de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Percepția despre propria persoană joacă un rol uriaș în felul în care evoluează o persoană în lumea contemporană, atât de competitivă și de neiertătoare când vine vorba despre imagine. Presați de opinia celorlalți, oamenii supraponderali au tendința de a se vedea într-o lumină care îi favorizează și care nu are neapărat legătură cu realitatea.
O imagine distorsionată
O cercetare derulată în cadrul Spitalului Rudolfstiftung, din Viena, a pus în evidență faptul că de la un moment dat încolo, persoanele care pierd lupta cu kilogramele în plus încep să se vadă mai zvelte decât sunt de fapt, în încercarea de „a face pace” cu situația. În același timp, cei care reușesc să-și mențină greutatea sub control sunt mult mai obiectivi și nu manifestă o tendință atât de accentuată de a se prezenta într-o lumină favorabilă. După colectarea datelor a peste 2.000 de persoane supraponderale și de greutate medie pe parcursul a zece ani, experții au tras concluzia că „oamenii care suferă de obezitate capătă o imagine distorsionată despre ei înșiși și au tendința de a subestima propria dimensiune corporală”.
Percepția eronată, agravată în timp
Testele derulate în cadrul experimentului au pus în evidență faptul că și supraponderalii, și cei care reușesc să se mențină în limite normale de greutate au tendința de a se vedea modificat față de realitate. Diferența constă doar în… cât de modificat. „Rezultatele noastre indică faptul că gradul de distorsionare legat de propria greutate merge mână în mână cu dezechilibrele corporale care se acumulează”, explică specialistul Magdalena Taube. O altă concluzie a cercetării este aceea că pe măsură ce timpul a generat acumulare de kilograme pe de o parte și menținerea greutății pe de altă parte, cei din prima categorie s-au adâncit tot mai mult în percepția greșită, în timp ce voluntarii din a doua categorie au devenit mai preciși în a se autoevalua. La finalul unui deceniu de observații, participanții supraponderali se „vedeau” cu peste 22 de kilograme mai slabi decât erau de fapt.