de Călin Popa şi Daniel Şuta
Persoanele care resimt o stare acută de foame, pe care nu o pot controla chiar dacă își doresc să respecte toate regulile unei alimentații sănătoase, se află sub efectul nivelului de zahăr din sânge, arată rezultatele unui studiu de dată recentă.
Startul unui cerc vicios de îngrășare
O echipă de specialiști de la King’s College, din Londra, a pus în evidență faptul că scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge generează o senzație acută de foame, foarte greu de controlat. În aceste condiții, experții atrag atenția asupra faptului că acei oameni care resimt cea mai intensă senzație de foame la câteva ore după ce au mâncat riscă să acumuleze kilograme în plus în mod necontrolat și să dea startul unui cerc vicios din care va fi foarte greu de ieșit ulterior. „Rezultatele acestui studiu au un mare potențial de a ajuta oamenii să înțeleagă și să controleze acea senzație de foame care poate părea de nestăpânit și astfel să-și mențină și greutatea, și sănătatea pe termen lung”, consideră specialistul Ana Valdes, de Universitatea din Nottingham.
Sute de calorii în plus pe zi
Analizând datele de nivel de zahăr din sânge după mese în cazul unui număr de 1.070 de voluntari, specialiștii britanici au constatat la un interval de două până la patru ore după masă, unii dintre participanții la teste au experimentat ceea ce specialiștii au numit „falie de zahăr”. Este vorba despre o scădere a nivelului glicemiei, bruscă și profundă, de scurtă durată, care a avut ca urmare pentru aceste persoane o senzație mult mai acută de foame și implicit trecerea la masa următoare cu 30 de minute mai devreme decât cei care nu au manifestat aceste scăderi de nivel al zahărului din sânge. De asemenea, s-a constatat și că persoanele afectate mănâncă mai multe calorii, ceea ce le periclitează deopotrivă silueta și sănătatea, întrucât, în medie, aportul caloric în plus a fost de 300 de calorii și, într-un an, de alte nouă kilograme.
„Am demonstrat că faliile glicemiei sunt un indicator mai bun decât vârfurile de niveluri de zahăr din sânge de după mese pentru senzația ulterioară de foame și acest lucru va schimba felul în care percepem relația cu alimentele“ (Sarah Berry, King’s College, Londra)
Opţiune pentru alimente care asigură saţietatea
Experții au constatat că, în ciuda faptului că persoanele care au participat la experiment au consumat aceleași alimente, nu în același fel a reacționat organismul tuturor pe direcția reglării nivelului de zahăr. De asemenea, aceste particularități pe care le înregistrează unii oameni nu au legătură cu indexul de masă corporală sau cu vârsta, singurele deosebiri, de altfel minime, remarcându-se în cazul bărbaților, care tind să aibă astfel de „falii de zahăr” ușor mai adânci decât femeile. În același timp, luând în calcul efectul aceleiași mese servite în zile diferite, specialiștii recomandă alegerea anumitor tipuri de alimente care să mențină sațietatea un timp mai îndelungat, astfel încât să poată fi controlate mai ușor sau chiar depășite aceste scăderi abrupte de nivel de zahăr din sânge.