de Călin Popa şi Daniel Şuta
Un studiu de ultimă oră atestă faptul că nivelurile de Omega 3 din eritrocitele din sânge sunt indicatori foarte buni ai riscului de mortalitate. În aceste condiții, experții din Massachusetts, SUA, au stabilit că o dietă bogată în acest tip de acizi poate prelungi speranța de viață.
Micile modificări de regim, binevenite oricând
Studiul specialiștilor americani s-a derulat pe termen lung, pe un grup de persoane numit Framingham Offspring, și a evidențiat faptul că nivelurile mai ridicate de acești acizi în sânge la persoanele evaluate a avut drept rezultat o creștere a speranței de viață cu aproape cinci ani. Studiul a analizat date privind nivelurile de acizi grași din sânge la 2.240 de participanți cu vârsta peste 65 de ani, care au fost monitorizați timp de 11 ani, în medie. „Ceea ce am descoperit întărește ideea că micile modificări ale dietei în direcția corectă pot avea un efect mult mai puternic decât credem și niciodată nu este prea târziu sau prea devreme pentru a face aceste modificări”, remarcă expertul Aleix Sala-Vila.
Pește gras, gălbenuș, semințe de dovleac
American Heart Association recomandă consumul de pește gras, cum ar fi somonul, hamsia sau sardinele, de două ori pe săptămână, pentru beneficiile pe care le aduc sănătății acizii Omega 3. Pe lângă peștele gras, cele mai bune surse de Omega 3 sunt gălbenușul, nucile, seminţele şi uleiul de in, seminţele de dovleac, de mac şi de susan, avocado. Rezultatele studiului au indicat, de asemenea, faptul că patru tipuri de acizi grași, inclusiv Omega 3, îndeplinesc rolul de indicatori ai longevității. Doi dintre aceștia sunt acizi grași saturați, asociați în mod tradițional cu risc cardiovascular, dar care, în acest caz, indică o speranță de viață mai lungă. „Acest lucru reafirmă ceea ce am observat în ultima vreme, și anume faptul că nu toți acizii grași saturați sunt neapărat răi. Cu atât mai mult cu cât nivelurile acestora în sânge nu pot fi modificate prin dietă, așa cum se întâmplă cu acizii grași Omega 3”, explică Sala-Vila.
Suplimentele cu acizi graşi Omega 3 se găsesc sub formă de lichid, capsule sau tablete, iar cantitatea recomandată este de 3 grame zilnic
Menţin sănătatea inimii şi a creierului
Rezultatele experților americani pot contribui la personalizarea recomandărilor dietetice pentru consumul de alimente, pe baza concentrațiilor sangvine ale diferitelor tipuri de acizi grași. Printre efectele lipsei acestor acizi sunt diminuarea procesului de creştere, leziuni ale ficatului şi rinichilor, uscarea pielii, pierderea elasticităţii acesteia, dar nu numai. Pe de altă parte, pe lângă creșterea speranței de viață, Omega 3 contribuie la menţinerea sănătăţii inimii, a creierului, a sistemului circulator, scad riscul de inflamaţii şi ameliorează stările depresive. Cantitatea zilnică necesară de acizi graşi esenţiali Omega 3 se situează între 1,1 grame pentru femei şi 1,8 grame pentru bărbaţi. În cazul unei diete bogate în alimente care conţin Omega 3, sunt de evitat suplimentele.