de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe
Dacă până acum s-a crezut că pierderea auzului este doar o problemă de înaintare în vârstă, experții americani de la Brigham and Women’s Hospital, Boston, au pus în evidență faptul că dieta mediteraneană are capacitatea de a preveni această afecțiune care provoacă vârstnicilor nu doar suferință, ci și izolare.
Risc diminuat cu 30%
Folosind datele dietare colectate pe tot cuprinsul SUA din 1991 încoace, experții au putut determina că persoanele care au menținut diete foarte apropiate de cea mediteraneană și DASH îmbătrânesc cu o stare de sănătate mult mai bună, prezintă risc mult scăzut de hipertensiune, diabet, atacuri vasculare cerebrale și obezitate, precum și de moarte prematură. Pe segmentul declinului auzului, specialiștii au observat că pericolul de a pierde acest simț scade la nivelul sunetelor de frecvență medie cu 30 de procente, iar al celor de frecvență înaltă cu 25% în cazul persoanelor care au adoptat și au menținut constant reperele unei diete mediteraneene, notează sciencedaily.com. „Beneficiile unui regim alimentar sănătos sunt multiple și acestea includ reducerea riscului de pierdere a auzului”, punctează medicul Sharon Curhan.
Prima în topul regimurilor alimentare
Potrivit „U.S. News & World Report”, dieta mediteraneană este pe primul loc între regimurile alimentare, la numeroase categorii, fiind considerată cea mai sănătoasă, mai uşor de urmat, mai eficientă pentru diabetici și pentru sănătatea inimii. Dieta mediteraneană are la bază alimente pe care oamenii obişnuiau să le consume în anii ’60 în Grecia şi în Italia. Cercetătorii au descoperit că în acea perioadă, cele două popoare erau mult mai sănătoase comparativ cu americanii. Dieta mediteraneană are la bază consumul de fructe, legume, nuci, seminţe, verdeţuri, cartofi, cereale integrale, pâine, condimente, peşte, fructe de mare şi ulei de măsline extravirgin. Cu moderație sunt consumate carnea de pui, ouăle, iaurtul şi brânza. Deși nu este interzisă, carnea roșie lipsește aproape cu desăvârșire din acest regim, la fel ca băuturile cu îndulcitori, zahărul, carnea procesată şi uleiurile rafinate.
Asigură menținerea în greutatea optimă
Serii de experimente internaționale au făcut o legătură între consumul de betacaroten, folați sau Omega 3 - toate acestea provenind din alimentele care stau la baza dietei mediteraneene - și beneficiile pentru auzul la vârste înaintate. Experții americani au extins cercetările și au inclus în studiu specialiști în audiologie, care au confirmat legătura dintre regimul alimentar și menținerea auzului până la vârste înaintate. De asemenea, chiar dacă nu implică scăderi spectaculoase în greutate, dieta mediteraneană este una dintre puținele testate pe termen foarte lung cu rezultate certe asupra sănătății și menținerii în greutatea optimă.
Adoptarea dietei mediteraneene pentru prelungirea capacității de a auzi este cu atât mai necesară cu cât pierderea accelerată a acestui simț, într-o perioadă scurtă, se înregistrează cu aproape zece ani mai devreme la generațiile actuale decât în trecut