de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea
Colesterolul este foarte important pentru funcționarea normală a organismului, dar un nivelul crescut reprezintă unul dintre factorii de risc cardiovasculari majori, cu impact semnificativ asupra dezvoltării bolii coronariene ischemice sau a accidentului vascular cerebral. Echilibrul este dat de o alimentație adecvată, de mișcare constantă și de un stil de viață cât mai sănătos. Wasim Nazer (foto), nutriționist la Clinica Masaya, ne-a explicat care este diferența dintre colesterolul bun și cel rău, care sunt cauzele creșterii și efectele acestuia, dar mai ales cum putem ține sub control valorile optime.
„Dacă valorile sunt optime, susține sistemul imunitar”
- Ce este colesterolul și la ce ajută organismul?
- Colesterolul este esențial pentru funcționarea sănătoasă a organismului și nu putem trăi fără el. Este o substanță lipidică (grăsime) esențială în producerea de noi celule, precum și a unor vitamine și hormoni steroizi. El este produs în mod natural de organismul uman, dar este dobândit și prin alimente de origine animală, precum carne, lapte și ouă.
- Câte tipuri de colesterol există?
- Colesterolul este de două tipuri: LDL (Low Density Lipoprotein) - așa-numitul „colesterol rău”, și HDL-C (High Density Lipoprotein) - așa-numitul „colesterol bun”. Primul tip este denumit și „colesterol rău”, deoarece transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând boli asociate sistemului cardiovascular. Cel de tip HDH este numit „colesterol bun”, pentru că împiedică procesul de formare a plăcii de ateroma (celule sangvine), transportând excesul de colesterol înapoi către ficat, unde este procesat și eliminat din organism. Atunci când valorile colesterolului sunt optime, acesta are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului: protejează celulele, deoarece colesterolul este o componentă vitală a celulelor, având rolul unei bariere protectoare. Ajută digestia, iar una dintre funcțiile importante ale colesterolului este sinteza hormonilor sexuali. De asemenea, are efect antioxidant, adică ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, întărește sistemul imunitar, având un rol important în buna funcționare a acestuia. Și un alt beneficiu extraordinar este susținerea corpului să se refacă după intervenții chirurgicale, luptând cu infecțiile.
„Există riscul de apariţie a afecţiunilor inimii”
- Care sunt valorile normale pe care trebuie să le avem?
- Valorile normale pentru colesterol, în cazul HDL: valoare normală - peste 60 mg/dcl, valoare la limită - între 40 și 59 mg/dcl, valoare de risc - mai puțin de 40 mg/dcl. Riscul de apariție a afecțiunilor inimii este ridicat pentru că nu mai este protejată de colesterolul bun. În cazul colesterolului LDL, valoarea normală este de sub 100 mg/dcl, valoarea bună între 100 și 129 mg/dcl, valoarea la limită între 130 și 159 mg/dcl, valoarea de risc între 160 și 189 mg/dcl, și valoarea de risc crescut, atunci când nivelul colesterolului trece de 190 mg/dcl.
- Care sunt cauzele unui colesterol mărit?
- Principala cauză este un regim alimentar nesănătos. Colesterolul crește când o persoană mănâncă alimente care au un conținut ridicat de grăsimi saturate, carbohidrați sau dulciuri. Chiar dacă organismul are nevoie de aceste substanțe pentru o funcționare corectă, ele trebuie consumate cu moderație. O altă cauză este fumatul. Studiile arată că acest viciu scade nivelul colesterolului HDL și, în același timp, crește nivelul colesterolului LDL. Astfel, fumatul duce la îngroșarea vaselor de sânge. Apoi, sedentarismul și lipsa activităților fizice, moștenirea genetică și obezitatea sunt alți factori declanșatori. Persoanele care suferă de obezitate prezintă un risc ridicat de a se confrunta cu niveluri crescute de colesterol și, ulterior, cu boli cardiovasculare.
„Consumați cât mai multe fibre solubile”
- Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?
- Sugestiile pentru o alimentație corectă sunt următoarele: trei mese principale pe zi, consumul zilnic de legume și fructe, consumul moderat de carne și produse lactate degresate. Este indicat să mâncăm pește, cât mai puțină sare, la fel și zahăr, dar și să renunțăm la alcool și fumat. Modificarea stilului de viață este, uneori, suficient pentru a reduce colesterolul crescut. Specialiștii recomandă să alegem grăsimi cât mai sănătoase. Ar trebui să eliminăm sau să limităm grăsimea totală, cât și grăsimea saturată. Alimentele pe care trebuie să le evităm dacă avem colesterolul mărit sunt următoarele: carnea grasă de vită, de porc, de miel, untura și alte grăsimi de origine animală. Să renunțăm la mezeluri, la gălbenușuri, la produsele lactate, cele de cofetărie și patiserie, snacks-urile (biscuiți, covrigi, chipsuri, semințe și alune prăjite și sărate), orice mâncare prăjită, sosuri și maioneză, produse fast-food și produse procesate, precum margarina.
- Totuși, ce putem mânca, astfel încât să fie și sănătos și să ne și săturăm?
- Este indicat să consumăm cât mai multe fibre solubile, ca de exemplu: cereale integrale, ovăz, tărâțe de ovăz, mere, banane, portocale, pere, prune, linte, mazăre, fasole. De asemenea, multe legume și fructe, carne slabă de pui și pește, dar și brânzeturi slabe.
- Cum să preparăm alimentele?
- Să evităm prăjelile. În loc să le preparăm astfel, le putem face la grătar, la cuptor, pot fi și fierte sau la aburi. Carnea trebuie degresată înainte de a fi gătită. Se folosesc doar conserve în saramură sau suc propriu. Legumele trebuie gătite sănătos pentru a evita creșterea colesterolului peste limita normală. Dacă vreți să le căliți, trebuie să folosiți foarte puțin ulei, însă cea mai bună metodă de gătit a legumelor este la aburi. Fructele și legumele pasate sub formă de piure pot fi folosite în locul uleiului la prepararea brioșelor, fursecurilor, biscuiților sau batoanelor, iar fructele pasate pot înlocui, de asemenea, zahărul sau alți îndulcitori.
„Sunt absolut necesare analizele de sânge în mod regulat“
- Când trebuie să luăm măsuri pentru a nu lăsa colesterolul să creeze complicații?
- Trebuie să știm că la început putem fi asimptomatici, nu ne dăm seama că suntem în pericol să avem o reală problemă. De aceea, este absolut necesar să facem analize de sânge în mod regulat, mai ales dacă avem dureri toracice, dureri la nivelul membrelor inferioare, disconfort sever abdominal, amețeli, pierderi de memorie. Pentru a evita problemele cu colesterolul mărit, este necesar să avem o rutină constantă de exerciții fizice, dar cel mai important, o alimentație sănătoasă.