de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Unul dintre regimurile care nu urmăresc înainte de orice o scădere spectaculoasă în greutate, ci se bazează mai degrabă pe prevenirea proceselor dăunătoare pe care le generează în organism anumite alimente, este dieta alcalină. Adevărat stil de viață, acest tip de abordare nutrițională se distinge prin beneficiile demonstrate.
Previne boli grave
Dieta alcalină se bazează pe ideea că înlocuirea alimentelor care formează acizi cu produse alcaline poate îmbunătăți sănătatea generală și previne boli grave. Premisa de la care pornește acest regim alimentar este aceea că dieta modernă obișnuită poate modifica valoarea pH-ului corpului, în detrimentul bunei funcționări a acestuia. Alimentele consumate în mod obișnuit lasă în urmă așa-numite deşeuri metabolice, care pot fi alcaline, neutre sau acide. Componentele alimentare care lasă resturi acide includ proteine, fosfat sau sulf, în timp ce componentele alcaline sunt calciu, magneziu și potasiu. Concret, alimente acide sunt considerate carnea, peștele, lactatele, ouăle, cerealele sau alcoolul, cele neutre sunt grăsimile naturale, amidonul și zaharurile, iar cele alcaline, asupra cărora se concentrează dieta cu același nume, sunt fructele, legumele și nucile.
Menține pH-ul la valori optime
Oamenii de știință susțin că este esențial pentru sănătate ca pH-ul sângelui să rămână la o valoare constantă, întrucât, în caz contrar, celulele ar înceta să funcționeze. Cum anumite alimente pot modifica valoarea pH-ului din urină, iar excreția acizilor este unul dintre principalele moduri prin care corpul reglează pH-ul sângelui, susținătorii acestei diete afirmă că regimul previne acest pericol, iar cei care urmează acest stil de viață afirmă că le întărește metabolismul și le conferă un plus de energie. De asemenea, mulți susținători ai dietei alcaline consideră că pentru a menține un pH constant al sângelui, corpul ia minerale alcaline, cum ar fi calciul din oase, pentru a contracara acțiunea acizilor din alimente. Ca urmare, dieta occidentală standard, de exemplu, poate provoca astfel o pierdere a densității minerale osoase, teorie cunoscută sub numele de „ipoteza acidă a osteoporozei”. Legătura dintre acidul alimentar și densitatea osoasă sau riscul de fractură a fost evidențiată de mai multe studii, potrivit healthline.com.
Staruri ca Victoria Beckham, Catherine Zeta-Jones, Kate Hudson sau Tom Brady sunt adepte ale dietei alcaline
Fructe, legume, seminţe
Dieta alcalină este una sănătoasă, încurajând un aport ridicat de fructe, legume și alimente vegetale sănătoase, limitând sau chiar excluzând alimentele procesate și pe cele care lasă deșeuri acide. Unele studii sugerează efecte pozitive ale dietei alcaline cu conținut scăzut de proteine persoanelor cu boală cronică de rinichi. Oricine dorește să adopte această dietă are la dispoziție nenumărate formule de meniuri sănătoase. Ziua poate începe, de pildă, cu smoothie-uri, musli sau ovăz cu fructe și semințe ori un sendviș din pâine integrală cu multe legume, precum morcovi, ridichi, roșii sau castraveți, și foarte puțină brânză topită. La prânz se poate opta pentru o salată de leguminoase cu feta, chifteluțe din legume sau un curry sățios. Cina poate fi alcătuită dintr-o salată cu fenicul și varză roșie sau o supă-cremă de legume. Pentru gustări, nucile și semințele sunt perfecte.