Main menu

header

863 3 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Cu toţii ştim cât de mult ne afectează silueta mesele din preajma Crăciunului. Sarmale, cârnaţi, friptură de porc, salată boeuf, cozonac - toate se regăsesc pe mesele de Sărbători ale celor care preferă un meniu tradițional românesc. Specialiștii spun că există nenumărate rețete hipocalorice, dar și alternative sănătoase la preparatele culinare bogate în grăsimi. Ce ar trebui să mâncați în perioada Sărbătorilor, ca să nu fiți nevoiți să vă schimbați garderoba după Revelion, aflați de la terapeutul nutriționist Elena Daniela Andrei, specialist în schimbarea stilului de viață (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

„Mâncați cât mai diversificat”

- Ce alimente nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic, în perioada Sărbătorilor de iarnă, dacă dorim să nu acumulăm kilograme?

- De Sărbători, nu trebuie să vă sacrificați, ci doar să acordați mai multă atenţie alimentaţiei. Produsele alimentare bogate în nutrienți, care pot fi consumate mai des sunt: brânzeturile nu foarte grase (brânza de vaci, urda, cașul), carnea de curcan, peștele, legumele și unele fructe. Dacă nu aveți probleme cu colesterolul, puteți consuma mai des ouă fierte, acestea fiind surse importante de proteine şi aminoacizi esenţiali. O bucată mică de brânză conţine circa 100 de calorii, dar și triptofan și proteine, substanţe nutritive care accelerează metabolismul. Persoanele care au probleme cu tiroida vor consuma brânzeturi în cantitate mică. Carnea de curcan stimulează procesul de digestie mai mult decât cea de pui. De exemplu, puteți consuma, la prânz, o porție de sarmale de curcan (300 g). Sarmalele vor fi preparate din varză albă fiartă cu suc de lămâie. Mai rar, puteți mânca și salată boeuf (maximum 300 g), dar fără clasica maioneză și fără carne. Încercați „maioneza” realizată din doi cartofi fierți pisați, o lingură cu muștar și ulei de măsline. O alternativă la carnea de porc este peștele, un aliment bogat în substanţe nutritive. Puteți alege ca garnitură piureul de dovleac, spanac sau conopidă. Persoanele care doresc să nu se îngrașe trebuie să mănânce cât mai diversificat, iar legumele și fructele să fie nelipsite. Castravetele, roşiile, salata verde, pătrunjelul, ceapa roșie, varza și țelina reprezintă ingredientele necesare pentru salate delicioase. De asemenea, varza kale, varza de Bruxelles, conopida și broccoli sunt ideale pentru sezonul rece. Dintre fructe, portocalele, clementinele, grepfrutul, ananasul și merele verzi pot fi consumate la gustări.

„Alcoolul, un factor de risc pentru apariția obezității”

863 3 2- Care sunt acele alimente care pun silueta în pericol?

- De Sărbători, vor fi evitate combinațiile de carbohidrați (cartofi, paste, orez, pâine) cu proteina animală și vegetală (carne, soia), la mesele principale. Chiar și dulciurile pentru diabetici sunt periculoase pentru siluetă, o ciocolată „dietetică” de 100 g având în jur de 500 de calorii. De asemenea, fructele care abundă în glucide (struguri, banane) vor fi consumate cât mai rar. Totuși, nu fiți prea drastici! Este în regulă să gustați o felie de cozonac din făină integrală. Savurați încet mâncarea, bucurați-vă de gustul ei și nu mâncați compulsiv!

- Ce băuturi ar trebui evitate?

- Este indicat consumul de apă și de ceaiuri neîndulcite (minimum opt pahare pe zi). Nu încercați să vă potoliți setea cu suc, lapte sau iaurt. Acestea sunt alimente cu un conținut caloric deloc neglijabil. Un factor de risc pentru apariția obezității este consumul de alcool, care favorizează formarea depozitelor adipoase. Fiecare gram de alcool consumat înseamnă șapte calorii.

„Adoptați o alimentație hipocalorică, dar bogată în nutrienți”

- Cum ar trebui să arate meniul celor care vor să slăbească sănătos?

- La micul dejun, ei pot consuma iaurt cu până la 3% grăsime (150 grame) și 2-3 linguri cu fulgi de ovăz. Gustarea de dimineață poate consta în două felii de ananas crud. La prânz, o alegere sănătoasă este spanacul (crud sau gătit) ori fasolea verde sote și carnea de pește, curcan, pui sau vită, pregătită la cuptor, la grătar, la aburi (150 grame). Puteți mânca și o felie de pâine integrală. Dacă vă este greu să vă despărțiți de carnea de porc, alegeți să mâncați la prânz, din când în când, 150 de grame de mușchiuleț și o salată de crudități. La gustarea de seară, se pot consuma 30 de grame de nuci ori migdale crude. La cină, mizați pe o salată din sfeclă roșie (coaptă sau fiartă) și piept de pui. O altă variantă de cină constă în 150 de grame de friptură de curcan și o salată. Nu este bine să mâncați la început lactate, al căror timp de digestie este mare, şi, ulterior, să consumați o bucată de carne de curcan. Aceasta din urmă va fi digerată abia după ce vor fi digerate produsele lactate. Practic, în tot acest timp, carnea aflată în stomac „va fi obligată” să aştepte. Astfel, începe procesul de putrefacţie, carnea transformându-se într-o sursă de toxine.

Dieta care protejează ficatul

- Ce regim alimentar recomandați de Sărbători persoanelor care suferă de hipercolesterolemie?

- Toate dietele trebuie personalizate, în funcție de problemele de sănătate, stilul de viață și preferințele culinare ale fiecărei persoane. O dietă cu un aport caloric scăzut va fi urmată maximum trei zile pe săptămână, dar nu consecutive. Dimineața, înainte de micul dejun, consumați o linguriță cu semințe de armurariu. În prealabil, semințele de armurariu au fost lăsate timp de 12 ore în apă. Apa se va arunca și vor fi consumate doar semințele (o linguriță). Acest remediu natural oferă energie corpului și protejează ficatul. La micul dejun, puteți mânca 150 de grame de iaurt degresat și maximum trei linguri cu tărâțe de ovăz. La gustare, alegeți 25 de grame de merișoare, iar la prânz, preparați o salată dintr-un măr verde, un morcov, o țelină și o linguriță cu semințe macerate de armurariu. Puteți adăuga lămâie și ulei de in. La gustarea de seară, va fi consumat un măr verde, iar la cină, un iaurt degresat cu maximum trei linguri cu tărâțe de ovăz și o linguriță cu semințe macerate de armurariu. Dieta poate fi urmată maximum 14 zile neconsecutive dintr-o lună, timp de trei luni, pentru detoxifierea ficatului și scăderea în greutate. Această dietă poate fi combinată cu un regim sănătos. Mâncați porții mici, la fiecare trei-patru ore: trei mese principale şi două gustări, atât de Sărbători, cât şi în afara lor.

„În perioada Sărbătorilor, când aportul caloric este mai mare, încercați să faceți sport acasă, cel puțin 45 de minute în fiecare zi“

„Când slăbim, masa osoasă are de suferit“

- Unele persoane se înfometează înainte de Sărbători, pentru a fi mai suple de Revelion. Care sunt consecințele înfometării?

- Prin înfometare, putem ajunge la malnutriție, la reducerea ratei metabolice, acest lucru însemnând că organismul va arde mai puține calorii decât în mod obișnuit, adică procesul de slăbit va fi mai lent. Când slăbim, masa osoasă are de suferit prin pierderea densității. Acest lucru poate conduce în timp la fracturi și chiar la osteoporoză. Un alt efect secundar al slăbitului brusc constă în oboseala accentuată. Tulburările de natură psihică sunt prezente în viața celor care țin regimuri cu aport caloric foarte scăzut, abilitățile cognitive fiind afectate. Constipația reprezintă o altă problemă des întâlnită, care conduce, uneori, la hemoroizi. După atâta înfometare, veți mânca mult mai mult, iar organismul nu va fi capabil să treacă de la un aport caloric scăzut la unul extrem de mare, fără să acumuleze kilograme în plus.