de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea
Conceptul de a mânca cât mai sănătos este în tendințe în România, piața produselor ecologice fiind într-o continuă creștere. Spre deosebire de dietele periculoase care vă promit că veți scăpa rapid de kilogramele în plus, biodieta pune sănătatea pe primul loc. Dacă o urmați pas cu pas, vă veți bucura nu doar de optimizarea stării de sănătate, ci și de un corp zvelt, care va întoarce cu siguranță toate privirile. Biodieta vă poate ajuta să slăbiți
4 kilograme în 30 de zile. Bogată în fibre și săracă în grăsimi
Alimentele organice îndeplinesc toate aspectele unei vieți sănătoase și ale unei diete reușite. Mai exact, acestea sunt bogate în fibre, sărace în grăsimi și, cel mai important, nu conțin substanțe chimice periculoase. Astfel, mâncarea organică înlesnește funcția de procesare a ficatului, grăbind eliminarea reziduurilor din organism și arderea surplusului de grăsime. Biodieta este de fapt echivalentul alimentației părinților și bunicilor noștri, care consumau cu preponderență produse obținute în propria gospodărie. Alimentele bio aduc o bogată valoare nutrițională, organismul primind vitamina C, calciu, magneziu, fier și alte vitamine atât de necesare pentru un sistem imunitar puternic.
Mâncați cât mai variat
În timpul săptămânii, mai exact în zilele de luni, miercuri și vineri, o variantă de mic dejun constă în două ouă fierte și salată verde. Prima masă a zilei poate fi compusă și dintr-o omletă la abur cu ceapă verde și roșii. Deși iaurturile naturale în care adăugați fructe sunt delicioase, nu mâncați mai mult de 250 ml la o masă. La prânz, puteți încerca o supă de găină sau 150 g carne de pui la cuptor, fără piele, și o porție de orez roșu fiert cu legume. Dacă preferați legumele crude, mizați pe o salată mare din ardei, roșii, morcovi, ceapă și pătrunjel, la care adăugați o lingură cu ulei de măsline și o felie de pâine integrală, preparată în casă din făină ecologică. La cină, puteți savura 150 g friptură de vită/curcan la cuptor, fără sosuri grase, cu salată de andive sau cu sparanghel la grătar. Important este ca produsele să fie ecologice.
Adăugați în meniu limonade și ceaiuri din plante
Pentru zilele de marți și joi consumați cam aceleași alimente. Adăugați în meniu limonade și ceaiuri de cozi de cireșe, de păpădie, soc, urzică, pentru că, deși urmați o dietă, corpul dumneavoastră are nevoie în continuare de detoxifiere. În weekend, la micul dejun, puteți mânca două felii de pâine neagră cu unt de arahide neîndulcit sau două felii de brânză feta cu salată de castraveți și o jumătate de chiflă din făină integrală. La prânz, savurați un ghiveci de legume sau o salată de fructe fără frișcă și sirop. Duminică, la prânz, puteți consuma chiar o prăjitură preparată în casă. La cină, alegeți pește sau orice alt tip de carne slabă și legume, gătite la cuptor sau pe grătar.
Dacă doriți să introduceți o gustare în meniu, aceasta ar putea consta în consumul a patru nuci sau a zece migdale
Feriţi-vă de maioneze şi de sosuri picante
Pentru ca biodieta să dea cele mai bune rezultate, trebuie să respectați câteva lucruri importante. Adăugați în salate uleiuri sănătoase (de măsline, de susan sau de nucă) și stați departe de maioneze și de sosuri picante. Înainte de micul dejun, beți un pahar cu apă în care ați stors zeama unei jumătăți de lămâie. Apa cu lămâie contribuie la îmbunătățirea digestiei și are efect diuretic, prevenind acumularea toxinelor. În cazul în care vă este foame pe parcursul zilei, cu toate că ați mâncat deja, consumați patru smochine. Acestea conțin multe fibre și vă vor crea rapid senzația de sațietate. În plus, sunt excelente în reglarea tranzitului intestinal, ajutându-vă în caz că suferiți de constipație.