de Călin Popa şi Daniel Şuta
Mai multe studii recente au pus în evidență faptul că persoanele care nu consumă carne sunt mai suple decât cele cu un regim omnivor și, în același timp, au o rată mai mare a metabolismului și rămân la adăpost de multe afecțiuni.
Ard mai multe calorii chiar și în repaus
Un studiu recent, publicat în revista „Nutrients”, arată că vegetarienii au o rată de energie de repaus mai mare decât persoanele care consumă și carne. Fără a se lua în calcul exercițiile fizice, s-a demonstrat că oamenii care evită produsele de origine animală ard mai multe calorii în repaus decât ceilalți. Cercetătorii au analizat nu numai rata metabolică, ci și nivelul colesterolului și markerii inflamației. Astfel, a reieșit faptul că vegetarienii din studiul clinic au avut colesterolul mai scăzut, niveluri mai ridicate de compuși antiinflamatori și o rată metabolică mai mare decât nonvegetarienii. Mai mult, o cercetare derulată în cadrul Universității din Glasgow, derulată pe 175.000 de adulți britanici, a evidențiat că rezultatele benefice ale acestui regim se mențin chiar dacă persoanele vegetariene beau alcool sau fumează. După ce s-au luat în considerare factorii potențial influenți, inclusiv vârsta, sexul, educația, etnia, obezitatea, fumatul și consumul de alcool, analiza a relevat faptul că, în comparație cu consumatorii de carne, vegetarienii au avut niveluri semnificativ mai scăzute la 13 biomarkeri-cheie, printre care colesterolul total și un hormon care încurajează proliferarea celulelor canceroase.
Mențin sațietatea și susțin scăderea în greutate
Dat fiind faptul că alimentele vegetale au un conţinut scăzut de calorii, dar sunt bogate în vitamine esenţiale, minerale şi antioxidanţi, dietele vegetariene pot fi foarte hrănitoare și, în plus, susțin scăderea în greutate, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, când slăbitul devine mai dificil și mai lent. Ce puteţi consuma dacă adoptaţi o dietă vegetariană? Legume şi fructe, la care se adaugă cantităţi moderate de ouă şi lactate, dar fără niciun produs alimentar din carne. Punctele forte ale unei diete vegetariene echilibrate includ o varietate de alimente vegetale, cum ar fi legume proaspete sau fierte, fructe, nuci, seminţe, cereale integrale şi leguminoase. Acestea dau senzaţia de sațietate după masă şi împiedică supraalimentarea.
Potrivit unui mare număr de studii internaționale, dietele vegetariene implică un risc scăzut de obezitate și, de asemenea, de instalare a sindromului metabolic, afecțiune complexă, care este legată direct de kilogramele în plus
Personalizare în funcţie de adaptare
Există mai multe variante de diete vegetariene, în funcţie de permisivitatea faţă de alte alimente adiacente. Veganii nu consumă niciun tip de carne sau alte produse derivate de la animale, inclusiv ouă, produse lactate sau gelatină; lacto-ovo vegetarienii nu se ating de niciun fel de produse alimentare din carne, dar consumă ouă şi produse lactate; lacto-vegetarienii nu consumă carne sau ouă, dar mănâncă produse lactate; ovo-vegetarienii nu consumă carne sau produse lactate, dar au în regim ouă; vegetarienii parţiali evită în general car- nea, dar consumă rar pește.