Main menu

header

781 3 1de Gabriela Militaru şi Daniel Alexandrescu

Viața a fost o continuă luptă pentru anonimul Matt Ellengold. Mai întâi cu dependențele, apoi cu kilogramele în plus. Însă un singur moment cât o iluminare l-a făcut pe britanic să dea vieții sale un curs complet diferit.

Adicțiile l-au făcut gras și depresiv

Ca mulți oameni care vor să slăbească, Matt Ellengold se pricepea mai bine la procrastinat decât la dietă sau fitness. Și nu era de mirare pentru o persoană care a luptat ani întregi cu dependența de alcool și de droguri. Din cauza eforturilor de a scăpa de adicții, Matt a pus forma fizică pe locul doi, ceea ce l-a făcut să se îngrașe peste măsură. Deși era conștient că adunase prea multe kilograme, tânărul, acum în vârstă de 39 de ani, nu reușea să se mobilizeze. „Neîncrederea în mine atinsese cote uriașe, iar faptul că îmi dădeam seama cât de mult mă lăsasem pradă kilogramelor îmi întărea depresia”, a recunoscut Matt. „Mă mutasem chiar și într-un bloc dotat cu sală de gimnastică și, în fiecare zi, îmi promiteam că de mâine urma să încep procesul de slăbire. Doar că acel «mâine» nu venea niciodată. Mi-am promis că îmi voi schimba dieta și că voi mânca mai sănătos, dar nici asta nu s-a întâmplat”, a adăugat el într-un interviu. Matt Ellengold lucra în calitate de responsabil cu medierea investițiilor într-o firmă londoneză. El mărturisește că pur și simplu îi era teamă de schimbare, chiar dacă și-o dorea foarte mult. În plus, stima sa de sine era extrem de scăzută.

O fotografie l-a determinat să recurgă la dietă

781 3 2Într-o după-amiază, Matt Ellengold se plimba cu fratele său prin parc și, la un moment dat, au decis să-și facă fotografii împreună. Mai apoi, privind fotografiile, Matt a avut un șoc, realizând brusc cât de mult se transformase. „Mă uitam la mine în poză și nu îmi venea să cred că persoana aceea eram eu. Am avut un șoc și am decis că venise vremea să fac ceva”, a spus el. De foarte mare ajutor i-a fost și psihologul la care mergea în perioada respectivă. „Terapeutul meu mă tot încurajase să fac ceva cu kilogramele în plus, iar eu nu făceam niciodată nimic”, își amintea el. După acea zi în care s-a plimbat cu fratele său prin parc, Matt a simțit și că nu mai poate merge la terapeut dacă nu ia decizia să slăbească. „Îmi era atât de rușine de terapeutul meu încât a trebuit să sparg gheața”, a adăugat el. Era iunie 2018 și Matt Ellengold avea 109 kilograme și 37 de ani. Neștiind ce să facă pentru a slăbi, tânărul și-a dat seama că avea nevoie de ajutor profesionist, așa că a căutat pur și simplu pe internet până ce a găsit o sală de gimnastică specializată în remodelări corporale dramatice. Matt a mers până într-acolo încât s-a interesat de persoanele care frecventau sala căutând poze vechi cu aceștia pentru a face comparația și pentru a vedea dacă serviciile de fitness de la sala respectivă dădeau roade cu adevărat. „Eram foarte sceptic că o astfel de transformare mi se poate întâmpla și mie. Mă gândeam că poate alții au reușit, dar că eu nu voi putea”, și-a exprimat el îngrijorarea inițială.

A început cu trei zile pe săptămână de mers la sală și multe exerciții cardio

781 3 3După o sesiune de antrenament introductiv cu trainerul său personal, Matt a primit vestea cea bună: dacă res- pecta cu strictețe sfaturile lui James Ellis-Ford avea să ajungă la 84 de kilograme și 12% grăsime corporală în 24 de săptămâni. „Inițial am crezut că antrenorul meu este complet nebun. Mi-a arătat inclusiv niște poze despre cum aș fi putut să arăt dacă aș fi slăbit. Sincer, mie mi s-a părut că mi-a arătat un inorog sau, oricum, ceva ce nu poate exista în realitate”, a povestit amuzat Matt. Regimul a presupus, la început, trei zile pe săptămână de mers la sală și multe exerciții cardio făcute în particular, cum ar fi un minimum de 10.000 de pași zilnic. După prima sesiune de antrenament, Matt Ellengold a crezut că nu va reuși niciodată să slăbească. „Nu mai puteam nici să vorbesc, nici să mă mișc. Eram distrus complet. Antrenorul mi-a spus că îmi voi aminti mereu primul antrenament și a avut mare dreptate: și azi îl țin minte”, a povestit Matt. Cât despre regimul alimentar, tânărul și-a instalat aplicația MyFitnessPal cu ajutorul căreia contabiliza cantitățile mâncate, precum și aportul de fibre, proteine, carbohidrați și vitamine din organism. În plus, și-a instalat și o aplicație care să-i numere cu exactitate numărul de pași făcuţi zilnic. După câteva săptămâni, antrenamentul s-a intensificat la patru zile pe săptămână la sala de gimnastică. După 24 de săptămâni, Matt mergea deja de patru-cinci ori pe săptămână la sală și făcea 18.000 de pași zilnic.

O stare de spirit mai bună

Progresul pe care îl făcea îl motiva continuu pe Matt Ellengold. Pierdea deja kilograme și se simțea din ce în ce mai bine din punct de vedere fizic și mental. „Începusem să cred că expresia «prea bun ca să fie adevărat» era doar un mit și că mi se putea întâmpla și mie”, și-a amintit el. În cele din urmă, Matt și-a atins obiectivul: după 24 de săptămâni de antrenament și mâncat sănătos, slăbise 28 de kilograme, iar procentul de găsime din corp scăzuse de la 30% la 10%. „Când le arătam pozele cu înainte și după, toți oamenii erau uimiți. Dacă aș fi putut vedea pozele din viitor, nici mie nu mi-ar fi venit să cred”, a mărturisit el. Pierderea kilogramelor nu a însemnat doar un corp mai ușor, ci și o stare de spirit mai bună. În prezent, la 39 de ani, Matt Ellengold se simte bine în pielea lui, iar stima de sine i-a crescut considerabil. „Efectele secundare au fost pozitive. Pentru cineva care s-a luptat timp de 20 de ani cu depresia așa cum am făcut eu, să arate atât de bine acum este o minune. Antrenamentul și dieta m-au disciplinat, iar acum pot controla orice mănânc”, spune Matt.

Transformarea unui om obişnuit, cum poţi fi şi TU, care a trecut de la obezitate, dependenţa de droguri şi de alcool la un stil de viaţă sănătos

„Antrenamentul și dieta m-au disciplinat, iar acum pot controla orice mănânc“