de Călin Popa şi Eduard Popa
Bombardați în fiecare moment pe rețelele sociale despre rigorile unui trup perfect și despre faptul că aspectul fizic este tot ceea ce contează, adolescenții sunt primele victime ale dereglărilor de alimentație care le pun sănătatea în primejdie.
Bulimie, anorexie, mâncatul compulsiv
Cercetătorii de la University of Western Australia au realizat un studiu asupra efectelor pe care rețelele sociale și ceea ce se promovează pe această cale duc adolescenții spre tulburări de alimentație cu care riscă să se confrunte toată viața. Astfel, s-a observat în primul rând faptul că vârsta celor care folosesc aceste rețele este tot mai mică, pornind de la 11 ani, precum și că aproape 52% dintre participanții la experiment au declarat că au probleme de alimentație, în încercarea de a fi „perfecți”. Principalele dereglări sunt bulimia, anorexia și mâncatul compulsiv.
Exerciții în exces, înfometare „preventivă”
Majoritatea voluntarilor care au luat parte la experimente afirmă că au cel puțin un cont pe rețelele sociale, jumătate dintre miile de tineri observați având vârsta sub 13 ani. Cu cât mai multe astfel de profiluri are un adolescent, cu atât crește riscul să dezvolte dereglări în alimentație și să se simtă mai prost față de propria persoană. Printre modificările considerate alarmante de specialiști se numără efectuarea de exerciții fizice în exces la o vârstă când corpul este în formare, săritul peste mese nu doar când există kilograme în plus, ci și „preventiv”. „O componentă-cheie pentru prevenirea acestor tulburări este transmiterea mesajului că valoarea unei persoane este dată de combinația dintre abilități, scara valorilor și relațiile menținute. Rețelele sociale par să încurajeze tinerii să se concentreze doar pe aspectul fizic și pe felul în care ar putea fi judecați de alții. Mai avem multe de făcut pentru a-i determina pe acești copii să fie mai puțin influențați de rețelele sociale”, explică psihologul Simon Wilksch.
Peste 3% dintre adolescenții din SUA au probleme de alimentație din cauza rețelelor sociale, dar majoritatea nu beneficiază de niciun tratament pentru afecțiunea de care suferă