de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Un studiu recent a pus în evidență faptul că persoanele care sunt la dietă pot slăbi de zece ori mai mult dacă se autoconving și își imaginează că vor reuși să devină suple.
„Antrenament funcțional prin imagine”
Specialiștii în nutriție de la Universitatea Portsmouth au observat că simplul exercițiu de imaginație al unei persoane care implică propria versiune fără kilograme în plus are o capacitate foarte mare de a multiplica succesul unei diete, arată „Daily Mail”. Mai precis, în cadrul unor teste s-au evaluat rezultatele a două grupuri de voluntari aflați la dietă: primul grup a utilizat sistemul „antrenament funcțional prin imagine”, iar al doilea consiliere de specialitate. Rezultatele au fost spectaculoase: după un an, cei din primul grup scăpaseră de nouă centimetri în talie, iar ceilalți de doar 0,24 centimetri.
Se poate „mirosi” și „vedea” versiunea suplă
„Antrenamentul funcțional prin imagine” (Functional Imagery Training, pe scurt FIT) este o metodă nouă de a determina o persoană să-și atingă un scop propus. Intervenția terapeutică este direcționată spre construirea motivației cu ajutorul unui sistem multisenzorial care determină persoana să aibă în minte propria versiune în postura de a fi ajuns la acel scop. Odată păstrat permanent, țelul respectiv antrenează mijloacele de a ajunge la el, arată plymouth.ac.uk. În cazul celor care vor să slăbească, sistemul folosește un angrenaj de imagini și senzații care îl pot face pe cel care dorește să dea jos kilogramele în plus să poată simți, mirosi și vedea cum ar fi dacă ar deveni o persoană suplă.
Sistem personalizat de autoconvingere
Participanților li s-a cerut să-și imagineze o lămâie - cum arată, cum miroase, apoi cum ar fi s-o strângă, să curgă sucul pe care să încerce să-l bea și care le intră accidental în ochi. „Am determinat astfel în cazul fiecăruia ce capacitate de a imagina posedă. Pornind de la aceste observații, am personalizat pentru fiecare dintre participanții la teste un program prin care să-și imagineze și să se autoconvingă că pot ajunge la scopul pe care îl au, acela de a slăbi”, explică Linda Solbrig, autor al experimentului.
Capacitate de a face lucruri noi
Persoanele testate nu doar și-au imaginat cum ar arăta mai slabe, ci s-au pus în postura de a ține în minte în mod constant ce ar putea face fără acele kilograme - lucruri pe care grăsimea îi împiedică să le facă. În același timp participanții şi-au imaginat nu doar că au capacitatea de a acționa, ci și cum s-ar simți rezultatele acțiunii care le-ar putea deveni accesibilă odată ce ar slăbi. De pildă, să se joace cu copiii lor în curte și nu doar să se simtă agili, ci și să poată simți iarba pe care s-ar juca.
„Majoritatea oamenilor sunt de acord cu ideea că pentru a slăbi este nevoie de dietă și de exerciții, dar mulți pur și simplu nu sunt motivați suficient pentru a-și atinge țelul“ (Linda Solbrig, Universitatea Portsmouth)