de Călin Popa şi Eduard Popa
Dacă aveți obiceiul să stați noaptea în fața ecranelor telefoanelor inteligente sau tabletelor, este bine să știți că specialiștii avertizează asupra faptului că acest obicei vă strârnește pofta de dulciuri în miez de noapte, ceea ce poate reprezenta un cataclism pentru eforturile de menținere a greutății, precum și pentru starea de sănătate.
Sporește masiv apetitul
Un studiu recent derulat pe animale de laborator la Universitatea din Strasbourg a pus în evidență faptul că șoarecii expuși la lumină albastră după lăsarea întunericului au avut un apetit mult sporit imediat după ce au privit în ecrane, iar a doua zi au manifestat o apetență crescută pentru junk-food. Mostrele de sânge au mai arătat și că organismul acestor animale testate avea o capacitate mult mai redusă de a prelucra zahărul, semn clar de predispoziție spre instalarea diabetului.
Modifică toleranța la glucoză
Pentru a replica ritmul uman obișnuit, experții au ținut animalele treze pe timpul zilei și le-au lăsat să se odihnească noaptea. Apoi au fost expuși la lumina albastră și li s-au oferit opțiuni diferite de hrană. S-a observat că animalele s-au îndreptat imediat spre apa cu zahăr, în timp ce, în paralel, în organismul lor s-a modificat toleranța la glucoză. Deși animalele au fost testate doar o noapte în aceste condiții, este binecunoscut faptul că milioane de oameni petrec seri întregi în fața dăunătoarei lumini albastre, ceea ce pentru cercetători este un indicator al obezității pe care o poate genera acest obicei.
Provoacă dezechilibre hormonale
Această reacție a organismului este generată de faptul că lumina albastră provoacă unele dezechilibre hormonale care determină organismul să ceară mai mult zahăr, deși îi este foarte greu apoi să-l prelucreze. În plus, celulele retinei sunt foarte sensibile la acest tip de lumină și o transformă în informație care merge direct la centri în creier implicați în reglarea apetitului. O serie de cercetări anterioare au stabilit o legătură între statul noaptea în fața tabletei sau a telefonului mobil și instalarea obezității.
„Limitarea timpului de expunere este cea mai eficientă armă pe care o avem împotriva efectelor dăunătoare ale luminii albastre a ecranelor“ profesor Jorge Mendoza, Institutul de Neuroștiințe Celulare și Integrative, Strasbourg