Main menu

header

816 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Chiar dacă în general este dificil să se acționeze doar asupra unei părți a corpului pe care s-a acumulat țesut adipos în exces, specialiștii recomandă metode la îndemână, care pot fi ușor introduse în rutina de fiecare zi, pentru a se putea elimina grăsimea de pe spate, care afectează deopotrivă femei și bărbați.

Scădere în greutate per total

Reducerea nivelului de grăsime în tot organismul va avea ca efect și micșorarea stratului de grăsime de pe spate. Experții în nutriție recomandă în primul rând scăderea graduală a aportului caloric. Nu este nevoie de diete drastice, ci doar de micșorarea treptată a porțiilor și un plus de atenție la ingrediente. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, se poate pierde până la un kilogram pe săptămână prin simpla furnizare a unui număr ceva mai redus de calorii decât are nevoie o persoană pentru susținerea masei corporale. Astfel, orice scădere în greutate va antrena automat și micșorarea grăsimii de pe spate.

Alimente încărcate nutritiv

Persoanele care vor să-și reducă grăsimea de pe spate trebuie să opteze pentru hrana încărcată nutritiv, în detrimentului meniurilor „goale”, care nu aduc organismului decât aditivi, grăsimi și zahăr. Alimentele considerate pline de substanțe nutritive sunt cele care au cele mai mari concentrații de fibre, proteine, vitamine și minerale. În detaliu, este vorba despre legumele cu frunze verzi, rădăcinoasele, fructele, cruciferele, cerealele integrale, peștele, nucile, semințele, măslinele, orezul brun și pastele integrale. Se poate opta pentru dieta mediteraneană, considerată cea mai eficientă din lume și în anul 2020, pentru a patra oară la rând.

Zahăr cât mai puțin

Nu toată lumea poate elimina complet zahărul din meniul zilnic. Omniprezent, popularizat pe toate căile și în tot felul de produse, de la filmulețele copiilor-influenceri la reclamele tv, zahărul poate fi, totuși, redus semnificativ. Persoanele care doresc să scape de grăsimea de pe spate trebuie să păstreze măsura și să acorde atenție produselor cu zahăr pe care le consumă. Astfel, potrivit medicalnewstoday.com, zahărul ar trebui să reprezinte maximum zece procente din aportul caloric zilnic. Mai precis, la o dietă cu 1.500 de calorii, desertul nu poate cumula mai mult de 150 de calorii, echivalentul unei cupe cu căpșuni și fulgi de ciocolată neagră.

Exerciții specifice

816 3 2Există o serie de exerciții fizice nu forte complicate care pot avea ca efect micșorarea stratului de grăsime de pe spate. Unul dintre cele mai eficiente este „podul”. Așezați pe spate cu genunchii îndoiți, tălpile pe podea și brațele în sus pe lângă cap, ridicați pelvisul spre tavan și mențineți poziția timp de cinci secunde. Repetați de maximum 15 ori. Rezultatul va fi întărirea musculaturii de pe spate, o postură mult îmbunătățită și scăderea stratului de grăsime. Un alt exercițiu care dă foarte bune rezultate este mișcarea laterală cu greutăți, care constă în sesiuni de câte zece ridicări ale brațelor care țin câte o greutate până la poziția paralelă cu solul.

Somnul suficient previne mâncatul compulsiv, susține scăderea în greutate și implicit reducerea grăsimii de pe spate

Condimente în loc de sare

816 3 3Potrivit unui studiu recent, o dietă săracă în sare este în măsură să reducă masa corporală. Pe lângă îmbunătățirea stării generale de sănătate, reducerea cantității de sare la strictul necesar elimină balonarea, care mărește volumul abdominal. Pentru a compensa nevoia de sare și a accentua gustul preparatelor, condimentele sunt o opțiune mult mai savuroasă și mai sănătoasă.