Main menu

header

814 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Mulţi specialişti îşi construiesc terapiile, indiferent de domeniu, pe un principiu solid: „Mintea este principalul element care vă ajută să vă îndepliniţi obiectivele”. Anca Alungulesei, expert, de peste zece ani, în domeniul alimentaţiei sănătoase, susţine această teorie şi nu doar atât, dar a şi creat o metodă revoluţionară prin care puteţi slăbi sănătos şi armonios, fără înfometare, fără ore interminabile de sport, doar cu ajutorul minţii. Psiho-dieta, aşa cum se numeşte programul, nu arde doar kilogramele în plus, ci vă ajută să vă menţineţi greutatea, să abordaţi un stil alimentar mult mai sănătos, să vă recăpătaţi starea de bine, pacea şi puterea interioară şi echilibrul emoţional, fără alte terapii suplimentare. Anca Alungulesei (foto) a vorbit despre tot acest proces, în ce constă, cum funcţionează, în cât timp se văd rezultatele şi ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a apela la psiho-dietă.

„Are ca scop arderea grăsimilor proprii”

814 4 2- Ce este psiho-dieta?

- Psiho-dieta este metoda integrativă de slăbit prin care obţinem transformarea corpului (scăderea în kilograme) cu ajutorul minţii, pe termen lung. Cu psiho-dieta, persoana reuşeşte să dizolve şi să depăşească dependența de anumite alimente, consumul lor excesiv și autosabotajul mental, iar rezultatul este că îşi modelează corpul şi greutatea. În momentul în care o persoană intră în program, lucrăm concomi- tent pe două planuri: fizic şi mentalo-emoţional. În ceea ce priveşte partea fizică, programul se sprijină pe un plan alimentar care are ca scop arderea grăsimilor proprii şi trasformarea corpului într-o adevărată „maşină de ars grăsimi”. Corpul nostru are o sursă principală de energie (glucoză) şi una alternativă (grăsimea) şi funcţionează la fel ca un model hibrid. Cei mai mulţi dintre noi, din cauza alegerilor alimentare pe care le facem şi a predispoziţiei către carbohidraţi, dulciuri şi amidonoase, funcţionăm pe modulul „glucoză = energie”, ceea ce înseamnă, implicit, kilograme în plus şi depozite de grăsime.

- Cum putem slăbi cu ajutorul minţii?

- Concret, putem face asta prin activarea şi punerea în acţiune a celui mai puternic instrument cu care Dumnezeu ne-a înzestrat: mintea noastră. În momentul în care înţelegem şi conştientizăm faptul că mintea este unicul instrument de care avem nevoie pe parcursul procesului de slăbire, scăderea în greutate începe să se întâmple dinspre minte către corp. Psiho-dieta ne ajută să înţelegem cu claritate, exactitate şi precizie cum funcţionează mintea noastră atunci când vine vorba despre greutate, kilograme şi mâncare, ce mecanisme se activează acolo, ce recompense se formează ca urmare a unui comportament de tip pavlovian şi atunci când ştim toate acestea, reuşim să facem schimbările necesare pentru a accelera procesul de slăbire şi pentru ca rezultatele să fie pentru totdeauna.

„Este un proces de autocunoaştere şi introspecţie personală”

814 4 3- Care este mecanismul?

- Mecanismul este, de fapt, un proces de autocunoaştere şi introspecţie personală. Cu ajutorul meu, persoana scoate la iveală de la nivelul minţii subconştiente, tocmai acele informaţii pe care mintea ei le-a creat în ani întregi (începând din copilăria timpurie şi până în prezent) cu scopul de a-i asigura supravieţuirea şi de a o feri de durere. Pentru că, de fapt, scopul minţii noastre este acesta: să ne ajute cu orice preţ să supravieţuim şi să ne ferească de durere. Şi dacă asta înseamnă să înconjoare corpul cu un număr de kilograme în plus, exact asta face. Important este ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui obiectiv al minţii, acela de a-i asigura persoanei supravieţuirea. Pe ce se sprijină mai exact. Şi în momentul în care identificăm instrumentele-suport pe care se sprijină, procesul de slăbire devine extrem de facil şi de natural. Astfel, în câteva şedinţe de psiho-dieta reuşim să identificăm toate aceste instrumente-suport care ne întreţin de fapt obiceiurile şi comportamentul alimentar.

- Cât durează procesul şi ce se întâmplă în tot acest timp?

- Procesul psiho-dietei se întinde pe un minim de două luni bune. Este nevoie de o perioadă minimă în care persoana să aibă timpul necesar, astfel încât să treacă prin toate etapele programului şi să integreze toate aceste informaţii noi despre ea însăşi atât la nivel mental, cât şi fizic. De ce e nevoie totuşi de timp? Pentru că eu vin şi intru în mintea ei şi, practic, îi traduc, îi interprez, modul în care mintea ei a găsit varianta de supravieţuire şi legătura cu kilogramele. Însă, pe lângă faptul că persoana are parte de o serie de revelaţii, ea are nevoie şi de timp pentru a le procesa pentru ca, mai apoi, să le poată modifica. În acest timp, şi corpul fizic are nevoie de un timp de adaptare, deoarece se petrec multe schimbări atunci când scade procentul de grăsime şi se micşorează numărul de kilograme. În prima parte a programului, se regleză secreţia grelinei (hormonul foamei), se elimină o mare cantitate de glicogen (rezerva de zahăr stocată) din ficat, şi apoi, corpul devine adaptat la grăsime. Din acest moment, grăsimea corporală devine principala sursă de energie a organismului. De asemenea, alte modificări prin care trece organismul în această perioadă sunt: scăderea nivelului de candida albicanis (vinovată, printre altele, pentru poftele de dulce) şi refacerea microbiomului intestinal. Toate aceste procese fizice necesită o perioadă de adaptare, continuitate şi apoi menţinere. În tot acest timp procentul de grăsime continuă să scadă. Din experienţa lucrului 1 la 1 cu persoanele, dar şi cu grupurile, pot spune că scăderea în greutate în primele două luni întregi se situează în jur de 7-10 kilograme, depinzând, evident, şi de alţi factori (cât timp a avut persoana o greutate mare, vârstă etc.)

„Restricţiile îşi pierd din intensitate”

814 4 4- Care sunt principiile de bază ale acestui proiect?

- Principiile de bază ale psiho-dietei sunt: neuroştiinţa şi platicitatea creierului - creierul învaţă prin cuvinte, imagini, repetiţie şi ritual. Astfel, cu ajutorul meu, persoana accesează informaţiile stocate în subconştient legate de mâncare şi de greutate. Şi, din momentul în care ştim cu exactitate ce tip de obiceiuri are create în minte şi pe ce anume se sprijină, adică gânduri, convingeri, beneficii şi emoţii ataşate comportamentului alimentar, începem să lucrăm pentru a le schimba în obiceiuri noi, sănătoase şi benefice pentru pierderea în greutate. Asta ne învaţă neuroştiinţa, faptul că al nostru creier are o calitate impresionantă şi anume plasticitatea. Apoi, este mindfull eating - deprinderea abilităţii de a mânca conştient astfel încât procesul de digestie să fie accelerat. Urmează nutriţiţia integrativă - alimentele potrivite transformă corpul într-o „maşină” de ars grăsimi. Prin faptul că alegem cu preponderenţă anumite alimente (grăsimi sănătoase) şi limităm aportul celor inflamatorii (carbohidraţi, dulciuri, amidonoase), corpul se transformă într-o maşină de ars grăsimi. Şi al patrulea principiu, epigenetica - schimbarea mediului intern, ce produce modificarea funcţionalităţii celulare. Îmbinarea acestor patru principii se face în mod natural, printr-un proces etapizat şi extrem de bine structurat, astfel încât persoana cu care lucrez să ajungă să aplice cu uşurinţă toate instrumentele pe care eu i le pun la dispoziţie în cadrul programului.

- Ce restricţii se impun?

- Persoana care intră în procesul de psiho-dieta trebuie să înţeleagă faptul că, pentru a avea rezultate diferite de tot ceea ce a obţinut în trecut, este nevoie să schimbe ceva. Pe lângă faptul că obţinem scăderea procentului de grăsime corporală într-un mod accelerat, avem parte şi de creşterea nivelului de energie, obţinerea clarităţii mentale, dar şi scăderea cantităţii de radicali liberi pe care-i produce organismul şi despre care ştim că stau la baza îmbătrânirii premature. Un alt mare beneficiu este faptul că, odată cu scăderea procentului de grăsime corporală, păstrăm masa musculară. În momentul în care persoana are parte de toate aceste conştientizări, ajunge să înţeleagă exact ce a stat la baza alegerilor alimentare de până acum şi, implicit, de ce are anumite dependenţe alimentare. Din acel moment, aşa-zisele „restricţii alimentare” îşi pierd din intensitate şi, practic, ceea ce se întâmplă, este că mintea persoanei nu le mai percepe ca pe ceva restrictiv, ci ca pe ceva de care are nevoie corpul ei ca să fie bine.

„Efectele se văd după prima săptămână”

814 4 5- Ce alimente se consumă în program?

- Sunt foarte uşor de recunoscut alimentele ce trebuie consumate în program. Mâncăm doar alimente care cresc sau se plimbă, nimic procesat sau rafinat, alimente pe care le putem cunoaşte ca naturale şi integrale (covrigeii, gogoşile nu sunt alimente), alimente pe care le-am putea consuma şi crude şi mâncare ce intră în descompunere în mod natural. Dacă natura nu poate descompune un produs, înseamnă că nici corpul nu o poate face.

- Cât de rapide sunt rezultatele?

- Rezultatele se văd deja după prima săptămână. Important este ce fel de aşteptări îşi setează pacientul. Pentru că e important să fie realiste şi realizabile într-un interval de timp. Dacă persoana are nevoie să slăbească 20 de kilograme, este logic că acest lucru nu se va întâmpla în două luni de zile, ci este un proces cu o durată mai lungă. Însă, ceea ce primeşte este, în primul rând, rezultatul clar că acul cântarului se mişcă cu repeziciune în jos, iar pe plan mental-emoţional, îşi redobândeşte încrederea că va reuşi în acest proces, dar şi că merită să trăiască fără toate aceste kilograme, că este în regulă să le elibereze, că nu mai are nevoie de ele ca să supravieţuiască.

„Cu cât numărul de kilograme este mai mare, cu atât rezultatele vor fi mai vizibile”

- De exemplu, o persoană care are 100 de kilograme poate slăbi?

- Singur că da. Cu cât numărul de kilograme este mai mare şi procentul de grăsime la fel, cu atât rezultatele vor fi mai vizibile. Mă feresc de obicei să ofer prognosticuri legate de timp pentru că, aşa cum spuneam, fiecare persoană este unică şi fiecare dintre noi vine cu un bagaj mental şi emoţional specific legat de kilograme şi de relaţia cu mâncarea din farfurie.

- Kilogramele se pot pune la loc?

- În momentul în care persoana şi-a atins obiectivul nutriţional şi a ajuns la greutatea dorită, ea se încadrează în faza de menţinere. Aşadar, teoretic, ea încheie programul de psiho-dieta şi acum se află pe cont propriu. Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că, deşi a ieşit din program, ea continuă să aplice principiile învăţate alături de mine. Acum ştie exact ce alimente să aleagă, ce anume îi face bine şi ce nu, ce poate consuma cu preponderenţă şi ce se încadrează la categoria „doar de gust” şi „din când în când”. Ideea de restricţie pe viaţă nu funcţionează, însă ceea ce merge este libertatea nutriţională şi conştientizarea faptului că ceea ce consumă de acum înainte ştie sigur că îi face bine.

„Recompensa prin ciocolată, chipsuri sau gogoşi nu va fi niciodată mai puternică decât cea internă pe care o veţi primi de fiecare dată când vă veţi depăşi poftele alimentare“

„Dorinţa de schimbare este esenţială“

- De ce are nevoie o persoană pentru a se apuca de această dietă?

- Sunt patru elemente esenţiale pe care trebuie să le avem la început de program: dorinţa de schimbare, bunăvoinţă din partea persoanei, suport şi strategie din partea mea. Lucrul îndeaproape cu persoane supraponderale şi obeze îmi demonstrează de fiecare dată faptul că situaţia cu care se confruntă acestea nu este pentru că mănâncă prea mult sau pentru că fac alegeri alimentare nepotrivite, ci sunt alte mecanisme care menţin surplusul de kilograme. Au venit la mine oameni care nu mâncau aproape nimic toată ziua. Şi continuă totuşi să aibă o greutate foarte mare. Faptul că nu au reuşit să slăbească până acum este cauzat de unele mecanisme de autoapărare, de supravieţuire şi de ferire de durere pe care mintea personei respective le-a găsit pentru a o ajuta.

De fiecare dată când vă pregătiţi o farfurie cu mâncare nu uitaţi că, în afară de ingredientele pe care le puneţi acolo, adăugaţi şi toate gândurile şi emoţiile voastre din acel moment

„Procentul de succes este foarte mare atât timp cât persoana se angajează 100% în procesul pe care l-am descris“

„Nu este indicată celor care vor rezultate de o vară“

- Sportul ajută în această dietă?

- Deşi cunoaştem cu toţii foarte bine beneficiile sportului atât pentru corp, cât şi pentru minte, şi ştim cât de important este el în menţinerea stării noastre de sănătate, s-a împământenit oarecum ideea că sport = slăbire. Adică, dacă nu faci sport, nu slăbeşti, ceea ce nu este adevărat. Atunci când ai ca obiectiv slăbirea, ideea de a face sport (mă refer în special la sporturile intense) interferează cu procesul de slăbire, în sensul că poate încetini acest proces sau chiar îl poate stopa. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în momentul în care pui presiune foarte mare pe muşchi prin sport intens, aceştia se inflamează şi creşte, astfel, nivelul de cortizol din organism. Cu alte cuvinte, creşte nivelul de stres. Şi un nivel crescut de cortizol înseamnă inflamaţie în organism. De asemenea, prin sport intens punem mai multă persiune pe articulaţii şi pe oase, deci se creează un stres suplimentar. Eu nu recomand sportul, mai ales în prima parte a programului, deoarece unul dintre obiectivele mele cu planul alimentar din psiho-dieta este să scădem inflamaţiile din corp, care conduc, implicit, şi la adăugarea şi menţinerea unui număr de kilograme mare. În schimb, ceea ce recomand eu în această perioadă se încadrează la categoria mişcare de tip NEAT (Termogeneza Activităţii Fără Efort), tocmai pentru a nu pune presiune pe muşchi şi a evita creşterea nivelului de cortizol.

- Cui i se adresează?

- Tuturor celor care s-au „luptat” până acum cu kilogramele. În psiho-dietă vor înţelege că rezultatul pe care l-au obţinut până acum a fost acelaşi pentru că, de fapt, s-au aflat într-o luptă nedreaptă. Acum vor afla de ce au eşuat în trecut şi vor învăţa ce să facă acum pentru ca rezultatul să fie altul: un succes şi nu un eşec.

- Pentru cine nu este indicată?

- Singura categorie de persoane pe care eu am identificat-o sunt cei care îşi doresc rezultate de o vară. Adică cei care vor să apese pe un buton şi să se trezească în trei zile cu 10 kg mai puţin. Puteţi face şi asta, dacă staţi nemâncaţi sau să faceţi tot felul de cure rapide. Însă rezulatele vor dura la fel de puţin pe cât de rapidă a fost cura.