de Călin Popa şi Adrian Barna
Unul dintre cei mai în vogă și mai ambițioși actori ai lumii, Benedict Cumberbatch este un star care a făcut eforturi majore pentru a intra admirabil în pielea unor personaje foarte diverse, de la finul și acidul Sherlock Holmes la puternicul Doctor Strange, un supererou de calibru.
Înrudit cu Regele Richard al III-lea
Născut în 1976, absolvent al Academiei de Muzică și Artă Dramatică din Londra, Benedict Cumberbatch provine dintr-o familie cu o lungă tradiție în diplomație și este rudă îndepărtată cu Regele Richard al III-lea. Fiu al unui actor, Benedict a știut de la început că aceasta este cariera pe care dorește s-o urmeze și în care un loc major îl ocupă teatrul. Anvergura internațională a venit după ce interpretarea remarcabilă a rolului Sherlock Holmes, într-o serie BBC, i-a deschis porțile Hollywoodului. Pentu a-l personifica în manieră proprie pe faimosul detectiv britanic, rol abordat de atâtea staruri de-a lungul timpului, Cumberbatch a slăbit foarte mult, cu ajutorul postului intermitent, metoda 5:2, care implică un consum de maximum 500 de calorii în două dintre cele șapte zile ale săptămânii, în rest respectându-se aportul de 2.500 de calorii pe care un bărbat le poate consuma pe zi. „Pentru Sherlock am trecut la multe sucuri, semințe, o dietă foarte atent controlată, plus înot și alergare”, își amintește starul.
Antrenamente și regim pe termen lung
Doctor Strange este un alt fel de supererou, Cumberbatch conferind personajului nu doar o voce de excepție, profundă, și o dicție de scenă de teatru perceptibilă și în filme, ci și un corp masiv care i-a uimit pe fanii care îl știau pe actor în pielea „finului” Holmes. „Am ajuns la fizicul care se cerea pentru Doctor Strange în felul obișnuit - antrenamente și dietă. Am fost pregătit de specialiști de excepție, am făcut exerciții de forță, alergare, am respectat un regim special, pe care l-am numit dieta Shakespeare, pentru că m-a ajutat pe vremea când l-am interpretat pe Hamlet la Londra, tot ceea ce am avut de făcut pentru rolul de supererou a fost să-i ascult pe specialiști. Acest drum se poate face pe formula grea, cu antrenamente dure și susținute, care pot să-ți rupă mușchii, sau pe modelul pe care l-am urmat și eu - regim alimentar dedicat și exerciții pe termen foarte lung, care m-au adus la rezultatul dorit”, detaliază starul. Cumberbatch accentuează și faptul că întărirea fizicului până la un anumit nivel este mult mai mult decât o chestiune de imagine. „Este nevoie de toată această forță pentru rezistență la efort, pentru a putea încasa lovituri, pentru a executa perfect scenele de luptă susținute, uneori cu multe duble și de-a lungul multor zile, ca și pentru a fi capabil să execuți impecabil o scenă de luptă la finalul filmului”, explică actorul.
5.000 de calorii pe zi pentru Hamlet
Benedict Cumberbatch își amintește despre turul de forță pe care a trebuit să-l facă în perioada în care filma pentru rolul de supererou și în paralel juca rolul Hamlet, la Londra. „Făceam o oră de antrenament dimineața, apoi repetam pentru rolul Strange, după aceea jucam Hamlet, care era ca o sesiune de trei ore de exerciții cardio, în fiecare zi, timp de opt săptămâni. A durat opt săptămâni și niciodată n-am trăit o provocare mai mare. Toate acele împingeri și ridicări, efortul de a face la nivel perfect o piesă de top într-o sală uriașă m-au menținut în formă fizică perfectă. Dieta pe care am urmat-o și am numit-o Shakespeare a fost fundamentul pe care am susținut aceste proiecte concomitente. În fiecare zi am folosit postul intermitent de 18 ore, în formula pe care am primit-o de la prietenul meu Dwayne Johnson, introducând într-o fereastră foarte scurtă de timp 5.000 de calorii din hrană curată, pentru a face masă corporală. Nu a fost deloc ușor”, punctează actorul britanic.
Rolul Khan, o provocare cu mulți carbohidrați
În anul 2013, „Star Trek. În întuneric” vedea un Cumberbatch memorabil în rolul negativ al lui Khan. Pentru a fi la înălțimea personajelor de forță pe care le înfrunta în peliculă, actorul a trecut la o combinație de antrenamente dure, de câte două ore pe zi, susținute de mulți carbohidrați și o cantitate însemnată de fripturi, una peste alta cam 4.000 de calorii pe zi. „A fost o perioadă teribilă. La un moment dat, toată energia pe care o acumulezi pentru a face față antrenamentelor, coregrafiilor, filmărilor, cascadoriilor și exercițiilor fizice dispare. Din cauza consumului mare de carbohidrați, ajunsesem la cheremul stomacului meu, dar am reușit să cresc patru mărimi. Nu am apelat la junk-food pentru a lua în greutate, dar am consumat cantități mari de pui prăjit, somon și multe shake-uri cu proteine”, mărturisește Cumberbatch. În aceste condiții, nu este de mirare faptul că actorul este catalogat ca „unul dintre cei mai sexi bărbați în viață” de publicații ca „People” sau „Empire”.
Un an alături de călugării din Tibet
La vârsta de 19 ani, Benedict Cumberbatch a petrecut un an într-o comunitate de călugări tibetani exilați, la o mănăstire din Darjeeling. „Am fost unul dintre cei cinci profesori voluntari care au predat limba engleză acolo, după un curs de pregătire. A fost o experiență extraordinară, chiar dacă izolarea era cuvântul de ordine”, rememorează actorul. Timp de cinci luni, tânărul Benedict a avut tot felul de joburi ocazionale pentru a-și plăti cursul, apoi a predat, alte câteva luni. „Era o mănăstire mică, trăiam pe podeaua care uneori avea și păianjeni uriași, într-o cameră rece. Când deschideam fereastra intrau fuioarele de nori pe birou. Natura era omniprezentă, cu frumusețea ei majestuoasă, și acesta era și modul de viață al acelor călugări. Dormeam cam patru ore, mâncam lucruri simple, de regulă fierturi, iar disciplina traiului era de fier”, adaugă starul. După perioada de retragere, Benedict a dat în extrema opusă. „O vreme am fost ca un animal ahtiat după petreceri, ajunsesem să am probleme de sănătate din cauza exceselor. Am regresat masiv după Darjeeling”, conchide actorul. Cumberbatch a rămas un adept al budismului și al meditației, pe care le consideră „adevărate purificări ale minții”.