Main menu

header

853 3 2de Călin Popa şi Anca Flondor

Îndulcitorii artificiali adăugați în mod obișnuit în băuturile răcoritoare cresc foamea, în mod artificial, și îi pot face pe oameni să mănânce mai mult, arată rezultatele unei cercetări de dată recentă.

Cresc pofta de mâncare mai mult decât zahărul

Băuturile „dietetice” sunt folosite de persoanele care doresc să piardă în greutate, dar oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că îndulcitorii din aceste produse păcălesc creierul și îl fac să creadă că îi este foame chiar și atunci când nu este cazul, arată un studiu derulat de oamenii de știință de la Universitatea California de Sud. Experții au testat impactul sucralozei și al aspartamului - printre îndulcitorii cei mai utilizați în industria băuturilor „dietetice” - asupra a 74 de voluntari. După ce au folosit radiografii ale creierului și analize de sânge, specialiștii au constatat faptul că voluntarilor supraponderali le-a crescut pofta de mâncare după ce au consumat băuturi cu îndulcitori artificiali, mai mult chiar decât celor din grupul care a consumat băuturi cu zahăr.

Dezechilibrează reglarea apetitului

Un alt rezultat al cercetării specialiștilor americani a fost acela că în cazul voluntarilor care au primit băuturi „dietetice” a scăzut inclusiv nivelul hormonilor de reglare a apetitului. „Există controverse legate de utilizarea îndulcitorilor artificiali, deoarece mulți oameni folosesc aceste produse pentru a scădea în greutate, dar riscă să mănânce mai multe calorii”, explică specialistul Kathleen Page. Nu întâmplător: potrivit statisticilor, peste 40% dintre adulții din SUA utilizează în prezent băuturile cu îndulcitori artificiali ca pe o modalitate de a-și scădea aportul caloric, iar în 2020, aproximativ 2,2 milioane de britanici au folosit îndulcitori artificiali de patru ori pe zi sau mai mult, arată compania de cercetare de piață Statista.

„Studiind diferite grupuri, am putut demonstra că persoanele cu obezitate care consumă băuturi îndulcite artificial resimt mai des senzația de foame, ceea ce duce la consumul unui număr mai mare de calorii“ Kathleen Page, Universitatea California de Sud