de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Credinţa religioasă are un rol important în societate, iar pe acest lucru s-a bazat şi Jordan Rubin, atunci când a publicat cartea „The Maker’s Diet” („Dieta Creatorului”). Planul alimentar, cunoscut sub numele de „Dieta lui Dumnezeu”, se fundamentează pe patru principii: sănătatea fizică, mentală, spirituală şi emoţională.
Carnea de porc, strict interzisă
Cartea „The Maker’s Diet” promovează întoarcerea la origini, la traiul arhaic, descris în Vechiul Testament. Autorul Jordan Rubin suferă de o afecțiune cronică a intestinelor (boala Crohn). Această boală se caracterizează prin inflamația tubului digestiv, care determină dureri abdominale, oboseală, diaree severă și malnutriție. Jordan Rubin a descoperit principiile alimentare biblice, încercând să găsească o dietă care să îi amelioreze simptomele. Regimul său a avut repede mii de adepți, care au slăbit circa 10 kilograme în 40 de zile. Planul alimentar interzice consumul de carne de porc. Totuși, în anumite etape, meniul include carne roșie (de miel, capră, vită), grăsimi saturate și carbohidrați.
Evitați alimentele ce conțin substanțe chimice
Alimentele trebuie consumate doar în starea lor naturală (nerafinate, neprelucrate, fără hormoni sau pesticide), aspect dificil de urmat în societatea modernă. Astfel, produsele modificate genetic sau cele care conțin substanțe chimice sunt strict interzise. În această categorie, se regăsesc dulciurile, sucurile sau orice aliment care conține grăsimi procesate și coloranți. Autorul dietei consideră important consumul de carne slabă, în special de pește, alături de salate. Alimentele benefice sunt cele bogate în fibre și alți nutrienți, cum ar fi conopida, broccoli, fructele de pădure, strugurii, nucile, semințele, grăsimile din pește și cele din unt, brânzeturi, lapte. O recomandare foarte strictă se referă la evitarea consumului de apă de la robinet, deoarece aceasta are un conţinut ridicat de clor.
PONT. Autorul „dietei lui Dumnezeu” recomandă o rugăciune la începutul și sfârșitul zilei, precum și evitarea supraexpunerii la câmpurile electromagnetice emise de telefoanele mobile.
Are trei etape
„Dieta lui Dumnezeu” cuprinde trei etape, fiecare a câte două săptămâni. În prima etapă, se urmăreşte detoxifierea organismului. Acest lucru înseamnă că trebuie să eliminați din alimentație, printre altele, produsele procesate, lactatele şi carbohidraţii. Cea de-a doua etapă permite introducerea în alimentație a carbohidraţilor, a cărnii roșii şi a grăsimilor saturate din surse naturale. Carbohidrații permiși sunt cei proveniți din fructe, miere și lapte. De asemenea, sunt indicate doar grăsimile din surse naturale de origine animală și uleiurile extravirgine. Ultima etapă a regimului implică, pe lângă acest plan alimentar, şi exerciţii fizice, având ca scop pierderea în greutate (până la 10 kilograme). Regimul a stârnit numeroase critici, autorul fiind acuzat că profită de numele lui Dumnezeu, pentru a promova un plan alimentar dificil, care nu poate fi respectat întru totul în zilele noastre. De asemenea, el a fost acuzat că face reclamă producătorilor de alimente ecologice. Cu toate acestea, „dieta lui Dumnezeu” este inclusă în mai multe studii, ce atestă rezultatele benefice asupra siluetei, încurajând un stil de viață echilibrat. În plus, multe persoane susţin că planul alimentar are efecte pozitive pentru sănătate.