de Călin Popa şi Florica Pintea
Există foarte multe persoane care își doresc să adopte un stil de viață sănătos și să scadă în greutate, dar pur și simplu nu suportă gustul unor legume care ar putea face diferența, cum sunt broccoli, varza kale sau alte verdețuri care li se par amare. Potrivit specialiștilor, creierul poate fi învățat să le „adopte”.
Semnătura salivară modifică gustul anumitor alimente
Cercetătorii de la Universitatea Buffalo din SUA, au pus în evidență, în urma unui studiu de amploare, că gustul amar pe care unele persoane îl asociază cu legumele pe care și-ar dori să le poată consuma pentru a slăbi poate fi atenuat prin „antrenarea” creierului. Mai precis, cele peste 1.000 de proteine din saliva care dizolvă fiecare îmbucătură sunt influențate de ceea ce consumăm și implicit pot fi învățate să perceapă tot mai puțin gustul considerat neplăcut, cu cât mai frecvent consumăm aceste alimente. „Ceea ce mâncăm creează semnătura salivară, care schimbă gustul anumitor alimente pe măsură ce le consumăm mai des”, explică expertul Ann-Marie Torregrossa.
Percepție schimbată prin frecvență
Dacă, pe de o parte, „plaja” salivară în care este perceput gustul dulce este foarte restrânsă, de unde și preferința pentru prăjituri, pe de altă parte, „fereastra” de depistare a gusturilor amare este mult mai largă. Vestea bună este aceea că glandele salivare pot fi învățate să se îndrepte spre alt tip de semnale, cu ajutorul… practicii. „A încerca să convingi pe cineva cu vorba că o salată are un gust grozav nu va funcționa dacă pentru acea persoană acest lucru nu este adevărat. Dar a înțelege că această percepție poate fi schimbată prin frecvența introducerii tocmai a acestor alimente în dietă este cu totul altă abordare, cu mai multe șanse de succes”, adaugă Torregrossa.
Pierdere de kilograme garantată
Dieteticienii americani de la Cleveland Clinic consideră că pierderea în greutate şi menţinerea unei greutăţi sănătoase depind în mare măsură de comportamentele adoptate, în prima linie fiind alimentația potrivită. Orice persoană care doreşte să slăbească şi să-şi menţină greutatea ideală trebuie să consume legume şi verdeţuri. Sunt disponibile numeroase diete şi cure de slăbire, însă fiecare dintre acestea trebuie să se bazeze în principal pe legume. Chiar dacă la început par a nu avea cel mai plăcut gust, consumați cu încredere legume bogate în amidon - broccoli, conopidă, varză kale, castraveţi şi varză chinezească. Acest tip de alimentație nu numai că ajută la pierderea în greutate, dar previne inclusiv instalarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare etc. În plus, legumele conţin o varietate de vitamine, minerale şi fitonutrienți, inclusiv fibre şi apă, crescând senzaţia de saţietate. Mai puțină mâncare înseamnă mai puține kilograme. Așadar, beneficiile sunt incomparabil mai mari decât efortul de depășire a unei percepții de gust, care poate fi corectată.
„Datele noastre indică faptul că toate persoanele care doresc să introducă în dietă legume sănătoase care li se par amare vor putea face acest lucru consumându-le mai des, întrucât astfel percepția de gust se va schimba“ (Ann-Marie Torregrossa, Universitatea Buffalo)