de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Indiferent de vârstă, dar mai ales cei trecuţi de prima tinereţe trebuie să ţină cont de anumite aspecte esenţiale pentru a se bucura de sănătate pe toate palierele cât mai mult timp. Florin Cujbă, antrenor personal și specialist în fitness, fondator „Optimize Body Center”, ne-a vorbit despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, pornind de la mai multe perspective, sportul și nutriția văzute ca prevenție, nu ca tratament, Florin detaliază, după o experiență de 18 ani în lucrul cu mai bine de 1.000 de clienți, în sesiuni individuale și de grup, cele trei paliere esențiale: evaluare cu recuperare, nutriție și fitness.
„Anul trecut, în România, vânzările de medicamente au explodat”
- Românii aleg tratamentul sau prevenţia? Care e situaţia?
- Anul trecut, în România, vânzările de medicamente au explodat. Deși trăim ani pandemici, cultura de sănătate prin mișcare nu se activează peste noapte. Sunt sigur că asta se va schimba, însă nu în următorii cinci ani. În continuare, românii aleg să nu facă mișcare, aleg să sufere o problemă de sănătate pentru a lua atitudine în această direcție. Chiar și dacă se lovesc de probleme de sănătate, un procent extrem de scăzut alege să treacă la un stil de viață unde mișcarea se află pe loc fruntaș. Mai mult, mă refer aici și la mentalitatea conform căreia dacă avem în general anumite simptome care ne indică un deficit al organismului, atât timp cât nu ne împiedică funcționarea într-un mod mai serios, nu mergem la medic. De cele mai multe ori așteptăm „să treacă de la sine”. De asemenea, nu gândim pe termen lung, în sensul că, dacă ne e bine acum, nu ne punem problema să menținem această stare până la vârste înaintate, cu mișcare, alimentație potrivită și echilibrată, și cu odihnă.
- Vorbim despre un concept, un program propriu prin care vrei să ajuţi oamenii să îşi păstreze sănătatea nealterată cât mai mult timp?
- Da, am creat un concept unic în România în acest moment, care se adresează persoanelor de toate vârstele și îmbină trei domenii esențiale unui organism sănătos: recuperarea medicală (kinetoterapie, fizioterapie, osteopatie, terapia Yumeiho, electroterapie), nutriție și fitness. Acestora li se adaugă și alți pași necesari în cadrul programului, și anume evaluarea inițială și proceduri specifice aplicate după activitatea fizică.
„Procedurile de refacere după antrenamente sunt necesare”
- Mai exact, în ce constă acest program?
- Am unit în aceeași locație aceste trei paliere esențiale, pornind de la o abordare corectă. Nu poți face fitness fără a avea o postură corectă, pe care o evaluăm și o corectăm în primul pas, pentru a elimina riscurile de accidentări nedorite. Și, de asemenea, pentru rezultate eficiente și pe termen lung, este nevoie de o nutriție adecvată și adaptată fiecărei persoane, care să susțină și efortul fizic și care să răspundă și necesităților organismului. Și, nu în ultimul rând, avem proceduri specifice de refacere după antrenamente - stretching și masaj medical - necesare după perioadele de activitate fizică pentru efecte pozitive demonstrate. Vorbim astfel de o schimbare completă și profundă a stilului de viață și a organismului, în pași treptați, corecți și ușor de integrat. Nu doar de „mers la sală” pentru a face sport care, fără anumite evaluări corecte și îndrumări, poate chiar produce accidentări sau vătămări ale corpului.
- Preventiv înseamnă, automat, şi lipsirea de orice afecţiune pe termen lung? Adică, ţinem bolile la distanţă?
- Mișcarea și alimentația corecte duc la prevenția obezității, a diabetului, a problemelor cardiovasculare. De asemenea, ele previn și îmbătrânirea prematură, osteoporoza, artroza și orice alte boli asociate sau derivate din cele anterior menționate.
„Lipsa mișcării este un motiv important de îmbolnăvire”
- În ce constă prevenţia? Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm sau de ce anume trebuie să ţinem cont pentru a nu ajunge la tratament?
- Pe lângă acești doi piloni importanți, alimentație adecvată, adaptată propriului organism și mișcare în ritm susținut, putem vorbi și despre o calitate bună a somnului, să ne odihnim suficient de mult și de bine, și de evitarea sau combaterea stresului prin exerciții de relaxare, de respirație. Prin adoptarea unui stil de viață în care să petrecem mai mult timp în prezent, și cu activități care ne fac plăcere, mai mult în contact cu natura și cu oamenii dragi. Mișcarea practicată în mod constant, alimentația sănătoasă echilibrată, managementul stresului, ieșirile în natură, întâlnirile cu prietenii și râsul sunt părți esențiale și ingrediente necesare unui stil de viață sănătos.
- România ocupă un loc fruntaş în Europa la capitolul sedentarism. Crezi că acesta este unul dintre motivele principale de îmbolnăvire?
- Cu siguranță, lipsa mișcării este un motiv important de îmbolnăvire, mai ales dacă vorbim despre bolile menționate mai sus.
„Consumaţi zilnic carbohidrați, grăsimi și proteine”
- Unde sau cum ai încadra mişcarea şi nutriţia în viaţa unei persoane?
- Ambele sunt esențiale, sunt pilonii de bază ai unei vieți sănătoase și protejate de atâtea și atâtea boli.
- Se poate mişcare fără o nutriţie adecvată?
- Mișcarea cu nutriția sunt complementare. Nu putem genera energie pentru a mișca organismul dacă nu avem combustibilul livrat de o alimentație bogată în nutrienți de calitate.
- Dar ce înseamnă o nutriţie adecvată?
- Trebuie să consumăm zilnic din cei trei macronutrienți: carbohidrați, grăsimi și proteine. Nu trebuie să apelăm la diete slabe în calorii, trebuie să evităm prăjelile și junk food-ul, să consumăm o calitate optimă de apă și să evităm pe cât de mult alcoolul.
„O persoană supraponderală NU este automat bolnavă“
- O persoană slabă este neapărat şi sănătoasă? Sau, invers, o persoană supraponderală este automat bolnavă sau suferindă de anumite afecţiuni?
- O persoană slabă poate fi sănătoasă, la fel și invers, o persoană supraponderală NU este automat bolnavă. Riscurile pe termen lung la care se supun ambele tipologii de persoane, coroborate cu lipsa de mișcare, duc la apariția problemelor de sănătate.