Main menu

header

829 3 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Rezultatele a două studii aprofundate au pus recent în evidență faptul că femeile în formă fizică ard cel mai rapid grăsimile în timpul sesiunilor de fitness, mai repede și mai bine decât cei mai sănătoși bărbați.

Îmbunătățirea metabolismului, echilibrarea nivelului de insulină

Specialiștii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, afirmă că femeile care se află în bună formă fizică sunt mai eficiente la topirea grăsimii atunci când fac exerciții. Experții britanici au măsurat efectul factorilor care au acțiune asupra sportivilor ce fac antrenamente profesioniste, iar rezultatele arată că inclusiv cei care nu fac sport de performanță înregistrează prin antrenamente aceleași rezultate pozitive - îmbunătățirea metabolismului, echilibrarea nivelului de insulină, ambele factori-cheie pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni, printre care diabetul și bolile cardiovasculare. Dacă în cazul atleților felul în care este depozitată grăsimea face diferența între performanțe, când vine vorba despre deosebirile dintre femei și bărbați, cele dintâi au demonstrat arderea grăsimilor superioare, indiferent de vârstă.

Protecție în fața acumulării de... „tonaj”

829 3 2Extinzând cercetarea, specialiștii au analizat în ce fel proteinele care „sparg” depozitele de grăsime acționează în cazul femeilor și al bărbaților și au descoperit că în cazul celor dintâi, proteinele implicate transportă mai bine acizii grași în „fabrica de energie” din mușchi. „Studiul nostru demonstrează că femeile depind în mai mare măsură decât bărbații de rezervele de energie stocate ca grăsime ca să alimenteze exercițiile”, susține expertul Ollie Chrzanowski-Smith. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția asupra faptului că scăderea în greutate și arderea grăsimilor sunt două lucruri diferite. Practic, o capacitate mai bună de a arde grăsimile nu înseamnă automat o siluetă mai zveltă, dar este o foarte eficientă manieră de protecție în fața acumulării de kilograme în viitor.

„Persoanele care pot arde mai ușor depozitele de grăsime din organism se dovedesc mai protejate pe termen mediu și lung de boli și kilograme în plus“ (Javier Gonzalez, Universitatea Bath)

Forţă pentru imunitate, inimă şi plămâni

Potrivit experților, efortul fizic de intensitate medie, pe termen lung, oferă protecție inimii și plămânilor, reducând tensiunea arterială și îmbunătățind circulația sangvină, obținând rezistență cardiovasculară. De asemenea, mișcarea solicită și stimulează toate celulele din organism, sporindu-le capacitatea de regenerare, pentru aceste efecte fiind necesare cel puțin 20 de minute de mișcare non-stop. La nivel intern, exercițiile fizice ajută sistemul imunitar să elimine toxinele și să rămână în formă. Fitness-ul are asupra imunității același efect precum o cură sănătoasă cu fructe, legume sau plante. Persoanele care fac exerciții de cinci ori pe săptămână se îmbolnăvesc mai rar, chiar și în perioadele cu epidemii. În același timp, transpirația care apare în urma efortului conține o enzimă capabilă să lupte cu bacteriile de la suprafața pielii, reducând riscul de eczeme și alte iritații cutanate. Demne de menționat sunt și efectele benefice ale exercițiilor asupra uneia dintre afecțiunile care se înregistrează pe scară tot mai largă și la vârste tot mai tinere, durerea cronică de spate, pe care antrenamentele o ameliorează semnificativ.