de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Academia Americană de Pediatrie a lansat noi linii directoare pentru tratarea obezității infantile, subliniind necesitatea unui tratament precoce și intensiv. Pentru prima dată sunt menționate medicamentele și intervenția chirurgicală ca metode de tratament.
Afectezază săntatea fizică și mintală
Ratele obezității infantile au continuat să crească în ultimul deceniu și jumătate, de la 17% la 20%, potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. „Pandemia a înrăutățit lucrurile. Rata de creștere în greutate aproape s-a dublat în 2020, în comparație cu anii prepandemici”, explică specialistul Joan Han, șef al Diviziei de Endocrinologie Pediatrică și Diabet de la Spitalul de Copii Mount Sinai. La nivel mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 40 de milioane de copii cu vârsta de sub 5 ani și peste 340 de milioane de copii cu vârsta între 5 ani și 19 ani sunt obezi. Excesul de greutate nu are numai consecințe asupra sănătății fizice, inclusiv diabet zaharat de tip II și hipertensiune arterială, ci afectează și sănătatea mintală.
26 de ore de consiliere
Noile linii directoare ale Academiei Americane de Pediatrie, care vin după 15 ani, subliniază faptul că obezitatea copiilor este o afecțiune complexă și cronică, fără o soluție simplă. Pe lângă schimbările intensive ale comportamentului și ale stilului de viață, specialiștii includ și recomandări pentru medicamente antiobezitate. Aceste concluzii se bazează pe o mulțime de cercetări și aprobări de medicamente din ultimii ani. „Este momentul să recunoaștem că obezitatea este o boală cronică și ar trebui abordată ca alte boli cronice”, susține expertul Sandra Hassink, director medical al Institutului Academiei Americane de Pediatrie pentru greutatea sănătoasă în copilărie. Astfel, pentru copiii cu obezitate de la 6 ani în sus - și, în unele cazuri, la vârsta de 2 ani până la 5 ani - prima abordare ar trebui să fie colaborarea cu pediatrii și alți furnizori de servicii medicale cu privire la schimbările de comportament și stil de viață. Acest lucru este cel mai eficient atunci când include cel puțin 26 de ore de consiliere față în față pe parcursul a aproximativ un an.
Peste 380 de milioane de copii şi adolescenţi până în 19 ani din toată lumea sunt obezi
„Există cercetări care arată că operația bariatrică efectuată mai devreme poate inversa problemele de sănătate, motiv pentru care intervenția chirurgicală ar trebui luată în considerare pentru pacienții pediatrici“ (Joan Han, Spitalul de Copii Mount Sinai, SUA)
Cinci tipuri de pastile aprobate
Pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, una dintre schimbările majore în recomandări este includerea medicamentelor împotriva obezității și a intervențiilor chirurgicale, alături de modificările stilului de viață. În ultimii ani, cercetările au arătat din ce în ce mai mult că greutatea unei persoane este determinată de mai mult decât de dietă și de nivelul de activitate fizică. Genetica și hormonii pot juca, de asemenea, un rol în modul în care corpul unei persoane utilizează și stochează energia. Această nouă înțelegere a stat la baza dezvoltării de medicamente dedicate. „Descoperirea care a avut loc în ultimii câțiva ani a fost că există hormoni fabricați în intestin care au roluri multiple legate de obezitate. Prin țintirea acestora, medicamentele pot ajuta oamenii să se simtă plini mai repede și pot ajuta la stabilizarea nivelului de insulină”, adaugă Han. Patru astfel de medicamente sunt în prezent aprobate în SUA pentru tratamentul obezității la adolescenții începând cu vârsta de 12 ani și unul pentru cei cu vârsta de peste 16 ani.