de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Capacitatea exercițiilor fizice de a suprima pofta de mâncare va fi inclusă, într-un viitor nu foarte îndepărtat, într-o pastilă. Formula este testată în prezent de experții americani.
Scădere în greutate și potențială inversare a diabetului
Specialiștii de la Colegiul de Medicină Baylor, din Texas, SUA, au descoperit o moleculă „antifoame”, produsă de antrenamentele intense, care poate fi sintetizată într-o pilulă. Potrivit rezultatelor testelor pe animale de laborator, exemplarele cărora li s-a administrat compusul care suprimă foamea, numit lac-phe, au mâncat cu 30% mai puțin, notează Daily Mail. Testele au arătat ulterior că acest efect a dus la o scădere în greutate și la subțierea semnificatică a procentului de grăsime corporală, o altă urmare remarcabilă fiind și o tolerare mult mai bună a glucozei. Acest din urmă aspect este considerat de specialiști o dovadă că formula este „un indicativ al inversării diabetului”. „Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unei pilule care poate fi utilizată direct pentru a suprima apetitul anumitor persoane care nu pot face cu ușurință exerciții fizice din cauza altor afec- țiuni, îmbătrânirii sau problemelor osoase. Am depus un brevet pentru a folosi aceste cunoștințe pentru a trata boli umane precum obezitatea”, detaliază specialistul Yong Xu.
Ar putea trata și osteoporoza
Autorii cercetării au colaborat cu o echipă de specialiști de la Universitatea Stanford și au descoperit că molecula lac-phe este responsabilă pentru aproximativ „25% din efectele exercițiilor fizice împotriva obezității”. Nu este pentru prima dată când se încearcă descoperirea unei pastile care să aibă asupra organismului efectele antrenamentelor, dar până acum nicio cercetare nu a dat rezultatele scontate și speranța că acest tip de intervenție asupra obezității ar putea exista pe scară largă. Date fiind rezultatele studiului american, așa-numitele „imitatoare de exerciții”, așa cum au fost numite pastilele de slăbit ale viitorului, sunt promițătoare și din perspectiva potențialei tratări a osteoporozei. Chiar dacă sunt necesare studii suplimentare până la formularea finală, cercetătorii pornesc de la realitatea că molecula lac-phe are într-adevăr capacitatea de suprimare a apetitului, întrucât experimentele au arătat aceleași efecte și la caii de curse, și la oameni.
„Toate aceste dovezi sugerează într-adevăr că molecula lac-phe merge la creier pentru a suprima pofta de mâncare“ (Jonathan Long, Universitatea Stanford)