de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Dieta mono constă din consumul unui singur aliment timp de una sau mai multe zile, cu scopul de a-i oferi corpului odihnă şi impulsul de a se autopurifica. Pe lângă o binevenită detoxificare, intervine și o benefică scădere în greutate.
Concentrare pe o singură opțiune alimentară
Alimentele utilizate frecvent în dieta mono sunt fructele sau legumele - sub formă integrală sau de suc. Acest regim făcea furori încă de la momentul în care iluzionistul Penn Jillette menționa că îl folosește pentru a scăpa de kilogramele în pus, în cartea „Presto! How I Made Over 100 Pounds Disappear and Other Magical Tales” („Presto! Cum am făcut să dispară peste 45 de kilograme și alte povești magice”). Dieta mono a devenit rapid o preferată a starurilor, ca și a multor oameni obișnuiți, care i-au constatat rezultatele. În ansamblu, regimul stimulează curățarea organismului și pierderea de kilograme într-un ritm alert, fără să fie nevoie de liste elaborate de meniuri, prin simpla concentrare pe o singură opțiune alimentară.
Alegeți o legumă sau un fruct colorat în cea mai puternică nuanță
În dieta mono, în toate variantele sale, se alege un fruct sau o legumă suficient de agreată încât să poată fi consumată exclusiv timp de una-cinci zile. Demn de menționat este faptul că peste această perioadă este necesară supravegherea unui specialist, întrucât acest regim presupune privarea de o serie de nutrienți. În ceea ce privește alegerea alimentului care va fi consumat singur, nutriționiștii recomandă să apelați la o legumă sau un fruct colorat în cea mai puternică nuanță. De pildă, este preferabilă salata iceberg celei obișnuite, grepfrutul roșu în locul celui galben sau spanacul cu frunza de un verde foarte închis.
Se pot pierde și zece kilograme
În dieta mono, alături de fructe și legume, se pot consuma orez brun, hrișcă sau brânză de vaci, nu și carne sau ciocolată. Odată adoptat acest regim, efectele se observă imediat: eliminarea deşeurilor se face fără reintroducerea de noi toxine în corp, iar scăderea în greutate se produce în ritm alert, la capătul a cinci zile putând fi chiar și de zece kilograme. Primăvara sunt binevenite în dieta mono toate vegetalele de sezon: păpădie, spanac, urzici, salată verde, căpşuni etc. Fructele de vară (piersici, caise) curăță ficatul, vezica biliară, rinichii şi plămânii. Toamna, dieta mono bazată pe mere stimulează şi descongestionează ficatul, iar cea cu struguri purifică sângele şi ajută la eliminarea grăsimilor din ţesuturi. Iarna puteți apela la portocale, pline de vitamina C, la fructe de pădure, care combat guta, la morcovii care luptă cu reumatismul sau la ananas, util în alergii. La rândul său, brânza de vaci poate fi o opțiune recomandată împotriva tulburărilor digestive.
Dieta mono nu este recomandată persoanelor care suferă de anemie sau de boli care le pot pune în pericol sănătatea
Alternative pentru un plus de confort
Pe durata regimului, puteţi mânca alimentul pe care l-aţi ales în ce cantitate şi cât de des doriţi, crud sau fiert. De exemplu, dacă alegeţi morcovii, beţi suc la micul dejun, consumaţi-i cruzi şi raşi la prânz şi fierţi la cină. Dacă optați pentru mere, consumaţi suc, compot sau fructe crude - dieta trebuie să dureze maximum trei zile în acest caz. Dacă nu puteți urma regimul cu același aliment până la capăt, există opțiunea alternanței - consumaţi un aliment timp de o zi, iar în următoarea treceți la altul, după aceleași reguli.