de Călin Popa şi Adrian Barna
Născut la 5 mai 1983, Henry Cavill este unul dintre cei mai în vogă actori ai cinematografiei internaționale. Vedeta britanică afișează nu doar o imagine de excepție, ci și un caracter deosebit, starul demonstrând decență, modestie, spirit civic. Pentru a ajunge să interpreteze roluri principale în pelicule de sute de milioane de dolari, Henry Cavill a depus un efort considerabil, bazat pe o disciplină de fier deopotrivă la capitolul bodybuilding și pe segmentul alimentației.
Un copil gras, victimă a bullying-ului
Henry Cavill este astăzi întruchiparea trupului masculin perfect, cu o proporție desăvârșită între înălțime și greutate, model pentru tinerii din toată lumea. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. În timp ce studia la internat, Henry era supraponderal, victimă a bullying-ului și având porecla „grasul Cavill”. „Eram un copil cu foarte multe kilograme în plus. Acest lucru îți intră în minte fără să vrei și îți modifică felul de a gândi. Acesta este cel mai grav aspect. În final, nu a depins decât de mine să schimb asta”, mărturisește starul. Apoi a trecut la fapte, a fost selectat pentru mici roluri la școală și descoperit la vârsta de 17 ani, când a apărut în „Contele de Monte Cristo”. De atunci, partiturile actoricești s-au ținut lanț, Cavill urcând încet, dar temeinic, treptele succesului. Totul s-a schimbat major în momentul în care devenea primul interpret al lui Superman care nu era american, iar prestația sa avea să ducă această peliculă pe primul loc la încasările francizei.
Al doilea cel mai frumos bărbat din lume
Pentru a demonstra că forma fizică este ceva ce ține doar de voință, Henry Cavill, fostul „copil gras”, era desemnat, în anul 2013, „cel mai sexi bărbat în viață” de revista „Glamour”, figurând al treilea și în clasamentul celor de la „Empire”. Apoi, în februarie 2020, după un studiu științific al proporțiilor feței, Cavill s-a dovedit al doilea cel mai frumos bărbat din lume. Dar chiar și pe culmile succesului, actorul nu și-a pierdut nici capul, nici măsura, nici bunul simț. „Oricât de faimos ai fi, este preferabil să rămâi modest. Foarte multe lucruri s-au realizat înaintea ta”, afirmă starul. Și nu sunt simple vorbe. Discret, dar implicat, Cavill este purtătorul de cuvânt al Trustului de Conservare a Vieții Sălbatice „Durrell” și Ambasador al organizației de caritate a Marinei Regale Britanice.
Antrenamente dure: „Efortul și durerea nu pot fi evitate”
Imaginea de erou pozitiv cu un fizic impresionant a lui Cavill a intrat în prim-planul atenței odată cu pelicula „300. Eroii de la Termopile”. Dar rolul care avea să însemne cea mai pregnantă intrare în formă fizică a actorului a fost Superman. Pentru „Omul de oțel”, Cavill a intrat în sesiuni foarte dure de pregătire fizică. „Sala de antrenament nu este un loc plăcut. Nu există televizor, nici locuri confortabile în care să te poți așeza. Efortul și durerea nu pot fi evitate și se întâmplă destul de des să intervină crize fizice sau chiar psihice”, detaliază starul. Deși era într-o formă foarte bună, pentru a pune mantia lui Superman a trebuit să depășească toate barierele propriei forme fizice. „M-am antrenat zilnic, două ore și jumătate, timp de șase luni, ca să pun suficientă masă musculară necesară rolului. N-aș fi crezut vreodată că pot fi atât de mare”, își amintește Cavill.
„Am depășit granițe fizice peste care nu credeam că pot trece”
Sesiunile de exerciții pe care le-a efectuat actorul au fost extrem de complexe și foarte solicitante. Printre acestea, Cavill a executat un program modificat de crossfit, care combină mișcările de intensitate maximă cu sesiuni de rapiditate și forță. De pildă, unul dintre exercițiile cele mai dificile este ridicarea în cea mai mare viteză a unei greutăți de 4,5 kilograme, într-un tipar anume de repetări. De asemenea, Cavill a ridicat haltere, a executat întinderi, alergări de viteză și rezistență, împingeri, tractări. Tiparul fiecărei săptămâni s-a schimbat în funcție de necestățile de accelerare a formării de masă musculară. „A fost un program teribil, în care am depășit granițe fizice personale peste care nu credeam că pot trece. Au fost momente în care îi spuneam antrenorului că pur și simplu nu mai pot, dar el mă îndemna să continuu și deodată realizam că am terminat seria. În final am ajuns să schimb hainele în fiecare sezon, întrucât spatele era tot mai lat și talia tot mai îngustă”, rememorează starul.
5.000 de calorii pe zi
Actorul din „Superman”, care în prezent joacă în seria Netflix „The Witcher” rolul unui vânător de spirite malefice, menține o dietă cu totul specială, care să îi permită să susțină forma fizică pe care a dobândit-o. Alături de șase mese, actorul consumă mai multe shake-uri cu proteine, după antrenamente nelipsindu-i laptele de cocos, untul de arahide și proteinele din cereale. „Antrenorul Mark Twight m-a pus la un regim care să fie în conformitate cu gradul de efort fizic. Am început cu 3.000 de calorii, plus shake-uri, apoi am urcat la 4.000 de calorii, în final la 5.000. Acum, pentru că nu mai fac antrenamente atât de dure, ci doar o oră dimineața, m-am întors la 3.500 de calorii, ca să nu acumulez grăsime, dar nici să pierd masa musculară pe care am dobândit-o”, punctează Cavill. Actorul arată că a ajuns să stăpânească atât de bine disciplina acestei diete, încât nu se simte vinovat dacă mai înșală regimul, de regulă cu o pizza mare.
„Refuz să ascult vocea interioară care spune că nu pot să fac un lucru“
Henry Cavill mărturisește că există o foarte importantă componentă psihologică atunci când vine vorba de a intra în formă și mai ales de a o menține. „În general, sunt un om cu voință de fier și, dacă îmi propun să fac ceva, nu mă opresc până nu realizez acel lucru. Dar au existat și momente în care am considerat că nu mai pot. Atunci îmi spuneam să nu ascult de acea voce interioară care îi poate spune oricui să se oprească, pentru că nu este capabil de acel lucru. Am rămas cât de pozitiv și de entuziast am putut fi în acele etape și m-am autodepășit”, explică actorul. Pe de altă parte, tot la nivel psihologic, actorul afirmă că un bun exercițiu este relaxarea: „Nu intrați în panică. În afară de rarele momente de viață și de moarte, nimic nu este vreodată atât de grav pe cât pare la prima vedere”.