Main menu

header

807 3 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Studiile au arătat că atunci când e vorba despre slăbit, mentalitatea cu care abordați procesul contează foarte mult. Obiceiurile pozitive, precum sărbătorirea micilor victorii, atenția acordată felului în care vorbiți cu dumneavoastră înșivă și practicarea trăirii conștiente în prezent, vă pot ajuta să pierdeți mai mult în greutate - și să vă mențineți - decât dacă stăruiți în gândirea negativă.

Vorbiți cu dumneavoastră în termeni pozitivi

807 3 2Ultimele studii, publicate în jurnalul Obezitate, au evidențiat faptul că cei care vorbeau pozitiv, încurajator, cu ei înșiși au avut mai mult succes în pierderea greutății, precum și în revenirea la un regim de viață sănătos după mici abateri, precum un exces alimentar sau omiterea unei sesiuni de antrenament. „Cercetările în domeniul tratamentului cognitiv - comportamental al obezității sugerează că modificarea gândirii poate susține cu succes gestionarea greutății corporale”, spune doctor Suzanne Phelan, profesor de chineziologie și sănătate publică la Universitatea Politehnică de Stat din Ca- lifornia, co-autoarea studiului. „Primul pas e să vă monitorizați gândurile. La început poate fi dificil, dar cu timpul, acuitatea utilă poate deveni instinctivă și poate contribui la succesul pe termen lung”, spune doctor Phelan. Ea sugerează ca după un episod de mâncat excesiv sau o mică creștere în greutate, să vă notați gândurile negative, ca să le identificați pe cele neadevărate sau fără utilitate și să le înlocuiți cu alternative mai productive. În loc să vă spuneți „Nu sunt în stare de nimic”, spuneți-vă „Pot să fac ceva acum ca să nu mă îngraș și mai mult”.

Un studiu publicat în 2020 în International Journal of Obesity arată că atunci când subiecții aflați la dietă s-au concentrat în timpul meselor asupra impactului pozitiv al deciziilor alimentare asupra sănătății, au ales mâncăruri mai sănătoase și porții mai mici. Se pare că atunci când punem accent pe rezultate pozitive pentru sănătatea noastră, activăm zona din creier responsabilă cu autocontrolul și planificarea, inclusiv planificarea meselor. Cercetătorii subliniază că modificarea mentalității îi poate ajuta pe cei supraponderali sau obezi să atingă greutatea dorită.

Concentrați-vă asupra stimulentului

Kishore Golapakrishna Pillai, profesor de marketing la facultatea de business Amrita din India, a studiat felul în care tipuri diferite de mentalități afectează alegerile alimentare și pierderea în greutate. Studiul său din 2019 arată că subiecții care erau preocupați de prezența sau absența rezultatelor pozitive - mentalitate denumită de el concentrare asupra stimulentului - aveau mai mult succes în reglarea propriei diete și pierderea în greutate decât subiecții care erau preocupați de absența sau prezența rezultatelor negative - mentalitate denumită concentrare asupra prevenirii. Pillai crede că programele de pierdere în greutate ar trebui să fie centrate în jurul stimulentului, încurajându-i pe cei aflați la dietă să se concentreze asupra rezultatelor pozitive, nu negative, pentru a-i ajuta să aleagă alimente mai bogate în nutrienți și astfel să piardă în greutate. Conform unui studiu publicat în International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, subiecții care și-au modificat așteptările și au acceptat un model corporal pozitiv și realist au adoptat o dietă mai sănătoasă și au slăbit mai mult decât cei care nu au renunțat la obiectivele nerealiste.

Fiți îngăduitori cu voi înșivă

O atitudine pozitivă e cu atât mai importantă, deoarece scăpările și abaterile sunt inevitabile în procesul de stabilire a unor noi obiceiuri alimentare și sportive cu scopul de a slăbi. „Orice efort, depus oricând, ca să compensați pentru abateri și să reveniți la regimul de viață sănătos, categoric merită făcut. Supravegheați-vă singuri și fiți îngăduitori cu voi înșivă. Gestionarea greutății corporale e foarte dificilă, dar cu timpul și prin multă practică, se formează obiceiuri și efortul nu mai e chiar atât de mare”, spune Phelan.