într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice. Drept urmare, puteți consuma cartofi, desigur cu limită și conform principiilor crononutriției și asocierii alimentelor, fără să vă îngrășați. Dacă sunteți fumători sau trăiți într-un mediu în care se fumează, vă sunt de mare folos cartofii dulci, a cărui vedetă incontestabilă este vitamina A. În plus, aceștia mai conțin vitamina C, vitamina B6, fibre, potasiu, un cartof mediu asigurând o treime din antioxidanții pe care organismul îi produce în mod natural. De altfel, studiile publicate în European Journal of Clinical Nutrition arată că alimentele cu cel mai mare grad de sațietate sunt cartofii.