Main menu

header

810 3 1de Daria Mândru şi Daniel Alexandrescu

Mersul e una dintre cele mai accesibile forme de sport pe care le puteți face pentru sănătatea inimii, slăbire, longevitate și echilibru emoțional. Dacă începeți un program zilnic de sport, v-ar putea descuraja cei 10.000 de pași recomandați pe zi. Vestea bună e că puteți ajunge la ei treptat, fără să vă schimbați drastic programul - iar dacă faceţi deja 10.000 de pași pe zi, puteți oricând adăuga mai mulți. Aceste mici trucuri vă vor ajuta să adăugați cel puțin 1.000 de pași în plus la programul dumneavoastră de fitness, indiferent de nivelul de pregătire fizică la care sunteți și veți fi mai puțin sedentari, veți arde mai multe calorii și veți produce mai multe endorfine, răspunzătoare pentru starea de bine.

Faceți o plimbare în fiecare dimineață

O ieșire matinală vă poate îmbunătăți ritmul circadian, care vă reglează ciclul somn / trezie. Dacă vă faceți obiceiul de a vă începe ziua cu o scurtă plimbare, vă veți simți mai energizați, poftele alimentare se vor diminua și vă veți apuca de pașii zilnici încă de la prima oră a dimineții.

Puneți-vă alarma ca să vă amintiți să vă ridicaţi de pe scaun

Stând așezați perioade lungi de timp, riscul apariției bolilor de inimă și a diabetului crește substanțial. Din fericire, o plimbare de doar cinci minute e suficientă ca să contracareze efectele negative. Puneți-vă o alarmă la telefon sau în calendarul din email care să vă reamintească să vă ridicați și să vă mișcați cinci minute la fiecare oră. Capacitatea dumneavoastră de concentrare va crește și veți mai adăuga niște pași la necesarul zilnic.

Împărțiți-vă pașii în mai multe plimbări

O unică sesiune lungă e grozavă pentru forma dumneavoastră fizică, dacă aveți timp, dar puteți și să o împărțiți în sesiuni mai scurte. Încercați să faceți în fiecare zi trei sesiuni de mers de 10-15 minute, astfel încât să le puteți include cu ușurință într-o zi plină, ca să mai faceți cel puțin 1.000 de pași în plus.

Vorbiți la telefon mergând

810 3 2Fie că stați de vorbă cu un prieten sau cu familia, fie că aveți de purtat discuții telefonice de serviciu, încercați să mergeți în timp ce vorbiți la telefon. O conversație de 20 de minute zboară pe nesimțite când mergi.

Parcați mai departe de destinație

Creați-vă obiceiul să parcați fie în cel mai îndepărtat punct al parcării, fie la o distanță cât mai mare de casă, de magazin sau de birou. În felul acesta, adăugați un număr semnificativ de pași la rutina dumneavoastră de fitness.

Luați-o pe scări

810 3 3Când ajungeți acasă, în loc să luați liftul, încercați să urcați pe scări, dacă nu până acasă din prima încercare, măcar până la un etaj cât mai apropiat de casă, de unde puteți chema liftul pentru restul drumului. Asta vă va întări musculatura, lucrând mai multe grupe de mușchi, va arde calorii și va adăuga pași la necesarul zilnic.

Faceți drumuri scurte pe jos

Dacă mergeți la cumpărături prin cartier sau la piața din apropiere, la poștă sau la o cafenea, renunțați la mașină și alegeți mersul pe jos. Puteți începe cu un singur astfel de drum, ajungând în final să vă faceți toate comisioanele mergând pe jos.

Mergeți pe jos în pauza de masă

Pauzele de masă sunt importante pentru limpezirea creierului și pregătirea lui pentru a doua parte a zilei de lucru. În loc să mâncați stând la birou cu ochii în telefon sau în monitor, după ce ați stat jos toată dimineața, dedicați cel puțin zece minute unei scurte plimbări în aer liber. Este exact reîncărcarea bateriilor de care aveți nevoie.

Ieșiți afară la joacă

Există o mulțime de feluri în care puteți să vă bucurați de timpul petrecut în mod activ cu copiii sau cu nepoții, de la o leapșă scurtă, la o drumeție în afara orașului, pe trasee ușor de străbătut de copiii. Totodată, puteți transforma plimbările zilnice cu cei mici în aventuri în aer liber, mergând, de exemplu, să descoperiți un parc nou.

Faceți o plimbare după cină

O plimbare după cină ajută la digestie și vă pregătește pentru un somn odihnitor. Există studii care arată că acest obicei e util în special persoanelor cu diabet de tip II, deoarece plimbările după cină ajută la reglarea nivelului de glucoză în sânge. Dacă vă luați cu dumneavoastră și partenerul de viață sau un prieten, aceste plimbări pot fi și o ocazie de a sta de vorbă în liniște.

Mergeți în timpul pauzelor de reclamă

În loc să fiți sedentari când vă uitați la un film sau la serialul preferat, ridicați-vă și mișcați-vă prin casă în timpul reclamelor. Fie mergeți pe loc, fie urcați și coborâți repede niște scări, fie faceți chiar vreo câteva mișcări de stretching, care să vă pună sângele în mișcare și să ardă câteva calorii în plus.

Beți mai multă apă

Hidratarea e foarte importantă pentru funcționarea optimă a corpului, dar și pentru pierderea în greutate. Însă dacă beți apă încontinuu veți adăuga și pași la progamul dumneavoastră pentru că veți fi nevoiți să vă duceți mai des la baie. Dacă sunteți la serviciu, încercați să mergeți la o baie mai îndepărtată sau aflată la etajul de deasupra, pentru încă câțiva pași.

Plimbaţi un câine

Câinii sunt o companie excelentă pentru plimbări și la fel de buni parteneri pentru antrenamente, fiindcă vă fac să vă simțiți responsabili să respectați programul, fără scurtături. Dacă nu aveți câine, puteți întreba la adăposturile de animale dacă nu au nevoie de ajutor ca să plimbe câinii. Sau vă puteți oferi să plimbați câinele unui prieten, ori chiar să îl însoțiți pe acesta când își plimbă cățelul.