de Roxana-Ioana Ancuța
Alexandra Avădănei (medalion) este o tânără mămică din Constanța care, pentru a depăși depresia în care s-a aflat acum câțiva ani, a creat un program sportiv mixt, combinând mișcarea fizică și frazele motivaționale. A reușit cu ajutorul acestui concept să se reechilibreze psihic și, de asemenea, să slăbească și să-și remodeleze corpul.
„Modelează corpul și arde grăsimile”
- Ce reprezintă fitnessul motivațional?
- Sport & SpeachMotivational este un program pe care l-am creat pentru a beneficia, în doar 30-35 de minute, de mai multe tehnici de eliberare emoțională, apelând la tehnicile de tip HIIT (alternarea exercițiilor de intensitate redusă cu cele de intensitate crescută). Acesta este cel mai benefic și mai eficient antrenament, lucrân- du-se la intensitate maximă timp de aproximativ 30 de minute. Datorită efortului depus și a pauzelor care vin după el, inima devine mai puternică și intensitatea eliberării furiei și blocajelor din corp se face mai rapid. Beneficiile sunt atât pentru minte, cât și pentru corp, ajutând la întărirea musculaturii, formarea unei posturi corecte, redarea mobilității oaselor, modelarea corpului, arderea grăsimilor, menținerea fermității pielii, creșterea imunității, îmbunătățirea circulației sangvine, reglarea respirației etc… Antrenamentele se desfășoară în ritmul fiecăruia. La nivel mental, acest antrenament motivează, ajută la sporirea încrederii în sine și vindecarea unor traume, relaxează. Toate astea în 30-35 de minute, la voi acasă.
- Cui i se adresează acest concept?
- Tuturor celor care își doresc schimbare, evoluție, mișcare, ceva diferit, care durează puțin și se poate realiza din confortul casei lor. Fiind mamă și nedorind să las copilul în grija altcuiva, nu aveam oportunitatea de a merge la sală, nu îmi permiteam să plec prea mult de acasă, așa că m-am folosit de experiența proprie și am realizat un program cu exerciții rapide și de efect. Punând accent pe motivație, eliberare și restructurare, important este să ne mișcăm, să devenim flexibili, psihic și fizic, pentru a putea să ne adaptăm cu ușurință situațiilor din viața noastră.
„Antrenamentul conține alergat, jumping jack, sărituri, genuflexiuni, burpee, fandări”
- De ce este nevoie pentru a realiza acest program?
- Este nevoie de un echipament de sport lejer și de un telefon, tabletă sau laptop, de preferat legat la o boxă, pentru a putea auzi muzica și ceea ce spun eu calitativ, dar nu este obligatoriu, ne adaptăm la ce avem. De asemenea, este nevoie de puțin spațiu în jurul vostru, ambiție și de aplicația Zoom.
- De ce ai ales acest tip de sport?
- Am fost în depresie foarte mulți ani și am avut două alegeri: să lupt ori să mă opresc și să urmez umbra din interiorul meu. Mama a fost motivația mea, ea m-a ajutat să caut lumina și diferite tehnici ca să supraviețuiesc. Mi-am dat seama că nu cei din exterior sunt responsabili de fericirea mea și că totul este din interiorul meu. Așa că am început să lucrez cu mine, făcând sport și căutând diferite forme de eliberare emoțională și de vindecare. La sfâșitul antrenamentelor observam că ardeam mai multe calorii decât dacă aș fi făcut acel antrenament obișnuit pe muzică și realizam cum emoțiile ies la suprafață și tot felul de sentimente de furie, de suferinţă, de presiune în creier. Practic, îmi eliberam emoțiile prin sport și îmi hrăneam creierul cu nişte cuvinte pozitive pentru a mă ambiționa să ies din starea în care eram.
- Cum decurge, concret, o sesiune de fitness motivațional?
- Începem cu o încălzire scurtă, după aceea antrenamentul propriu-zis care de cele mai multe ori conține patru serii de exerciții, primele trei serii fiind compuse din alergat, jumping jack (ridicăm genunchiul piciorului din spate, încercând să atingem genunchiul de piept), sărituri, genuflexiuni, burpee (include o flotare, o ridicare a genunchilor la piept din poziţia de flotare şi o genuflexiune cu săritură), fandări, uneori dansăm liber pe muzică latino, rock, scuturăm corpul pentru eliberare. Acestea se fac pe intervale de timp. Și anume, un minut facem exerciții tip cardio, un minut exerciții cu intensitate scăzută. O serie ține undeva la patru-cinci minute. Ultima parte a sesiunii implică exerciții la saltea dedicate abdomenelor: ridicat de picioare, bicicleta, planșa, forfecări și altele. Antrenamentul se termină cu una dintre tehnicile de eliberare EFT (emotional freedom technique), meditație sau dans energetic pentru o stare de relaxare.
- Ce sunt tehnicile EFT?
- Tehnicile EFT sunt proceduri de autovindecare care ajută într-un interval foarte scurt de timp la atenuarea problemelor fizice și emoționale. EFT (cunoscută și sub denumirea de Meridian Tapping - Tehnici Energetice de Meridian) sau simplu tapping, s-au dovedit a fi tehnici de succes în mii de cazuri clinice, prin utilizarea unor fraze-cheie, în timp ce se acționează asupra meridianelor de acupunctură ale corpului. Se bazează pe activarea capetelor meridianelor energetice prin bătăi ușoare, deblocând astfel curgerea eficientă a energiei, plecând de la afirmația de bază a fondatorului acestei metode, Gary Craig: „Cauza tuturor emoțiilor negative este o întrerupere a sistemului energetic al corpului”.
„Conștientizează puterea ta interioară și forța ta de vindecare”
- Ne poți da câteva exemple de fraze motivaționale pe care le folosești în programul tău?
- „Astăzi ești cea mai bună variantă a ta și ești perfectă așa cum ești”, „Ascultă-ți mesajele corpului tău și încetează să mai reprimi emoțiile”, „Conștientizează puterea ta interioară și forța ta de vindecare”, „Întărește-ți brațele, ele te ajută să îți iei ce îți trebuie de la viață”, „Inspiră adânc și lasă aerul să îți oxigeneze fiecare organ”, „Lasă mintea să elibereze ce ascunde, ce apără, și începe regenerarea ta, formează noi căi neuronale către pozitivitate”, „Astăzi ești cea mai bună variantă a ta și toate alegerile tale au fost la momentul respectiv cele mai bune în funcție de câtă informație ai avut”, „Încetează acum să te judeci, să te critici și eliberează sabotorii care te țin în lanțuri și fii stăpână pe viața ta”, „Încetez să fiu un gunoi pentru alimentele nesănătoase, alimentele în exces și gânduri negative”.
- Plecând de la ultimul citat, spune-ne, te rog, la ce alimente nesănătoase să renunțăm.
- Mă refer la zahărul procesat, la gluten, la tot ce este chimic și procesat.
- Care este citatul care definește cel mai bine programul tău?
- „Lupta pentru progres, nu pentru perfecțiune”. L-am ales tocmai pentru a evidenția că nu trebuie să luptăm pentru perfecțiune - ești perfect așa cum ești -, ci să ne bucurăm de drumul pe care îl avem până ne atingem țelurile și scopurile. Să ne bucurăm de fiecare progres pe care îl facem, să știm că limita mea nu este ca limita ta și să ne bucurăm de ceea ce putem facem noi, în ritmul propriu, fără a fi grăbiți sau judecați de alții. Pentru mine, depășirea limitei pot fi 100 de genuflexiuni, iar pentru altul… 10! Dar bucuria din interior va fi aceeași, pentru că amândoi am reușit să trecem peste limita noastră și să evoluăm, doar că în termeni diferiți. Progresul realizat în fiecare zi înseamnă evoluție.