de Călin Popa şi Florinel Dumitru
Dieteticianul Kristin Kirkpatrick a pus la punct o dietă antioxidantă de 24 de ore, care are capacitatea de a da un impuls energetic organismului, pe care îl susține în fața agresiunilor de tot felul.
Înlătură stresul
Prin apelul la această dietă de doar o zi, beneficiile sunt foarte importante, printre care înlăturarea stresului. În loc să luați un supliment cu antioxidanți, procurați-i din hrană, în moduri simple și cu meniuri delicioase. Bazându-se pe elementele pe care le conține programul nutriționistului, celebrul doctor Oz propune trei mese care maximizează efectul antioxidanților și lupta organismului cu radicalii liberi.
Mic dejun Power Smoothie
Ingrediente: 1/2 ceșcuță cu afine, mure, căpșuni, zmeură, 1 ceșcuță cu suc neîndulcit de rodie.
Mod de preparare: mixați ingredientele într-un blender până obțineți un smoothie. Această combinație furnizează multă energie, controlează poftele de peste zi şi introduce în organism o serie de antioxidanți naturali care înlătură stresul. Puteți folosi fructe congelate, întrucât își păstrează proprietățile și încercați să alegeți variantele sălbatice, în defavoarea celor de cultură.
Prânzul plin de betacaroten și licopen
One-Two Punch Lunch este un prânz alcătuit dintr-o supă de roșii cu broccoli și o salată de varză kale. În timp ce roșiile gătite în formă de supă simplă eliberează licopen, unul dintre cei mai redutabili antioxidanți naturali, combinația acesteia cu broccoli este considerată de nutriționiști una cu o putere extraordinară de a susține organismul și de a genera o mulțime de beneficii. Și asta pentru că broccoli conține betacaroten și alte substanțe care ajută enorm la prevenirea cancerului și a proceselor oxidative. Este bine să gătiți broccoli la aburi pentru scurt timp, ca să vă asigurați că își păstrează nealterate toate proprietățile antioxidante. De asemenea, enzimele pe care le conține sunt eliberate doar când leguma este porționată, deci tăiați-o înainte de a o consuma. În ceea ce privește varza kale, aceasta este considerată un superaliment tocmai prin marea cantitate de antioxidanți pe care o furnizează.
Carbohidraţi buni și Omega 6 la cină
Doctor Oz propune o cină pe care a numit-o Double-Duty: somon cu anghinare și cartofi dulci. Per ansamblu, acest meniu furnizează organismului proteinele și grăsimile sănătoase din pește, antioxidanții din anghinare, unul dintre puținele alimente care își păstrează nealterate proprietățile atunci când sunt expuse la temperaturi înalte, carbohidrații buni și vitaminele din cartofii dulci.
Ingrediente: 2 fileuri de somon, 2 roșii tocate, 2 și 1/4 ceșcuță cu miez de anghinare, 1 fir de ceapă verde, 2 lingurițe cu ulei de măsline, 1 și 1/2 linguriță cu oregano uscat, 1/2 ceșcuță cu supă de pui, sare, piper, 600 g cartofi dulci, 1 conservă cu fasole boabe.
Mod de preparare: peștele se gătește la cuptor, la aburi sau se fierbe (prăjirea sau frigerea îi anulează nutrienții). Se lasă deoparte. Se încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Se toacă roșiile și anghinarea, se amestecă bine cu ceapa verde tăiată, cu uleiul, jumătate din cantitatea de oregano și sarea. Separat, într-un blender, se mixează fasolea, piperul și restul de oregano. Cartofii se taie în jumătăți și se așază într-o tavă unsă ușor cu ulei de măsline. Se lasă câțiva separat. Deasupra celor din tavă se toarnă sosul din blender, apoi anghinarea și se acoperă cu un alt strat de cartofi. Se ornează cu roșiile tăiate felii. Se ține vasul în cuptor o oră acoperit, apoi încă zece minute, până când conținutul devine auriu. Se servește alături de pește.