de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Persoanele care obișnuiesc să mănânce mai mult decât de obicei înaintea unui antrenament de fitness sunt avertizate de specialiștii care au realizat un studiu recent asupra faptului că această supraalimentare anulează efectele exercițiilor.
„Balanță energetică negativă”
Experții de la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie, au analizat efectele mâncatului în plus în cazul persoanelor care recurg la acest gest înainte de o sesiune de antrenament și au concluzionat că supraalimentarea anulează scăderea în greutate pe care o vizează cei care fac exerciții. Pornind de la observația că foarte mulți practicanți de fitness tind să mănânce cu zece procente mai mult înainte de antrenamente, experții au pus această tendință pe seama acțiunii creierului, care cere o recompensă în așteptarea viitorului efort programat. În aceste condiții, experții britanici au constatat un efect invers, mai precis o „balanță energetică negativă”, cu caloriile astfel acumulate depășind cuantumul energetic consumat pe timpul antrenamentului.
Ora de masă determină aportul de calorii
După ce au analizat rezultatele participanților la teste, specialiștii au observat faptul că a utiliza exercițiile fizice ca pe o manieră de a scădea în greutate trebuie să implice și o atenție la cantitatea de hrană. „Dacă aportul de alimente crește ca o consecință a faptului că o persoană exersează, trebuie supravegheat aportul caloric din perioada dinainte de antrenamente, întrucât, dacă aceasta crește, este foarte posibil să nu se obțină rezultatele scontate prin fitness”, detaliază specialistul Asya Barutcu, care a realizat cercetarea. Potrivit acesteia, dacă reușiți să luați masa cu aproximativ patru ore înainte de antrenament, atunci puteți consuma o masă de 600-800 de kilocalorii. Dacă, în schimb, masa este cu maximum două ore înainte, 300 de kilocalorii sunt suficiente. Se recomandă ca aproximativ 60%-80% din aportul caloric de la masă să fie alcătuit din carbohidrați, asigurați de pâine integrală, cereale, cartofi (în coajă) sau alte legume cu conținut de amidon. Înainte de a face efort, meniul trebuie să conțină și proteine (carne slabă, pește, lapte, brânză, iaurt, linte, nuci).
„În cadrul studiului nostru, cele zece procente de calorii în plus înainte de exerciții au compensat circa 45% din deficitul energetic creat prin antrenamente“ (Asya Barutcu, Universitatea Loughborough)