Main menu

header

821 3 1de Dana Buzăianu

Am aflat anul trecut că Mirela Retegan, om de radio, de televiziune, „Antrenorul părinților”, sufletul din „Gașca Zurli”, are și grupul de Facebook „Fix la Fix”, care tocmai a depășit 600.000 de oameni strânși în jurul unui stil de viață. Mirela a acceptat bucuroasă invitația de a prezenta cititorilor revistei „Taifasuri” ce este „Fix la Fix” și cum îl putem introduce în viețile noastre, pentru ca totul să fie mai... ușor.

„Am început să postez pe Facebook ce mâncam la fiecare masă”

- Cum și care a fost începutul grupului, Mirela?

- Acum vreo patru ani am descoperit ideea că orice dietă se bazează pe respectarea unui program fix de mese. Și am încercat să țin acest program, să mănânc la ore fixe. Mi-am dat seama apoi cât de mult schimbă felul în care eu percepeam relația cu mâncarea și am început să postez pe pagina mea de Facebook ce mâncam la fiecare masă și să împărtășesc cu oamenii care mă urmăreau pe contul personal și oficial experiența asta. PR-ul meu a avut reacția: „Grasele ne mai lipseau, că în rest le aveai pe toate. Nu poți să umpli Facebook-ul tău cu platouri cu mâncare”. I-am zis: „Bine, dar eu vreau să împărtășesc povestea asta!”. Și mi-a spus: „Fă-ți un grup!”. Și uite așa s-a născut grupul „Fix la fix”, doar din ideea de a vrea să împărtășesc și cu alții experiența mea personală și transformările pe care eu le-am simțit la nivel fizic, emoțional, psihic, păstrând foarte multă vreme în viața mea ideea de a mânca de la 7:00 dimineața la 7:00 seara, din trei în trei ore, două mese principale și trei gustări.

„Este un fel în care îți organizezi timpul în funcție de orele la care mănânci și de lucrurile pe care vrei să le mănânci”

821 3 2- Dar ce este „Fix la Fix”? Concept, cură de slăbire, dietă?

- E un program de stil de viață. E un mod prin care putem să ne organizăm să nu mai mâncăm haotic. Este un fel în care îți organizezi timpul în funcție de orele la care mănânci și de lucrurile pe care vrei să le mănânci. Te obligă, la prima oră a dimineții, să te gândești ce faci în ziua respectivă, când poți să mănânci, ce poți să mănânci și cum îți organizezi toată agenda. Asta face „Fixul”. Te obligă să te oprești din alergătura asta de zi cu zi și să te gândești conștient la ziua de astăzi și să acționezi în consecință.

- Tu cum aplici acest concept într-un program atât de încărcat? Oricine aude de mâncat la ore fixe, spune: „Nu e pentru mine, eu nu am cum”.

- Eu am avut toată viața probleme cu kilogramele. De la 50 la 100 de kilograme, cântarul meu s-a oprit la toate cifrele posibile. De când am descoperit ideea prin care mâncând la ore fixe, lași câte trei ore pauză stomacului și nu ciugulești de dimineața până seara, eu am devenit un om echilibrat. Nu o să fiu niciodată slabă, nu am fost așa nici în clasa a IV-a, dar nu o să intru la categoria de supraponderală. O să rămân în zona măsurilor M, L la haine pentru că acolo mă simt eu bine. Am reușit să țin „fixul” și când aveam turnee, și când aveam ședințe, și când aveam emisiuni. Nu există să nu găsești o portiță. Dacă tu știi că trebuie de la 7:00 dimineața la 7:00 seara să mănânci din trei în trei ore și știi ce vrei să faci astăzi, atunci poți să îți dai seama că fiind într-o întâlnire foarte importantă la prânz la ora 13:00, nu o să mănânci atunci masa principală. Și pui într-o cutiuță trei migdale și te scuzi că ai o problemă medicală și trebuie să mănânci ceva. Sau ieși până la toaletă și ai băut repede un iaurt. Știu de la nutriționistul Alin Popescu că principiul e acesta: stomacul are nevoie între două ore jumătate și patru ore ca să revină la forma lui după ce a înghițit orice aliment. Orice aliment înseamnă orice mai puțin apă plată, cafea simplă sau ceai simplu, fără zahăr.

„Poți să consumi ce vrei tu, dar ideal ar fi să nu depășești 20 de minute”

- Hai să facem un exercițiu de imaginație, așa cum faci tu cu părinții la spectacolele „Gașca Zurli”: ești la un eveniment și pe masă apar platouri cu clătite, papanași, macarons... Mai ai o oră până la masă. Ce faci?

- Nu mănânc deloc sau aleg să fac o abatere dacă este un eveniment foarte important pentru mine. Și mai sunt astfel de abateri, dar de regulă încerc să nu mănânc deloc și aștept. Pot să îmi pun deoparte pentru ora fixă, iar la ora aia fixă poți să mănânci ce vrei tu, dar ideal ar fi să nu depășești 20 de minute.

- Cred că de acest program fix al meselor țineau cont și străbunicii și bunicii noștri.

- A, dar ei nu ciuguleau niciodată, nu exista așa ceva: „să luam ceva de ciugulit la noi”; „să ne așezăm la televizor să ciugulim în timp ce ne uităm la film”. Avem o frică de foame, asta și scriu în cartea „Fix la Fix” pe care am lansat-o acum câțiva ani. Aveam sentimentul, atunci când am început „Fixul”, că a murit somalezul care trăia dintr-o altă viață în stomacul meu și avea tot timpul grijă să creeze provizii ca să nu moară de foame.

„După ora 19:00 nu mai mănânci absolut nimic”

- Bun, am înțeles: respectăm orele fixe. Dar ce mâncăm? Pâine cu carne, cartofi cu carne? Există o combinație a alimentelor sau o interdicție a alăturării lor?

- Fiecare dintre noi poate la un moment dat să realizeze care sunt alimentele care îi „cad” bine, care îl fac să se simtă bine și ușor, și care sunt alimentele care nu îi fac bine. Oamenii care au slăbit în grupul „Fix” spun, unii dintre ei, că au mâncat de toate, cu grijă, sigur că măsura este probabil elementul important și în povestea asta, dar sunt și alții care spun: „eu am avut grijă la combinații și la anumite momente din zi”.

- Poate fi parcurs și cu alte programe de scădere în greutate?

- Sigur! Cu ce vrei tu, atâta timp cât te trezești dimineața la 7:00 și mănânci ceva și ultima masă este seara la ora 19:00, după care nu mai mănânci absolut nimic.

„Exemplul grupului: un bărbat a slăbit aproape 70 de kilograme”

- Sunt și bărbați pe grupul „Fix la Fix”?

- Daaa, foarte mulți, doar că ei nu sunt atât de activi ca femeile. Sunt mulți care au rezultate fantastice. Ei tac și fac. Avem exemplul cel mai bun al grupului: îl cheamă Florin Sicoe, e din localitatea Bran și a slăbit aproape 70 de kilograme și se menține respectând în continuare „Fixul”. E un grup pentru oameni simpli, e pentru oameni care nu își permit un nutriționist, nu își permit să meargă la sala de fitness, dar care au folosit mereu drept scuză lipsa banilor pentru kilogramele acumulate. Poți să mănânci ce ai tu în frigider și ce ai tu în cămară. A schimbat și felul în care oamenii s-au raportat la propriile lor persoane. Au învățat, femeile din grupul de „Fix”, să se respecte. Să folosească cele mai bune tacâmuri, pahare, să își aranjeze frumos mâncarea în farfurie ca să facă poze să le pună pe grup. Și mai e ceva: e un suport fantastic pentru femeile pe care nimeni, de multă vreme, nu le-a mai observat. Și acolo se ajută între ele: „Hai că poți, uite ce frumoasă ești, uite ce bine arăți, ce bine se vede că ai scăpat de câteva kilograme!”. Și cred că asta a făcut să ajungă grupul asta la 600.000 de oameni.

Mirela Retegan a adunat în cartea sa „Fix la Fix” poveştile a 50 de campioni, oameni simpli care au scăpat de zeci de kilograme, reuşind să-şi schimbe viaţa

„În primul rând se schimbă stima de sine“

- Am văzut multe schimbări spectaculoase de greutate pe grup. Dar hai să vorbim și despre cei care care au ajuns la concluzia că nu este așa cum se spune.

- Eu nu cred că au ajuns la concluzia că nu este așa cum se spune, cred că au ajuns la concluzia că ei nu pot. Ei nu au știut cum să facă asta. Lor nu le-a ieșit. Organizându-ți felul în care mănânci, devenind atent la ce pui în farfurie și la cât durează o masă, nu ai cum să nu slăbești, este imposibil. Dar sunt și oameni care s-au trezit mâncând de cinci ori pe zi cantități foarte mari, fiind obișnuiți așa. Sau sunt oameni care au mâncat lucruri complet nepotrivite. Dacă mănânci de cinci ori pe zi baghete, pizza și hotdog, nu reușești să ai rezultate miraculoase.

- Care sunt primele trei lucruri care se schimbă la cei care încep dieta?

- Stima de sine este primul lucru care se schimbă. Apoi apare starea de bine. Încep să se simtă mai ușori, mai liberi, mai curajoși. Și în al treilea rând, se schimbă aspectul fizic. Pentru mine, faptul că atunci când sunt pe lângă poveste, mă întorc la „Fix” de fiecare dată și mă reechilibrez, îmi dă o stare de siguranță fantastică.